Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.08.2016.
11:40
S. Kapetanović A

Rat u "sajber prostoru"?

Sofisticirana informativna tehnologija spojena sa "sajber prostorom", uz najmodernije digitalne platforme i sredstava za komunikaciju, iz korena je izmenila način širenja ne samo propagande u savremenom dobu već i način ratovanja.

Reuters
Sajber špijuniranje i sajber napadi su nova "ratna polja" modernog doba

U digitalnom svetu sajber prostor je zvanično okarakterisan kao ”ratno polje”, koje podrazumeva i napredak u sferi balističkih projektila za odbranu.

Agresivnom propagandom stižemo do svih vrsta digitalnih medija uključujući internet, blogove i forume, mobilne platforme, tviter, fejsbuk i druge društvene mreže. Hakeri su na internetu objavili alate NSA za nadzor takozvanih "meta", uglavnom vlada, koje ovih dana potresaju mnogobrojne afere. 

SAD potresa afera hakerisanja Nacionalne bezbednosne agencije, za čiji napad je, prema pisanju američkih medija, optužena  hakerska grupa koja se povezuje sa Moskvom, a to tvrdi i Edvard Snouden, koji je svojevremeno objavio veliku količinu podataka o tajnim projektima SAD za nadzor. 

Nema 100% zaštite

Apsolutna zaštita u sajber prostoru ne postoji, ni za pojedinca, ni na državnom nivou. Internet nam je olakšao život, način na koji radimo, učimo, poslujemo, komuniciramo, funkcionišemo, ali je pokazao i ranjivosti koje nije lako regulisati.

Pretpostavlja se da su napad na štab Demokratske stranke u SAD izvele ili ruske hakerske grupe, za šta ne postoje dokazi već samo način napada, ili je varijanta da se pojavila druga krtica u samom NSA.

Iako ovde nema jasnih dokaza da su vlade pojedinih država umešane u sajber špijuniranje i sajber napade, činjenica je da sve vlade koketiraju s hakerima i kriminalcima i otkupljuju viruse od njih. Reč je o vrlo sofisticiranim sistemima za špijuniranje, za upade u mreže bezbednosnih službi, ministarstava i ostalih državnih organa.

Kompanije za sigurnost i zaštitu podataka potvrdili su da postoje "rupe" u svim sistemima, koje, kako se procenjuje, hakerske grupe svojim upadima vrlo vešto koriste.

Sajber napadi  

Sajber napadi na infrastrukturu drugih zemalja su se već događali. Napad na Estoniju 2007, koji je obogaljio zemlju na nekoliko dana i koji se pripisuje Rusiji, zatim je bilo govora i da su kineski hakeri upadali u američke kompanije. U decembru 2015. slučaj da je ukrajinska energetska mreža bila napadnuta i oborena, a bio je i slučaj, koji je donekle potvrđen od izraelske bezbednosne službe, da su upadali u iranski nuklearni sistem za obogaćivanje uranijuma.

Ni mi kao zemlja nismo zaštićeniji od drugih, a istraživanja pokazuju da bi jedan napad od 24 časa na infrastrukturu finansija države, našu zemlju koštao minimum 10 mliona evra na dan.

Podsetimo, da se u svim ratovima ključna infrastruktura smatrala legitimnom metom, kao i telekomunikacije od kojih zavisi kompletna informatička infrastruktura.

Danas nije samo komunikacija ona bez koje se ne može, nego se informatičkim putem upravlja svim sferama života, od poljoprivrede, industrijske proizvodnje do zdravstva i sigurnosti. Opasnost od kompromitovanja informatičkih sistema danas je takva da može dovesti u opasnost i ljudske živote, a ne samo infrastrukturu.

Kako civilizacija sve više zavisi od visoke tehnologije tako i budućnost i pretnja od sajber napada i rata postaje sve veća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online