Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.08.2016.
14:06
Vestionline, Tanjug A

Štajnmajer voli Rusiju, a stigao ga je hladan ruski tuš

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer tražio je od svog ruskog kolege Sergeja Lavrova, na sastanku u Jekaterinburgu, da ruske vazdušne snage i režimska vojska u Siriji obezbede duže prekide vatre kako bi u opkoljeni i razoreni Alepo stigla neophodna pomoć, ali je ishod razgovora bio drugačiji nego što se nadao, pišu nemački mediji.

Reuters
Glavna tema u nemačkim medijima zbog neuspelih pregovora sa Rusijom: Frank Valter Štajnmajer

Lavrov je Štajnmajerove zahteve glatko odbio i podsetio na dosadašnje ruske inicijative: četiri koridora kojim civilno stanovništvo može da napusti grad i prekid vatre od tri sata dnevno, piše "Dojče vele".

U nekada milionskom gradu Alepu odvija se humanitarna katastrofa od izbijanja žestokih borbi između pobunjenika koji kontrolišu veće delove grada i Asadovih trupa podržanih ruskim avionima. Portparol Vlade u Berlinu Štefen Zajbert je nazvao trosatni prekid vatre nedovoljnim i "ciničnim".

"Hleb umesto oružja - pa ko to ne bi poželeo", piše o tome berlinski "Tagescajtung".

Prazna priča

List se osvrće na predlog Štajnmajera da se grad snabdeva iz vazduha.

"Predlog o vazdušnom mostu je od početka prazna priča. Jer snabdevanje odozgo iziskuje dozvolu vlade Bašara al Asada. Damask, međutim, koristi glad kao oružje. Stoga je pretpostavka da bi pristali na snabdevanje Alepa s druge strane realnosti. Štajnmajer je još mogao da se nada jedino tome da će Rusija pritisnuti svog saveznika Asada da prihvati vazdušni most. Verovatnoća je ionako bila jedan prema 99. Sada je ona praktično na nuli, jer su razgovori u Jekaterinburgu propali", navodi se u tekstu.

"Tagešspigel" o istoj temi piše da Štajnmajer prosjači kako bi izmolio vazdušni most za snabdevanje izgladnelog stanovništva, a Rusija nudi trosatne prekide vatre kao da u tom kratkom periodu pomoć može stići do Alepa. Sve više od toga Lavrov odbija.

Američki predsednik Barak Obama je svojevremeno pretio sirijskom diktatoru Bašaru al Asadu da bi nova upotreba bojnih otrova značila prelazak crvene linije, a onda ništa, baš ništa nije uradio kada je Asad ponovo koristio hemijsko oružje.

"Od tada Obamin takmac iz Moskve dobro zna da ruska avijacija u Siriji može da bombarduje šta god hoće - i nikom ništa", navodi "Tagešspigel".

Smrtna presuda za civile

"Noje osnabriker cajtung" propale razgovore nemačkog i ruskog ministra naziva "smrtnom presudom za nove nedužne žrtve u paklu Alepa".

"Diplomatija se po ko zna koji put pokazuje kao nesposobna za okončavanje pogibije u Siriji. To, nažalost, jednako važi i za konflikt u istočnoj Ukrajini gde uprkos brojnim pregovorima oružje i dalje ne miruje", navoditaj list.

Drugačije o diplomatskim naporima piše "Frankfurter rundšau".

"Uprkos tankim rezultatima, Štajnmajer nije potpuno uzaludno išao u Jekaterinburg. Najpre, nit prema Moskvi nije potpuno prekinuta, a poslat je i signal Rusiji da je ozbiljno shvaćena. Osim toga, Štajnamjer je ponudio Moskvi šansu da popusti. Pre posete je Štajnmajer imao jedno ne, a mogao je dobiti i jedno da".

Podrška Rusiji

Nedavno je upravo Štajnmajer ocenio da NATO pregrupisanjem trupa ka ruskoj granici "zvecka sabljom", zbog čega su ga mnogi u Nemačkoj kritikovali.

"Švebiše cajtung" navodi da ako je neko u nemačkoj Vladi posebno dobronameran prema Rusiji, onda je to Frank-Valter Štajnmajer.

"Tim više čudi hladnoća s kojom je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ponedeljak odbacio napore svog nemačkog kolege za popuštanje situacije na Krimu i otvaranje humanitarnih koridora za sirijski Alepo. Ali Štajnmajer će izdržati taj hladni tuš", navodi "Švebiše cajtung".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online