Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 18.10.2016.
10:17
Tanjug A

Posle objavljivanja govora Hilari Klinton, Ekvador ukinuo internet Asanžu

Sajt Vikiliks je saopštio u ponedeljak da je njihovom osnivaču Džulijanu Asanžu vlada Ekvadora ukinula pristup internetu, čime je skinuta sumnja sa američke i britanske vlade koje se spore sa Asanžom oko objavljivanja njihovih poverljivih dokumenata.

Reuters
U nemilosti domaćina: Džulijan Asanž

- Možemo da potvrdimo da je Ekvador presekao internet Asanžu u subotu u 17 časova, nedugo posle objavljivanja govora Hilari Klinton - navodi se u saopštenju Vikiliksa, a preneo je Rojters.

Asanž od juna 2012. godine živi i radi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je vlada te zemlje odobrila azil zbog toga što je britanski sud naložio njegovo izručenje Švedskoj na osnovu optužbi za seksualno zlostavljanje.

Vikiliks navodi da je Asanž izgubio pristup internetu u nedelju. Ljudi bliski Vikiliksu navode da Asanž lično rukovodi Tviter nalogom svog sajta.

Vikiliks je poslednjih nedelja objavio veći broj hakovanih prepiski i dokumenata Demokratske stranke. Izvori bliski toj stranci  veruju da je taj sajt došao do čak 40.000 do 50.000 hakovanih mejlova sa ličnih naloga bivšeg savetnika Bele kuće i sadašnjeg šefa izbornog štaba Hilari Klinton, Džona Podeste.

Uprkos tome što se Asanž požalio da mu je internet ukinut, Vikiliks je objavio novi blok Podestinih mejlova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2016. 16:36
Ekvadorske vlasti su saopštile da je Asanž inicirao u poslednjih nekoliko nedelja objavljivanje mate-rijala koji može da utiče na predsedničke izbore u SAD. Ekvador je, međutim, naglasio da to nije učinio pod pritiskom Vašingtona. Sjedinjene Države negiraju optužbe Vikiliksa da su zahtevale da ekvadorske vlasti ukinu sajt na kojem su objavljivana dokumenta o kandidatu demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton. Asanž je u azilu u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, posle kojeg bi, strahuje, bio izručen Americi.
Četvrtak 20.10.2016. 16:37
U saopštenju ekvadorskog ministarstva spoljnih poslova se navodi da odluka Vikiliksa da objavi dokumenta može da ima uticaja na predsedničke izbore u SAD. Objavljivanje mate-rijala, dodaje se u saopštenju, apsolutna je odgovornost organizacije i Ekvador ne želi da se meša u izborni proces. "U tom kontekstu Ekvador, koji koristi svoje suvereno pravo, privremeno je ograničio pristup svojim komunikacionim sistemima u svojoj ambasadi u Ujedinjenom Kraljevstvu", piše u saopštenju i dodaje se da "Ekvador (na ovaj način) ne popušta pod pritiscima drugih zemalja."
Četvrtak 20.10.2016. 16:38
Vikiliks je ranije saopštio da je Ekvador Asanžu u subotu uveče onemogućio pristup internetu. Sajt je nedavno objavljivao mate-rijale iz kampanje Hilari Klinton, uključujući i imejlove Džona Podeste, šefa njene kampanje. U subotu su objavljeni transkripti plaćenih govora Klintonove koje je ona u prošlosti držala u američkoj investicionoj banci Goldman saks, a koje je njen tim dugo odbijao da objavi. Zapisi govora ukazuju da je Klintonova vodila prijateljski razgovor s direktorima Banke, što, kako ukazuju analitičari, može sugerisati da je ona isuviše neformalna s Volstritom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online