Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 24.10.2016.
17:34
sputniknews.com, Vestionline A

Francuska: Zapad će pokazati zube Putinu!

"Uprkos tome što 'nepokolebljivi' Vladimir Putin ima kečeve u rukavu kojima plaši kukavički Zapad, vojna operacija oslobađanja Mosula pokazaće ruskom predsedniku da nije Rusija jedina koja je u stanju da iskoristi silu pre nego što sedne za pregovarački sto", piše francuski list "Eko".

Reuters
Da li će pretnje zabrinuti Putina?

"Čini se da je Putin u punom smislu te reči - nepokolebljiv. On čini sve kako bi zaplašio i tako već kukavički Zapad, kako bi zadobio geopolitičku prednost i, na kraju krajeva, dokazao da bez njega na kraj sa svojim problemima ne mogu da izađu ni Evropa ni Bliski istok", navodi list.

Dobar primer toga je, kako se navodi, što su pre samo godinu dana u blizini granica Velike Britanije i Francuske na putu ka Siriji preleteli ruski bombarderi koji mogu da nose nuklearno naoružanje, što nekadašnjem Sovjetskom Savezu ne bi ni na pamet palo.

Pored Sirije, objašnjava autor teksta, Moskva nastavlja da blokira pokušaje da se pronađe rešenje za jugoistok Ukrajine, iako je po tom pitanju i Kijev jednako odgovoran. Ostaje irački Mosul - jedino mesto gde se odvija rat, a da Rusija nije u to uključena.

Čak i Kina, podseća list, sa kojom Moskva pokušava da formira vojni savez, nije podržala veto Rusije u Savetu bezbednosti UN prilikom glasanja za francusku rezoluciju o Siriji.

"Međutim, budući da je Putin džudista, on vrlo dobro zna kako da preokrene slabost u taktičku prednost. Moskva ima kečeve u rukavu kojim bi mogla da u velikoj meri utiče na ključna međunarodna pitanja. Zahvaljujući modernoj vojsci, Rusija je uspela da se upusti u sirijsku avanturu, koja je u potpunosti obeshrabrila Zapad zahvaljujući neprijatnim iskustvima u Iraku i Avganistanu", piše autor teksta.

"Jedino na šta Zapad može da računa pred Putinom su diplomatija, dijalog i ekonomske sankcije, koje su retko uspevale da brzo donesu željeni rezultat. Međutim, vojna operacija u Mosulu, uz podršku američkih i francuskih snaga, može da pokaže Putinu da on nije jedini koji je u stanju da pokaže silu pre nego što sedne za pregovarački sto", zaključuje francuski analitičar.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2016. 19:01
Da je Rusija učestvovala u otimanju Kosova od Srbije, da nam je bombama ubijala decu ili da nije sprečila da nas proglase za genocidan narod, sigurno nam niko ne bi tražio da joj uvedemo sankcije. Ovako, na godišnjicu dana oslobođenja Beograda, kad je ruska vojska najurila nac,iste iz prestonice, ponovo je iz hladnih briselskih ofisa stigla opomena da ne možemo ući u EU dok ne okrenemo leđa Moskvi. A na šta bi ličila Srbija u danu kada bi izdala Rusiju da bi dobila člansku karticu? Pa, najviše na teškog heroinskog zavisnika koji rasprodaje imovinu roditelja i najbliže prijatelje da bi dobio dozu. Na čoveka bez dostojanstva, bez obraza i bez slobode ili na Muzilovog – čoveka bez svojstava. Na ološa koji se patološki sveti baš onome koji mu pomaže. Na zemlju koja baca pod noge sopstvenu istoriju. Uporno nam evropski zvaničnici ponavljaju da moramo da prihvatimo pravila koja važe za sve da bismo postali deo EU. Ma, je l’ tako? A da li je još jednoj članici EU brutalno osakaćena zemlja i otcepljeno 15 odsto teritorije koja predstvlja srce njihove duhovne vertikale? Da li je još jedna članica bombardovana i razorena u moderno doba razvoja i sveopšteg civilizacijskog uzleta?Ne! Ta „pravila“ važila su samo za Srbiju. Tada nisu primenjivani – kriterijumi, načela, standardi, poglavlja. Tada smo bili „poseban slučaj“. Vašingtonu i Briselu sad smeta i kada sa Rusima šaljemo odeću, hranu i dušeke nesrećnicima sirijske apokalipse. I u tome vide „neposlušnost“. Ogavno licemerje. Srbija jeste opredeljena ka EU. Srbija se reformiše i razvija po modelu Zapada. Srbija bi po svemu volela da se ugleda na bogate i moćne. Ali, ne smemo izdati Rusiju. Pa, šta bude!
Ponedeljak 24.10.2016. 18:06
Dosta ste grizIi tim truIim zubima maIe drzave pput srbije. Sad ce ruski medved da vam otkine gIavudzu!
Ponedeljak 24.10.2016. 22:58
Ostaje irački Mosul - jedino mesto gde se odvija rat, a da Rusija nije u to uključena. .......................................Kvarni zapadnjaci ne mogu bez lazi i demagogije. Trenutno se jos vodi rat u : Avganistanu , Libiji, Jemenu... A gdje su tu Rusi??? Jedino ako su se preobukli u NATO uniforme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online