Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.07.2016.
20:30
B. Božin - Vesti A

Pobegao iz Sirije da "ne postane ubica"

Bombaš-samoubica uoči napada u Ansbahu priznao na snimku da je pripadnik Islamske države.

Reuters
Policija pretražuje mesto napada

Nakon što je u severnobavarskom gradiću Ansbahu 27-godišnji Sirijac Muhamed Dalel izvršio bombaški atentat, u kojem je ranio 15 ljudi i pritom sam poginuo, u Nemačkoj se ponovo stvara atmosfera protiv izbeglica i traži pooštravanje regulative za dobijanje azilantskog statusa, dok zvanični Berlin nastoji da smiri situaciju i upozorava da izbeglice ne treba izjednačavati sa teroristima.

Evropa puna terorista

Prema proceni Evropola u Evropi se trenutno nalazi više stotina potencijalnih terorista, radikalizovanih osoba iz EU koje su se vratile sa ratišta u Siriji i Iraku gde su se borili u redovima Islamske države. Njihov ukupni broj dostiže oko 5.000, procenjuje Evropol i dodaje da se jedna trećina njih - između 1.500 i 1.800 - vratila na tlo EU. "Mnogi od njih nemaju ni nameru ni sposobnost da izvedu terorističke napade, ali preostaju još stotine mogućih terorista", kaže Evropol.

Tolerantnost u prihvatanju izbeglica se vidi i u azilantskim aktima Muhameda Dalela koji je 21. avgusta 2014. godine podneo zahtev za azil u Nemačkoj. U razgovoru sa nadležnim službenikom je tada rekao da je miroljubiv i protivnik ratovanja. Dve godine kasnije je na muzičkom festivalu u Ansbahu postao bombaš-samoubica i tako se "odužio" Nemcima za gostoprimstvo.

Dolaze sa pasošima

Islamska država, po mišljenju Evropola, ne koristi sistematski izbeglički talas za ubacivanje terorista u EU. "Za to ne postoje konkretni dokazi", rekao je neimenovani portparol Evropola, a preneo list "Noje osnabriker cajtung". Pripadnici terorističkih grupa ili oni koji se vraćaju sa ratišta u Evropu, po pravilu ulaze u EU sa pravim ili lažnim pasošima i ne oslanjaju se na krijumčare ljudi, objasnio je on.

U njegovom mobilnom je pronađen video-snimak, na kojem Dalel potvrđuje svoju pripadnost Islamskoj državi, a posle napada, terororistička milicija ga i sama svojata kao "soldata ID".
On je rekao u video-snimku da je želeo da postane mučenik i pozvao na nastavak napada, a za onaj tek pripremani u Ansbahu - da predstavlja odgovor na "zločine, koje je koalicija počinila u saradnji sa Nemačkom, bombardujući i ubijajući muškarce, žene i decu".

Proverite sve izbeglice!

Posle tri napada u Bavarskoj za samo nedelju dana, premijer te nemačke savezne pokrajine Horst Zehofer zatražio je dodatnu proveru svih izbeglica koje su već stigle u Nemačku. "Moramo da znamo ko je u zemlji", rekao je on listu "Zidojče cajtung".

Službi za prihvat migranata u Cirndorfu je 24. avgusta dao izjavu o svom životu i izbegličkoj ruti koju je prošao. On je nemačkom službeniku ispričao o svojim strahovima. "Ne želim da nosim oružje za ubijanje ljudi. Bojim se povratka u Siriju, jer bih mogao da postanem ubica!".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online