Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.08.2016.
00:10
I. Kozarski - Vesti A

Velika seoba Islamske države

Krvave borbe vojske i terorista koje podržava zapad u jugozapadnim predgrađima Alepa bacile su u zasenak neuspehe Islamske države koja gubi dah u borbama sa sirijskim Kurdima, kao i u Iraku.

Tanjug/AP
Poraženi: Džihadistima preostalo samo povlačenje

Kurdi se nisu zaustavili posle oslobađanja Menbidža, već su nastavili na istoku ka Alepu, preteći da potpuno odseku Islamsku državu od turske granice preko koje im stižu oružje i teroristi iz celog sveta u zamenu za opljačkanu naftu.

Cilj Kurda je grad Al Bab, udaljen oko 40 kilometara od Menbidža. Glavno uporište džihadista pred Al Babom je dvadesetak kilometara udaljena Arima, koju su Kurdi već obuhvatili s tri strane i tako pod borbama prešli polovinu puta.

Padom Arime Islamska država morala bi brzo da se povuče do samog Al Baba. Sirijska vojska je ovog proleća iz Alepa stigla na 12 kilometara od Al Baba i tu bi mogla da se sretne s Kurdima, što bi potpuno zatvorilo Islamsku državu koja je već izgubila granicu sa svojim finansijerima u Saudijskoj Arabiji i Jordanu. Takođe, sirijske jedinice u istočnom zaleđu Alepa bile bi slobodne da se sukobe sa prozapadnim teroristima na jugozapadnoj strani grada.

Teroristi su svesni opasnosti i prebacili su na to područje znatne snage iz Džrabusa, grada na granici s Turskom. Takođe, u Arimu su stigli i teroristi iz Menbidža, koji su napustili taj grad koristeći mesno stanovništvo kao živi štit. Oni su još pre opkoljavanja poslali porodice u Al Bab i Džaramus.

Kurdi nisu napali Džarabus i odabrali su pravac ka Al Babu kako bi ostavili Islamskoj državi usku enklavu duž granice. Time su Kurdi izbegli mogućnost direktnog sukoba s turskom vojskom.

Islamska država za to vreme napala je sirijske položaje između Al Baba i Alepa, ali su se povukli ostavljajući za sobom mnoštvo leševa, što je dokumentovano video snimcima s lica mesta. Ispostavilo se da Islamska država nema snage da napada vojsku i istovremeno zaustavi Kurde, te je reč o razbacivanju snaga.

Islamska država u toj oblasti jedino bez problema tuče takozvanu umerenu opoziciju, odnosno terorističke grupe pod turskim patronatom. Svi napadi na turskih terorista na Al Rai propali su.

Odbrana i poslednji dani

Islamska država gubi pozicije i u Iraku i svela se na puteve u delu pustinje i okolinu njihove prestonice Mosula. Kurdi su poslednjih nekoliko dana znatno napredovali ka Mosulu i spojili se sa iračkom armijom u jedinstveni front. Odbrambena linija Islamske države slomljena je, o čemu svedoči i bekstvo samozvanog šefa policije iz džihadističkog uporišta Al Kuvajr, a dve velike grupe terorista ostale su opkoljene pošto ih je obišla iračka 32. oklopna divizija.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online