Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 10.10.2016.
16:02
Vestionline A

Evo kako je CIA likvidirala Če Gevaru

Devetog oktobra 1967. godine američka CIA pogubila je argentinsko-kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevaru. Prema Miču Vajsu, autoru knjige "Hunting Che", poznati argentinski revolucionar bio je veliki trn u oku Amerikanaca dok je pokušavao da stvori nekoliko sledećih Vijetnama u Latinskoj Americi.

Twitter/YesterdayTweets
CIA i bolivijski vojnici sa uhvaćenim Čeom

Američki specijalci trenirali su bolivijske vojnike sa ciljem da zarobe Gevaru, a konačno su ga ubili 9. oktobra 1967. godine.

Gevara je rođen u argentinskoj građanskoj porodici španskih, baskijskih i irskih predaka. 
Završivši studije medicine, putovao je Južnom Amerikom, i tako je spoznao bedu radnika i Indijanaca, kriveći za to severnoameričke kapitaliste i autoritarne režime koje su podupirali. 

Okrenuvši se žestokom antiimperijalizmu i marksizmu, pridružio se Pokretu 26. jula, koji je pod vođstvom Fidela Kastra nameravao da izvrši revoluciju na Kubi. Godine 1956. se sa ostalima iskrcao na ostrvo i sledeće dve godine - sa najvišim činom, comandante - proveo u gerilskom ratovanju. 

Nakon pobede revolucionara 1959, obavljao je državne funkcije vezane za privredu i bio jedan od najuticajnijih i najpoznatijih ljudi na Kubi. Istovremeno se bavio teorijom gerilskog ratovanja i planirao širenje komunističke revolucije na ostatak Južne Amerike i zemalja trećeg sveta. 

Napustio je Kubu 1965. i pošao u DR Kongo, odakle je planirao da pokrene afričku revoluciju. Nakon potpunog neuspeha operacije, isto je pokušao i u Boliviji, ali takođe neuspešno - uhvaćen je i odmah pogubljen.

Njegova smrt izazvala je burne reakcije u svetu - za vreme studentskih pokreta šezdesetih smatran je uzornim revolucionarom, a na Kubi i danas ima status nacionalnog junaka, kao i među raznim drugim latinoameričkim levičarskim pokretima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2016. 21:42
Деветог октобра 1967. године америчка ЦИА погубила је аргентинско-кубанског револуционара Ернеста Че Гевару. Према Мичу Вајсу, аутору књиге „Хунтинг Цхе“, познати аргентински револуционар био је велики трн у оку Американаца док је покушавао да створи неколико следећих Вијетнама у Латинској Америци. Амерички специјалци тренирали су боливијске војнике са циљем да заробе Гевару, а коначно су га убили 9. октобра 1967. године. Гевара је рођен у аргентинској грађанској породици шпанских, баскијских и ирских предака. Завршивши студије медицине, путовао је Јужном Америком, и тако је спознао беду радника и Индијанаца, кривећи за то северноамеричке капиталисте и ауторитарне режиме које су подупирали.
Ponedeljak 17.10.2016. 21:42
Окренувши се жест-оком антиимперијализму и марксизму, придружио се Покрету 26. јула, који је под вођством Фидела Кастра намеравао да изврши револуцију на Куби. Године 1956. се са осталима искрцао на острво и следеће две године – са највишим чином, цоманданте – провео у герилском ратовању. Након победе револуционара 1959, обављао је државне функције везане за привреду и био један од најутицајнијих и најпознатијих људи на Куби. Истовремено се бавио теоријом герилског ратовања и планирао ширење комунистичке револуције на остатак Јужне Америке и земаља трећег света. Напустио је Кубу 1965. и пошао у ДР Конго, одакле је планирао да покрене афричку револуцију. Након потпуног неуспеха операције, исто је покушао и у Боливији, али такође неуспешно – ухваћен је и одмах погубљен. Његова смрт изазвала је бурне реакције у свету – за време студентских покрета шездесетих сматран је узорним револуционаром, а на Куби и данас има статус националног јунака, као и међу разним другим латиноамеричким левичарским покретима.
Ponedeljak 17.10.2016. 21:48
У лову на Че Гевару била је ангажована специјална трупа из састава Осме дивизије боливијске армије. Том трупом је командовао пуковник Хоакин Зентено Анаја. Командант специјалног батаљона "зелених беретки" био је пуковник Андрија Селић, који је руководио операцијом на самом терену. Укупно је било ангажовано више од хиљаду војника. Србин са надимком Чоп рођен је 1927. године у Ла Пазу као Андрија Селић. Одрастао је у породици Божидара Селића, исељеника из Мораче, који се 1920. године доселио у Аргентину и потом преселио у Боливију. У Боливији је младић добио ново име Андрес Селиц. Завршио је Војну академију у Ла Пазу и америчку Војну академију “Вест Поинт”. Био је командант специјалног батаљона "Зелених беретки" и један један од кључних људи у акцији хватања најпознатијег светског револуционара Че Геваре, 1967. године. У борбама које су уследиле учествовали су и амерички стручњаци за борбу против гериле. Код села Ла Игера, 8. октобра 1967. године, након кратког и случајног окршаја ватреним оружјем, боливијска војска је из заседе ухватила Чеа и једног његовог саборца. Че Гевара је био рањен у ногу и није могао да се брани. У чекању да дођу надлежни надређени, пребачен је у оближњу сеоску школу. Ту је први стигао пуковник Андрија Селић који је први и испитивао Чеа након хватања и касније учествовао у сахрањивању његових остатака. Сутрадан ујутро стигао је и Феликс Родригез, агент ЦИА кубанског порекла, тада под псеудонимом Феликс Рамос Медина. Он је својим претпостављенима у Вашингтону одмах јавио о хватању Че Геваре, потврђујући до тада незваничну вест.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online