Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 23.08.2016.
00:10
I. Kozarski - Vesti A

I na Putina udarili lažnim Markalama

Najveći sirijski grad Alepo dobio je svoje Markale u vidu medijske priče i fotografije prašnjavog i krvlju umazanog dečaka Omrana (5), koji je izvučen iz ruševina zgrade navodno srušene ruskim bombama. A Zapad je dobio priliku za medijsku satanizaciju vojne kampanje Kremlja protiv terorista kao što je devedesetih godina prošlog veka to učinjeno Srbima, bez obzira na to što se pokazalo da je autor fotografija ranjenog deteta, Muhamed Rslan, odličan prijatelj i možda saborac džihadista koji su dve nedelje ranije odsekli glavu 11-godišnjaku nepoznatog imena u Alepu.

Reuters
Pakao Alepa: Zapadni mediji za sirijsku krizu okrivljuju Rusiju

Dečaka Omrana zapadni mediji proglasili su za ikonu stradanja dece Alepa, za šta je okrivljena Rusija, a američki Stejt department je to nazvao pravim licem sirijskog rata.

A šta je sa 14.700 ubijene dece?

Smatra se da je u Siriji od 2011. ubijeno oko 14.700 dece, za kojom još niko od zapadnih medija nije zaplakao. Takođe, da je ubijeno do 200.000 dece u sukobima u Palestini, Iraku, kao i Jemenu, gde su uglavnom nastradala od aviona Saudijske Arabije.
Takođe, u Siriji upravo demokratski i opozicioni Džejš fath al šam mobiliše decu, što je potvrđeno u izveštajima UN.

Naime, u Alepu se vode teške borbe za grad i smatra se da će ta bitka biti odlučujuća za ishod rata. Vojsci se suprotstavljaju teroristi Džejš fatha al šama, što je zapravo koalicija Al Kaide i Ahrar aš šama, kojeg je Amerika pre nekoliko meseci vetom spasla od uvrštavanja na spisak terorističkih organizacija UN.

Sirijska filijala Al Kaide nosila je naziv Džebhat an nusra, a posle ujedinjenja u koaliciju s Ahrar aš šamom nazvali su se Džejš fatha al šam. Time je SAD omogućeno da ih podrži kao "umerenu demokratsku opoziciju", a da pri tom sakrije od svoje javnosti da je reč o Al Kaidi. Kao što je Vašington zatvarao oči na prisustvo džihadista u Bosni, od kojih su potom mnogi završili u Al Kaidi i Islamskoj državi.

Upečatljivo je i da su teroristi te koalicije sa sovjetskog prešli na naoružanje američke proizvodnje, ali pošto im na frontu ne ide dobro, učestali su zahtevi Zapada za primirjem u Alepu i prekidom ruskog bombardovanja, navodno iz humanitarnih razloga.

I upravo u tom kritičnom trenutku po teroriste pojavila se fotografija dečaka Omrana. Mahmud Rslan, fotoreporter koji ga je snimio, izjavio je da su dečak, njegovi roditelji i troje braće i sestara spaseni iz delimično uništene stambene zgrade. Takođe, i da niko od članova porodice nije zadobio teže povrede, što je objavio i "Glas Amerike", dok je praktično prećutano da je Omran pušten kući pošto ga je lekar pregledao.

Uprkos tome, nekoliko dana kasnije saopšteno je da je Omranov brat Ali (10) umro od posledica ranjavanja. Takođe, i da je Omran predat rođacima, a ne zna se zbog čega ako su roditelji samo lakše ranjeni.

Takva pitanja ne postavljaju zapadni ni srpski mediji koji ih prenose. Kao ni o ličnosti fotoreportera Mahmuda Rslana, koji je na pragu da ostvari karijeru i velike prihode zahvaljujući fotografiji Omrana i izjavama zapadnim medijima u kojima roni suze za dečakom, baš kao što su zapadni novinari u bivšoj Jugoslaviji satanizacijom Srba zarađivali prestižne nagrade i bogatstvo.
Pri tom, nijedan zapadni medij nije postavio pitanje Rslanu o prirodi njegovih odnosa s teroristima, odnosno "umerenom demokratskom opozicijom".

Rusi nisu bacili bombe


Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je da su njihovi avioni dejstvovali po kvartu Al Kvaterdži gde je Omran snimljen.
General Igor Konašenkov ukazao je da su već nekoliko puta isticali da ruski avioni dejstvuju isključivo izvan gradskih kvartova. Tim pre što je u kvartu Al Kvaterdži jedan od ruskih koridora za izlazak stanovništva iz dela grada pod kontrolom terorista. Čak je i nekoliko bandi pušteno da izađe sve sa oružjem.

Rslan je navodno slobodni fotoreporter koji je objavljivao preko terorističkog Alepo medija centra. Njegovi selfiji deluju kao da je učestvovao u borbama protiv regularnih snaga, a vrhunac su fotografije nasmejanog Rslana s bandom koja je dve nedelje ranije odsekla glavu 11-godišnjem dečaku i objavila video-snimak pogubljenja. Glavoseče su identifikovane, a mnogi u Siriji sumnjaju da je video-snimak načinio - Rslan.

Ne veruju ni Kinezi

Kineska državna televizija dovela je u pitanje autentičnost snimka sirijskog dečaka Omrana koji je potresao svet.
- Kritičari sugerišu da je snimak deo propagandnog rata, u cilju stvaranja humanitarnog izgovora za zapadne zemlje da se angažuju u ratu u Siriji - navodi se u prilogu kineske televizije, uz primedbu da spasioci nisu preduzeli hitne mere, već su ubrzano postavili kameru.
Takođe se navodi da je Sirijska grupa za civilnu odbranu Beli šlemovi, a koja je snimila video, povezana sa britanskom vojskom.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.08.2016. 01:22
Muhamed Rslan, odličan prijatelj i saborac džihadista koji su dve nedelje ranije odsekli glavu 11-godišnjaku nepoznatog imena u Alepu. Tako kauboji rade kada gube. Pametnom dovoljno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online