Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 20.10.2016.
12:59
informer.rs A

SAD ponovo prave haos na Bliskom istoku, spasavaju džihadiste iz Mosula

Amerika spasava džihadiste Islamske države u Iraku. Naime, posle pokretanja velike ofanzive za oslobođenje Mosula u ponedeljak, SAD su ostavile koridor za povlačenje oko 8.000 terorista iz tog grada i njihov bezbedan prelazak u Siriju.

Reuters
Dok se Vojska Iraka i kurdske Pešmerge bore za Mosul, Amerikanci, navodno, pomaži džihadistima

Iranska novinska agencija Fars izveštava da američki avioni ne napadaju konvoje džihadista Islamske države koji se evakuišu iz Mosula, prestonice kalifata u Iraku.   

- Teroristi beže pred naletom iračke i kurdske vojske i prelaze u Siriju. Interesantno je da SAD, koje iz vazduha pomažu kopnenim snagama, potpuno to ignorišu. Nijedan konvoj ID nije se našao na udaru američkih bombardera - navodi Fars citirajući izvor iz jedne od šiitskih paravojnih jedinica, koje se bore zajedno sa iračkom i kurdskom vojskom.

Da Amerikanci spasavaju teroriste tvrde i kurdski zvaničnici.

- Napravili su koridor za 8.000 džihadista, koji su od 2014. držali Mosul pod kontrolom i terorisali narod. Teroristi sada bezbedno mogu da napuste Mosul i odu u Siriju - tvrdi predstavnik iračke Kurdistanske demokratske partije (KPD) Said Mamuzini.

Izveštaji sa fronta dolaze samo nekoliko dana pošto je neimenovani vojno-diplomatski izvor ruske agencije RIA Novosti upozorio na pakleni plan SAD u vezi sa džihadistima.

- Amerika i Saudijska Arabija tajno su se dogovorile da garantuju slobodan prolaz hiljadama terorista Islamske države pre nego što iračka i kurdska vojska uđu u grad. Oko 8.000 džihadista slobodno će preći iz Mosula u istočni deo Sirije. Tamo će pokrenuli veliku ofanzivu, koja obuhvata i osvajanje gradova Deir ez Zora i Palmire. U pitanju su mesta koja je sirijska vojska oslobodila uz pomoć ruske avijacije - naveo je ruski diplomatski izvor.

On je dodao da su šefovi obaveštajne službe Saudijske Arabije bili posrednici u pregovorima između ID i Vašingtona, kao i da su oni garant džihadistima da će bez problema izaći iz Mosula i preći u Siriju.

- Postignut je dogovor da tokom operacije za oslobađanje Mosula američka avijacija napada isključivo udaljene, napuštene i nenaseljene objekte Islamske države, dok će teroriste samo držati na nišanu - otkrio je ruski izvor.   

Prema njegovim rečima, Amerikanci na taj način pokušavaju da sabotiraju rusku antiterorističku operaciju u Siriji.   

- Prebacivanje terorista ISIS iz Iraka u Siriju neophodno je jer Vašington na neki način mora da reaguje na ruske uspehe u Siriji i proba da umanji njihov značaj. Druga svrha operacije čišćenja Mosula je, očigledno, da se diskredituju uspesi ruske avijacije. Naravno, to je i pokušaj da se umanji uticaj sirijskog predsednika Bašara al Asada - tvrdi ruski diplomatski izvor, i podseća da su sličnu šemu SAD i njeni saveznici koristili letos tokom oslobađanja iračkog grada Faludže. 

POVEZANE VESTI

Subota 22.10.2016. 21:09
Специјалнос америчког начина ратовања је летење на великим висинама чи им буде оборен први авион. Са великих висина они избацују тепихе бомби које уб-ијају све живо као што су то радили по Багдаду (старом 2000 г.) и по Србији, раздражени због обарања више ваздухоплова. Они иначе, у нападу на цивилне циљеве, имају традицију још од Хирошиме и Нагаскија.
Subota 22.10.2016. 21:10
Да ли је ратни злочин бомбардовање Мосула, у коме има око милион становника и неколико хиљада џихадиста, као што је ратни злочин бомбардовање Алепа? Да ли у Алепу има руских војника и официра као што у Алепу има америчких? Докле двоструки аршини!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online