Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.10.2016.
13:08
rs.sputniknews.com A

"Znali smo da nas Moskva neće napustiti: Putin štiti Siriju, kao što bi Rusiju"

Predsednica sirijskog parlamenta Hadija Abas je u intervjuu za Sputnjik najavila da će Sirijska Arapska Republika priznati rezultate referenduma 16. marta 2014. godine o ujedinjenju Autonomne Republike Krim sa Ruskom Federacijom.

Reuters
Sirija zahvalna: Ruski avioni brane Siriju od terorista

Hadija Abas je, kada je reč u uključenosti Rusije u sirijski sukob, rekla da je oduvek znala da Moskva neće ostaviti Siriju na cedilu.

- Oduvek smo verovali i znali da će Rusija biti sa nama, da će nas podržavati i zauzeti stav koji će biti u skladu sa njenim nacionalnim interesima i nacionalnim interesima Sirije. Naši odnosi su se razvijali decenijama i nastaviće da se razvijaju. Rusija je uvek stajala na stranu potlačenih, onih kojima je pretila agresija, i to pokazuje da autoritet koji Rusija ima na međunarodnoj sceni ne može biti doveden u pitanje, a interesi Rusije ne smeju se ignorisati. Verujemo Rusiji u apsolutno svim pitanjima, vidimo da ministar spoljnih poslova Rusije, gospodin Lavrov, štiti interese Sirije kao što štiti interese svoje zemlje. Predsednik Rusije štiti Siriju kao da štiti svoju sopstvenu zemlju. Naše prijateljstvo i borbeno bratstvo spojeni su krvlju naših branitelja koji su pali na bojnom polju junačkom smrću i, naravno, naše veze ne mogu biti drugačije od onih koje sada imamo. Mi imamo zajednički cilj, ujedinjeni front protiv zla koje preti celom čovečanstvu.

Ona je dala i svoje viđenje sukoba Rusije i Ukrajine zbog Krima, ističući da je to polusotrvo bilo deo Sovjetskog Saveza, i da se sada vratilo svojim korenima.

- Na Krimu se desilo sledeće: dati subjekat bio je deo Sovjetskog Saveza. I zbog događaja koji su se razvijali posle raspada Sovjetskog Saveza do danas, ovaj subjekt se vratio svojim korenima posle izjašnjavanja naroda na referendumu na Krimu, što se direktno odrazilo na interese stanovnika poluostrva. Oni su doneli odluku da se ujedine sa svojom zemljom. To je ono što se dogodilo! Mi priznajemo da je Krim sastavni deo Rusije. Odnosi između SAR i Rusije su strateški i perspektivni i mi ćemo raditi na razvoju tih odnosa sa ruskom vladom u svim oblastima: političkim, ekonomskim, socijalnim, čak i konzularnim, ukoliko takvi odnosi omoguće da se izgrade uslovi u republikama Ruske Federacije.

Abasova je rekla i da nema ništa protiv Kurda, da su oni deo sirijskog naroda, ali da Sirija nikada neće dozvoliti podelu zemlje.

- Nemamo problema sa našim kurdskim stanovništvom. Kurdi, kao i svi drugi građani naše zemlje, predstavljaju deo sirijskog naroda. Ono što se dešava je rezultat ličnih interesa nekih lidera na područjima pod kontrolom Kurda u Siriji. Njihove akcije zasnovane su na direktnim instrukcijama SAD i nekih zemalja u regionu. Osnova našeg stava je da nikada nikome nećemo dozvoliti da podeli našu zemlju na etničkim i verskim principima. Nikome nećemo dati ni pedalj sirijske zemlje. Sirija je bila, jeste i biće jedinstvena i nedeljiva država. Većina Kurda ne podržava ideju o životu odvojenom od Sirije i mi ćemo učiniti sve da se prava svih naših građana, uključujući i Kurde, poštuju.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2016. 23:09
За актуелну ситуацију у Сирији и региону у целини одговорност сносе пре свега Сједињене Америчке Државе и њихови савезници, а њихове оптужбе на рачун Русије су политичка реторика која не узима у обзир стварно стање ствари, изјавио је руски председник Владимир Путин.
Petak 21.10.2016. 23:11
Циљ Москве јесте да се не дозволи да се у Сирији понови сценарио Либије и Ирака, одакле пре „арапског пролећа“ није било опасности од тероризма, рекао је Путин у интервјуу француском телевизијском каналу ТФ1. „Рекао бих да је то политичка реторика, која нема много смисла и не узима у обзир реално стање ствари“, одговорио је Путин на молбу да прокоментарише жестоку реторику на рачун Русије поводом бомбардовања Алепа, која укључује и изјаве америчког државног секретара и председника и шефа дипломатије Француске.
Petak 21.10.2016. 23:12
„Сетимо се шта су представљали Либија и Ирак док ове државе или државне структуре нису уништиле снаге наших западних партнера. То, наравно, нису били примери демократије у складу с нашим данашњим схватањем. Вероватно, могуће је и потребно било утицати на промену структуре друштва, структуре државе, структуре власти, саме природе власти. У сваком случају, међутим, тамо уопште није било знакова тероризма“, истакао је Путин. „С ових територија није стизала претња ни за Париз, ни за Азурну обалу Француске, ни за Белгију, ни за Русију, ни за Сједињене Америчке Државе. Сада је то извор терористичке претње. Наш циљ је да не дозволимо исто то на територији Сирије“, објаснио је Путин.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online