Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.10.2016.
20:37
sputniknews.com, Vestionline A

VIDEO: "Tajni" sastanak Putina i Tuska na dan pogibije predsednika Poljske

Ministarstvo odbrane Poljske objavilo je deo video snimka sastanka bivšeg premijera te zemlje Donalda Tuska sa ruskim rukovodstvom, održanog na dan avionske nesreće kod Smolenska 2010. godine, kada je poginuo predsednik Poljske Leh Kačinjski.

Reuters
Jaroslav Kačinjski, brat blizanac poginulog predsednika Leha Kačinjskog, ubeđen da je su mu Rusi ubili brata

Kako je ranije ove sedmice saopštio poljski ministar odbrane Antoni Macerevič, koji je inače glavni zagovornik teorije da su Rusi ubili Kačinjskog, Tusk je 10. aprila 2010. godine vodio "tajne" pregovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je u to vreme obavljao dužnost premijera, kao i s tadašnjim predsednikom, a sada premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom i ministrom za vanredne situacije (sada ministrom odbrane) Sergejom Šojguom.

Sadržaj razgovora, kako je tvrdio Macerevič, nije odgovarao zaključcima koje je kasnije objavio Međudržavni avijacioni komitet. Na video snimku Putin i Šojgu objašnjavaju Tusku da je avion, da je nastavio da leti još 800 metara, mogao da udari u fabričko zdanje.

Sastanak je održan kasno uveče, najverovatnije na mestu gde se avion srušio. Tusku su detaljno pričali o putanji i pravcu kretanja letelice.

"Oko 8 km odatle, tamo gde je avion trebalo da leti na visini od oko 60 do 80 metara, "ošišano" je drveće na visini od osam metara. Na 200 metara odatle dogodio se prvi udar o zemlju. Zbog toga što nisu bili izbačeni točkovi, on se, prirodno, preturio, i sve se to ovde dogodilo, nakon čega je došlo do požara koji je ugašen u prvih sedam minuta", govori Šojgu na ovom snimku.

Tu-154 s Kačinjskim i vrhom poljskog rukovodstva, koje je letelo na komemoraciju u Katin, srušio se prilikom pokušaja sletanja na aerodrom "Smolensk Severni". Svih 96 ljudi koji su bili u avionu je poginulo.

U skladu sa izveštajem Međudržavnog avijacionog komiteta, do tragedije je dovelo odbijanje pilota da odlete na rezervni aerodrom, kao i propusti u pripremi posade i planiranju leta.

Nova komisija za istraživanje nesreće, formirana u Poljskoj, predstavila je 15. septembra preliminarni izveštaj, prema kojem je letelica počela da ponire u vazduhu na rastojanju od 900 metara od mesta pada, a sa registratora su nestale poslednje sekudne snimka.

Komisija je saopštila da raspolaže punim verzijama snimaka. Oni ukazuju na to da su pre pada avionu Tu-154 otkazali generator, motor i senzori za visinu. Macerevič je objavio da su otkriveni dokumenti koji su povezani s tragedijom. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online