Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.09.2016.
05:00
D. Lukić - Vesti A

Svi signali izgubljenog rata (1): Lov na Propovednika smrti

Zapadna igra i poigravanje sa Frankenštajnom radikalnog islamizma, oteli su se kontroli. Duh je pobegao iz boce i počeo da vodi svoju politiku. Takozvani Rat protiv terora, pokrenut,"na nervnoj bazi" posle džihadističkog udara na nebodere u Njujorku, pokazao se kao promašaj. Islamska država i njeni džihadisti prosperiraju i osvajaju nove teritorije na prostorima Levanta, posebno Sirije i Iraka.

Reuters
Rat protiv džihadista pokazao se kao potpuni promašaj: Borci Islamske države

Propali marš

Za propast zapadnog marša na džihad ključni krivac je sam marš i njegova ideologija... Marš je u krizi zato što nije udario na pravog "neprijatelja", tamo gde mu je rodno mesto i aktuelno uporište: Saudijska Arabija i Pakistan, dve islamske zemlje koje neguju islam radikalnog, fanatičnog, vehabističkog tipa. Saudijska Arabija i Pakistan su dve zemlje ključni saveznici Amerike na trusnom području, njih Vašington ne želi da eksponira niti izgubi kao partnere u istom strateškom poslu.

Dobri i loši teroristi

Tretman "trovača mladih duša" u Britaniji paradigmatična je priča o neobičnom, selektivnom prilazu Zapada fenomenu i praksi ekstremnog islamizma - politika u kojoj figuriraju" dobri i loši džihadisti - "naši" džihadisti su dobri džihadisti; "njihovi" džihadisti su zli džihadisti. To je, takođe, priča o tome kako je, u naručju te politike, Zapad odgajao Frankenštajna nad kojim sada gubi kontrolu.

Saudijska Arbija već decenijama kultiviše i često kupuje petro-dolarima uticajne članove američkog estabilšmenta za svoju sunitsko-vehabističku budućnost islamskog sveta...

Pakistan je, pak, kao posednik nuklearnog oružja, a sa populacijom od 180 miliona ljudi, vojno povezan sa Pentagonom. Kao takav, nezaobilazan je faktor u američkoj strategiji prema Istočnoj Aziji i, posebno Kini. Spektakularni rast Al Kaide i njenih ogranaka, odigrava se već decenijama, u dvostrukoj igri i sa znanjem američkih i britanskih obaveštajnih službi.

U vreme udara na Njujork, Al Kaida je, na primer, bila, uglavnom, slabo uticajna organizacija. A, već 2014, tri godine posle Njujorka, pod njenim kišobranom bile su jake i vešebrojne grupe. Rat protiv terora spektakularno je omanuo. U utorak 16. avgusta, Britanija se, suočena sa porazom politike taktičkog šurovanja (!) sa džihadizmom, konačno odlučila na "protivudar".

Vrag je, valjda, odneo šalu, avet džihadizma krenula u otvoreni pohod. I ključni britanski Propovednik mržnje ili smrti, imam jedne londonske džamije, Andžem Čudari, strpan je u zatvor. U antiterorističkim raportima godinama je već bio vođen kao "trovač mladih islamskih duša na Ostrvu". Bio je "regrutni centar" za najmanje 110 Britanaca koji su tajno otišli na Bliski Istok i tamo počinili terorističke akte ili aktivno učestvovali u oružanim akcijama džihadista Islamske države. U policijskim dosijeima njegovo ime direktno je vezano za operaciju upućivanja (samo u Siriju) 850 britanskih muslimana.

Njegova grupa Muhadžirun, godinama je na Ostrvu imala gotovo odrešene ruke da u bogomoljama propoveda militantni Islam i regrutuje džihadiste za borbu protiv zapadnih "neznabožaca", uključujući i Britaniju čiji je Čudari građanin.

Sve se to odavno znalo, ali, u bizarnoj igri "demokratije", "ljudskih prava", Čudarijevoj konačno zabranjenoj organizaciji, faktički je bilo omogućeno da deluje, inspiriše ili bude direktno iza 15 terorističkih napada. U toj demokratskoj perverziji, Propovednik smrti Andžem Čudari uspeva da već 20 godina spreči svaki pokušaj britanske države da ga izvede pred sud. Za sve to vreme, on i njegova mnogobrojna porodica uživaju u socijalnim beneficijama koje strancima, u ovom slučaju i islamsistima, pruža domaći sistem socijalne brige i besplatnog zdravstvenog osiguranja.

Trenutno nije šire poznato šta su sve britanski islednici pronašli u privatnoj dokumentaciji Čudarija i u njegovim komunikacijama sa aktivistima Islamske države. Tek, agenti Skotland Jarda zakucali su konačno i na njegova vrata. Ideolog terora u ime vere nedavno je konačno uhapšen i optužen, istina na osnovu jednog već zaboravljenog "Akta protiv terora", uvedenog i upotrebljavanog svojevremeno - za gonjenje članova Irske republikanske armije (IRA), što je još jedan bizarni element ove priče.

Zamka za Čudarija

Po važećim paragrafima i predviđanjima pravnih stručnjaka, Propovedniku smrti preti sada zatvor od najmanje deset godina. Britanska policija i agenti MIF - Unutrašnje obaveštaje službe, trenutno "češljaju" brdo dokumenata. Godinama pre nego što je Čudari konačno strpan u zatvor, državna kasa je utrošila na desetine miliona funti britanskih poreskih obveznika kako bi finansirala njegovu odbranu na sudu - još jedna ekskluziva britanskog sudskog sistema u kome država, eto, plaća sudske troškove čoveku koji joj radi o glavi.

U nastaloj pravnoj igri mačke i miša, MI5 (Služba unutrašnje bezbednosti) je Čudariju na kraju postavila zamku; bio je oslobođen dotadašnjeg režima kućnog pritvora (dok traje sudski proces) kako bi agenti mogli da ga tajno prate i evidentiraju njegove džihadističke kontakte. Na taj način, došli su u posed i dokaza da je "objekat",upravo nakon što je Islamska država proglašena u Britaniji 7. juna 2014. ilegalnom organizacijom, položio svečanu zakletvu Islamskoj državi!
Dva meseca kasnije, Čudari je uhapšen.

Njegovo se suđenje sve do nedavno držalo u punoj tajnosti, iz bojazni da bi javni proces mogao da ugrozi dalju istragu i hapšenje ostalih "uspavanih ćelija" iz njegove grupe Muhadžirun. Cela priča je izbila na videlo nedavno, kada je Čudari, zajedno sa njegova tri najbliža saradnika, osuđen za podršku Islamskoj državi.

Izjave za naslovnice

Andžem Čudari je na britanskom sudu osuđen pet i po godina zatvora zbog podsticanja ljudi da podržavaju i pomažu samozvanu Islamsku državu. Ovaj četrdesetdevetogodišnjak godinama je najpoznatije lice radikalnog islama u Britaniji. Britanske vlasti smatraju da je on ključna osoba koja je radikalizovala mlade muslimane u Britaniji. On je privukao pažnju javnosti zbog izjava koje su redovno završavale na naslovnicama listova, ali je izbegavao da direktno krši zakon. Kada se, međutim, 2014. njegovo ime pojavilo u zakletvi kojom se proglašava legitimitet samoproglašenog "islamskog kalifata", on je tvrdio da je zakletva napisana bez njegovog znanja.

Sutra - Svi signali izgubljenog rata (2): Promenili svet za sto dana

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online