Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 31.07.2016.
11:28
Vestionline A

"Flertovanje Turske sa Rusijom provocira NATO"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan vrlo dobro zna da NATO sa strepnjom prati zaokret svog partnera prema Rusiji, piše nemački list "Špigl".

Twitter/GuySitruk
Erdogan bi i na istok, i na zapad...

Završeno "ledeno doba" između Ankare i Moskve

"Erdogan na svaki način pokazuje da želi da se približi Rusiji. To može da iritira NATO, ali alijansa će morati da proguta ovu uvredu", tvrdi se u analizi ovog lista.

"Ono što je do juče izgledalo nezamislivo, danas je postalo realnost", komentariše jedan od zapadnih diplomata situaciju u Turskoj posle pokušaja prevrata.

Kako ističe "Špigl", isto se može reći o spoljnoj politici Turske. Posle nekoliko meseci "ledenog doba" između Ankare i Moskve, Erdogan pokazuje da želi prijateljstvo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Ove nedelje je saopšteno da će se u avgustu održati sastanak dvojice lidera u Sankt Peterburgu.  

"Posle masovnih čistki, koje su usledile za pokušajem prevrata, kao i posle ideje o vraćanju smrtne kazne, ulazak Turske u Evropsku uniju izgleda nerealnije nego ikada. To što u ovom trenutku Erdogan akcenat stavlja na prijateljstvo sa Putinom treba posmatrati kao pokušaj da se zemlja okrene sa Zapada na Istok", piše autor članka.

Kako se navodi u tekstu, ovo zbližavanje je važno za Erdogana, jer su mu potrebne dobre vesti zbog pogoršanja ekonomske situacije u zemlji. Posle Erdoganovog izvinjenja, ruske vlasti su odmah ukinule embargo na uvoz turskih poljoprivrednih proizvoda, a sada se vode pregovori o obnovi projekta "Turski tok" i o izgradnji nove nuklearne elektrane u Turskoj. Osim toga, turska vlada se nada da će se u zemlju vratiti ruski turisti.

S Erdoganove tačke gledišta, ovakve provokacije su potpuno umesne, jer pokazuju da u slučaju nastavka udaljavanja Turske od Zapada, on ima alternativne partnere. Ali analitičar je uveren da Erdogan neće napustiti NATO.

"Turska je za NATO veoma važan partner zbog njenog geostrateškog položaja. Neizvesnost u Ankari mnogo toga stavlja na kocku i zato će NATO morati da proguta uvredu i neće suviše kritikovati Tursku", zaključuje nemački "Špigl".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2016. 21:00
"Путин има "ђаволску срећу" - сматраjy неприjaтельи Русиje са Запада. "Путин има Божьу помоч по молитвама руских светаца: свете Олге, светог Владимира - крстительа Русиje, светог кнеза Александра Невског, светог Сергиja Радонежког, светог Василиja Блаженог, светог Петра Московског, светог Серафима Саровског, свештеномученика цара Николаja Другог и многих православних светаца" - сматраjу руски православни верници.
Nedelja 31.07.2016. 16:45
Šta bi sad NATO? Da i dalje gazduje u Turskoj? Pokušali su da ub/iju predsjednika Turske Erdogana i da dovedu onoga IMAMA što ga čuvaju u USA za predsjednika Turske, da Turke uvuku u građanski rat pa da ih preko "dobrih usluga" porobe i opljačkaju. Dok god je NATO u Turskoj i Turska u NATO paktu, Erdoganu visi glava o koncu a Turskoj prijeti raspad i pljačka od strane USA i Britanije. To su na djelu pokazali. Sad Turska mora van NATO pakta i mora sa Rusima ako hoće da bude država a ne obespravljena kolonija NATO gusara.
Nedelja 31.07.2016. 13:33
obnova osmanskog carstva pod protektoratom i pokroviteljstvom "cara" putina. radujte se rusofili i gradite što više džamija da imate gde da se klanjate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online