Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 12.10.2016.
17:12
Vestionline, Blic.rs A

Putin: Svi znaju ko je gađao konvoj, ali im odgovara da krive Rusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da su napad na humanitarni konvoj prošlog meseca blizu Alepa izvršili teroristi koji se bore u Siriji protiv Bašara al Asada.

Reuters
Istraga UN je pokazala da je konvoj gađan iz vazduha: Vladimir Putin

- To je učinila jedna od terorističkih grupa. Mi to znamo, a i Amerikanci to znaju, ali preferiraju da zauzmu drugačiji stav i lažno optuže Rusiju. To nije od pomoći - izjavio je Vladimir Putin na ekonomskom forumu u Moskvi, prenosi "Russia Today".

U noći 20. septembra je izvršen napad da humanitarni konvoj u kojem je poginulo 20 civila i uništeno 18 kamiona.

Pentagon je naveo da je konvoj gađan iz vazduha i optužio ruske avione da su izvršili taj napad.

I istraga UN je pokazala da je konvoj gađan iz vazduha.

Rusija je negirala optužbe i rekla da je američki dron nadgledao kretanje konvoja i da bi zato SAD trebalo da zna istinu o napadu.

U utorak je britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson ponovo zatražio istragu protiv Rusije zbog "ratnog zločina" i pozvao na proteste ispred ambasade.

Potparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov nazvao je te optužbe "olujom u čaši blatnjave londonske vode", prenosi "Sputnjik".

"Odnosi sa SAD su se pokvarili, ali to nije naš izbor"

Pre početka ekonomskog foruma Putin je rekao da bi SAD trebalo da se ponašaju kao "jednak partner" i da ne diktiraju uslove saradnje Moskvi.

- Zabrinuti smo zbog pogoršanja rusko-američkih odnosa, ali to nije bio naš izbor, mi nikada nismo želeli to. Mi želimo dobre, prijateljske odnose sa SAD, velikom zemljom i vodećom ekonomijom - rekao je Putin.

Kao primer nepoštovanja Rusije, Putin je naveo činjenice da se Rusija stalno pominje u kampanjama predsedničkih kandidata SAD.

Nema prepreka zamrzavanju proizvodnje nafte

Vladimir Putin izjavio je  da ne vidi prepreke za postizanje globalnog dogovora o zamrzavanju proizvodnje nafte.

- Jedini problem do danas je postizanje sporazuma između Saudijske Arabije i Irana. Njihovi stavovi su se znatno približili - izjavio je Putin, a prenosi agencija Rojters

Putin je pre dva dana rekao da je Rusija, kao nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), spremna da se priključi zajedničkim merama za ograničavanje proizvodnje nafte, i da je ta mera, kako je naveo, jedini način za uravnoteženje tržišta posle dugog perioda niskih cena.

- U aktuelnoj situaciji, verujemo da je zamrzavanje ili smanjenje proizvodnje jedini način za očuvanje stabilnosti energetskog sektora i ubrzano uravnoteženje tržišta", ocenio je Putin na Svetskom kongresu energetike u Istanbulu.

"Francuska nas prisilila da uložimo veto na predlog o Siriji"

Vladimir Putin optužio je danas Francusku da je proteklog vikenda namerno iznela predlog o Siriji u UN iako je znala da će Rusija na taj predlog uložiti veto, i nagovestio da je Francuska delovala po želji SAD, javile su agencije.

- Predložili su rezoluciju za koju su znali da neće proći... kako bi nas naveli da uložimo veto. A zašto? Zato što je taj predlog bio usmeren na razbuktavanje situacije i podsticanje histerije u vezi sa Rusijom - rekao je Putin na investicionoj konferenciji u Moskvi.

On je optužio francuskog ministra spoljnih poslova Žan-Mark Eroa da je pogazio obećanja data tokom posete Moksvi prošlog četvrtka te da je ignorisao ruski predlog rezolucije i "okrivio Rusiju za smrtonosne grehe" u Siriji.

Putin je, takođe, nagovestio da Francuska služi interesima SAD koje, kaže on, koriste tu histeriju u predsedničkoj kampanji koja je u toku.

- Ne znam da li se to poklapa sa interesima evropskih zemalja - dodao je ruski predsednik.

Istovremeno, francuski premijer Manuel Vals osudio je u francuskoj Skupštini, kako je rekao, "opstrukciju Rusije koja se ne može opravdati", nakon što je Moskva stavila veto na francuski predlog rezolucije u UN o obustavljanju vazdušne kampanje u Siriji, javljaju francuski mediji.

- Nastavićemo da razgovaramo sa Rusijom i njenim čelnicima, ali ne uzalud...kako bismo pronašli mirno rešenje - rekao je Vals.

On je dodao da je "Rusija velika zemlja i, pošto ima svoju odgovornost, proizišlu iz prošlosti, Francuska je poziva da svoju odgovornost preuzme".

Vals je ukazao na mučnu situaciju u Alepu pod bombama "gde su stanovnici pod opsadom i izgladneli, a ratni zločini u toku".

- Ono što se dešava je tragedija, a za tu tragediju je neko odgovoran... To je režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koga podržavaju Rusija i Iran - istakao je on.

Francuski premijer je naglasio da Francuska primirje smatra hitno potrebnim kako bi se napokon omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći četvrtima pod opsadom, evakuacija ranjenih i pružanje nužne medicinske pomoći.

- Nemamo prava na nemoć, ne možemo da podržavamo masakr nad civilima, namerno bombardovanje bolnica, ne možemo da stojimo skrštenih ruku i da samo izražavamo žaljenje zbog toga - zaključio je Vals.

"Možemo još toga da učinimo za privredni rast"

Putin je pohvalio stabilizaciju ruske ekonomije, ali je naveo da još dosta toga može da bude učinjeno za promovisanje privrednog rasta.

Putin je u Moskvi, pohvalio pad inflacije i smanjeni odliv kapitala, ali je dodao da se "dostignuta stabilizacija još uvek nije pretvorila u stabilan rast", prenosi američka agencija AP.

Putin je naveo i da Rusija mora da poveća produktivnost i da ograniči vladinu potrošnju.

Ruska ekonomija je prošle godine pala za 3,7 odsto zbog zapadnih sankcija toj zemlji i pada cena nafte, ali se delimično oporavila ove godine zahvaljujući oporavku cena nafte, prenosi agencija AP.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2016. 22:56
Poznato je da ameri koriste 'humanitarne konvoje' za isporuku oruzja i prebacivanje vojske. Ovaj prvi konvoj je nosio hranu i bombardovan je sa americkim dronom da bi se optuzili Rusi ali su ovaj put to Rusi ocekivali pa su snimali konvoj celo vreme. Sve u svemu, sta drugo ocekivati od 'zapada'. Oni razumeju samo jedan jezik, jezik sile!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online