Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.09.2016.
13:22
rs.sputniknews.com A

Strah od Rusije i Severne Koreje: "SAD će odgovoriti na svaki napad!"

Direktor Pentagona Ešton Karter sumnja da se Moskva pridržava principa očuvanja strateške nuklearne stabilnosti u svetu i smatra da Rusija i Severna Koreja predstavljaju nuklearnu pretnju Sjedinjenim Američkim Državama.

Reuters
Pentagon u panici zbog Moskve i Pjongjanga: Eš Karter

- Rusija je odavno nuklearna sila. Ali nedavno zveckanje oružjem Moskve i stvaranje novih nuklearnih sistema (naoružanja) postavlja ozbiljna pitanja o njenoj posvećenosti, kao lidera, strateškoj stabilnosti, o njenom poštovanju davno ustanovljenih pravila korišćenja nuklearnog oružja i o tome da li poštuje tu veliku pažnju kojom su lideri vremena Hladnog rata prilazili upotrebi nuklearnog oružja - izjavio je Karter tokom sastanka sa vojnicima u Severnoj Dakoti.

Druga zemlja koja izaziva zabrinutost SAD je Severna Koreja, istakao je Karter i dodao da upravo za zaštitu od nje Vašington raspoređuje odbrambeni raketni sistem u Južnoj Koreji. Karter je uveren da ne samo da će "svaki napad na SAD ili njene saveznike biti odbijen, već će i svaka upotreba nuklearnog oružja dobiti superiorni i efikasni odgovor".

- Rusija i Severna Koreja su jedine dve zemlje koje se, iako veoma različite, ističu u trenutnoj nuklearnoj situaciji - istakao je on.

Šef Pentagona rekao je da SAD sarađuju sa NATO saveznicima kako bi "držale Rusiju podalje od ideje upotrebe nuklearnog oružja u sukobu sa NATO-om".

- Mi ne tražimo takve sukobe i nastojim da ih sprečimo - rekao je on i objasnio da se za to koristi širok spektar vojne opreme i naoružanja, uključujući i strateške bombardere i krstareće rakete.

Za razliku od Rusije i Severne Koreje, Karter je naveo kao primer Indiju i Kinu koje se, kako on smatra, "ponašaju odgovorno i profesionalno" u nuklearnoj oblasti.

Što se tiče Irana, Karter je podsetio da su njegove nuklearne ambicije sada ograničene sporazumom postignutim prošle godine. Karter je pomenuo i Pakistan, čije nuklearno oružje nije usmereno direktno na SAD, ali sa kojim Vašington stalno radi u ovoj oblasti "za obezbeđivanje stabilnosti".

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio da izjave Zapada da je Moskva u svojoj vojnoj doktrini pojačala podršku za nuklearno oružje ne odgovara stvarnosti. Severna Koreja je 9. septembra objavila da je uspešno izvela još jednu nuklearnu probu, eksplozivne snage deset kilotona.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online