Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.09.2016.
11:36
rs.sputniknews.com A

"Obama je upozorio Putina - i opasno je pogrešio"

Američki predsednik Barak Obama upozorio je Rusiju da će se zaglibiti u "močvari" Sirije, i to samo nekoliko dana pošto je Moskva započela svoju vazdušnu kampanju u nameri da pomogne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu da reši pobunu finansiranu iz inostranstva. Vreme je pokazalo da se to predviđanje pretvorilo u potpunu suprotnost.

Reuters
Niže uspehe u Siriji: Vladimir Putin

- Obama je imao dobar razlog da bude uvređen zbog sve agresivnije spoljne politike Rusije na Bliskom istoku i drugim mestima i da misli da će se ona obiti o glavu Vladimiru Putinu - piše novinar i istoričar Mihael Petru za "Nešenel post".

Jasno je da se američki predsednik nadao da će se preopterećena Rusija opeći u Siriji i iz svoje avanture protiv pobunjenika na Bliskom istoku izaći kažnjena. Međutim, intervencija Rusije je za kreatore politike u SAD bila hladan tuš, jer je ograničeni ruski vojni angažman u ratom razorenoj Siriji pretvoren u uspeh, što je povećalo ugled Rusije van sirijskih granica.

- Rusija nije zaglibila u sirijskoj močvari. Ona je primenila ograničenu vojnu snagu sa velikim efektom, jer je preusmerila talas građanskog rata i omogućila da Asad ne bude svrgnut ukoliko se Putin sa tim ne složi. Iz perspektive Moskve, intervencija Kremlja bila je sasvim dobra - smatra Petru.

Poslednji uspeh Rusije stigao je početkom meseca kada su ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri postigli dogovor kojim će nasilje u Siriji biti smanjeno, i to prekidom vatre i kasnijim zajedničkim vojnim akcijama Rusije i SAD protiv Nusra fronta i Islamske države.

Iako se dogovor o prekidu vatre klackao na ivici rušenja, on je već mnogo toga doneo Rusiji i savezniku Moskve Asadu. Ali najveći pobednik je Rusija, smatra ovaj novinar.

- Bez obzira na to šta će se desiti u vezi sa prekidom vatre, Putin je naveo SAD da se pridruže Rusiji u "močvari". Obama deluje slab. Američki predsednik primoran je da odgovori na potez Rusije na Bliskom istoku, a Putin je učvrstio svoj status nezamenjivog arbitra u sudbini Sirije - piše novinar.

On je dodao da je kampanja Rusije u Siriji "deo većeg cilja preuzimanja veće uloge" za zemlje na Bliskom istoku. Kao deo tih napora, Moskva je poboljšala svoje odnose sa regionalnim akterima, uključujući Iran, Tursku, Izrael, a čak i Saudijsku Arabiju, uprkos činjenici da su neke od tih zemalja jedna sa drugom u sukobu.

Novinar podseća da je uspeh Moskve na Bliskom istoku rezultat povlačenja Vašingtona iz tog regiona. Obama je izabran zbog obećanja o rezervisanijoj spoljnoj politici u vreme kada je narod bio umoran od višegodišnjih vojnih angažmana SAD u Avganistanu i Iraku, koji su proizveli više haosa i nisu uradili ništa da bi učvrstili američku nacionalnu bezbednost.

- Rusija je tamo, jer Amerika nije - kaže Petru citirajući neimenovanog diplomatu sa Bliskog istoka.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online