Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 10.09.2016.
22:28
blic.rs A

Da li to Putin trguje sa Zapadom: Ja vama Kosovo, vi meni Krim?!

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je izjednačio Kosovo i Krim, kritikujući Zapad što na jednom mestu poštuje volju naroda, a na drugom ne. Takvim stavom Putin je, iako njegova zemlja nije priznala Kosovo kao državu, faktički poručio da su oni koji su južnu srpsku pokrajinu otcepili od Srbije to učinili poštujući volju naroda, baš kao što se narod Krima izjasnio da neće da živi u Ukrajini, već u Rusiji.

Reuters
Ruski predsednik brani interese Moskve: Vladimir Putin

Ruski predsednik je izjavio da Zapad ne želi da prizna volju naroda na Krimu, kao što čini u slučaju Kosova.

- Kada se sete Krima, pokušavaju da ne primete da je volja naroda koji živi na Krimu, gde su 70 odsto njih etnički Rusi a ostali govore ruski kao maternji jezik, bila da se pridruže Rusiji. Prosto pokušavaju da to ne vide. Na jednom mestu, na Kosovu, vi možete koristiti volju naroda, ali ne i ovde - rekao je Putin za “Blumberg” i dodao da se ništa ne može uraditi protiv volje naroda, kao i da neki od ruskih partnera to izgleda ne razumeju.

Analitičar Dušan Janjić objašnjava da Putin brani princip koji se tiče ruske politike i interesa Moskve.

- Na nivou načela, samoopredeljenje na Kosovu i na Krimu je ista stvar. Putinova izjava je ponuda za nagodbu oko statusa Kosova - navodi Janjić.

On kaže da izjava ruskog predsednika doslovno znači - ako vi nama priznate Krim, imaćete odrešene ruke da sa Kosovom radite šta želite.

Janjić podseća da ovo nije prvi put da Putin daje ovakve izjave i zato ne treba nikoga da iznenađuje.

- Pitanje je vremena kada će Rusija odblokirati pitanje Kosova u Savetu bezbednosti, kao i koliko će taj postupak naplatiti od Zapada - tvrdi Janjić.

On kaže da je Putin veoma efikasan kada je reč o odbrani ruskih interesa i da je njegov rejting u usponu. Mirovni ugovor koji se oko Sirije sprema je, kako navodi, prilika da se namire manja pitanja, a za Rusiju Kosovo to svakako jeste.

- Mada je više puta ovakve stvari izjavljivao, utisak je da se ova izjava bolje čuje i u Vašingtonu i u Beogradu - navodi Janjić uz komentar da su sve prethodne vlasti, i Koštuničina i Tadićeva, svoju odgovornost skrivale iza ruskog veta i da nas je to mnogo koštalo u energetskom, ekonomskom i svakom drugom smislu:

- Dali su nešto ni za šta - slikovit je Janjić.

Metoda svršenog čina

Što se tiče Krima i Kosova, zajedničko im je i to što je u oba slučaja primenjena metoda svršenog čina. Srbija ne priznaje Kosovo, baš kao ni Ukrajina to što je Krim pripojen Rusiji, međutim, situacija na terenu je faktički takva da Kosovo u najvećoj meri funkcioniše kao samostalna država, članica međunarodnih organizacija (osim UN) i učesnica svih sportskih takmičenja, a Ukrajina nema ama baš nikakva ovlašćenja na Krimu.

Diplomata Ninoslav Stojadinović kaže da je premijer Vučić dosad uspešno žonglirao između EU i SAD i Rusije. Međutim, postavlja se pitanje koliko će dugo tako moći:

- Ova izjava oko Krima je možda trenutak istine. Kad-tad ćemo morati da se suočimo s realnošću da moramo da se opredelimo i u vezi sa poglavljem 35 i u vezi sa sankcijama Rusiji, a onda neće biti ni podrške oko Kosova, niti oko RS.

POVEZANE VESTI

Subota 10.09.2016. 23:14
Добар наслов, нема шта. Питам се само колико појединци могу да падну ниско при лупању глупости. Ваде речи из контекста и приказују онако како би њихови господари што им трпају евре и доларе у задњицу волели да виде. Наравно да тако нешто нема везе с истином. Путин је прозвао "дилере демократије" на двоструке стандарде које примењују у зависности од случаја до случаја. Путин не тргује са западом већ они њему долазе по милостињу, да нејће случајно да прекину с увозом енергената из Русије ? Ни говора, исувише су зависни а немају алтернативу. Крим је део Русије, Косово и Метохија је део Србије и Крим и КИМ су поклоњени, Крим Украјинцима, КИМ шипптарима. Како је Крим враћен матици, тако ће и Косово и Метохоја бити враћени. Све у свему неко покушава да дебело оцрни Путина и Русе код нас у Србији а зна се и зашто: Због твде непријатељске валуте, сммрадови би продали и рођену децу само ако им понуде за њих добру цену ...
Nedelja 11.09.2016. 08:00
Putin ne radi takve stvari inače nebi bio PUTIN!
Ponedeljak 12.09.2016. 22:22
Ljudi od uvek su male zemlje služile za podkusurivanje velikih sila . Na žalost uvek će tako i biti . Svaka velika sila gleda samo svoj interes i to je jedina racunica...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online