Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 26.10.2016.
09:43
Tanjug, Vestionline A

Putin bi mogao da naredi obaranje aviona SAD ako...

Ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da naloži vojsci da obori američke avione ako SAD pokušaju da uspostave zonu zabrane leta da bi se suzbilo nasilje civilnog rata u Siriji, izjavio je direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper.

Reuters
Ja bi mogo da mogu: Vladimir Putin

Klaper je, odgovarajući na pitanja pred Savetom za spoljne poslove u utorak, rekao da ne bi mogao da eliminiše mogućnost obaranja američkog aviona ako bi Rusija "procenila da to predstavlja pretnju za njihove snage na terenu", preneli su američki mediji.

Rusija je u Siriju prenela veoma napredan i moćan sistem vazdušne odbrane, navodi Klaper, ocenjujući da to ne bi uradili da ne planiraju da ga iskoriste.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da Rusija sebe vidi kao super silu koja se vraća, jer SAD "predaju svoje pozicije", Klaper je odgovorio da smatra da je glavni princip spoljne politike Vladimira Putina taj da je Rusija jedan od ključnih igrača u savremenom svetu.

- Prirodan tok istorije je da smo prešli iz bipolarnog sistema hladnog rata u monopolarnu konstrukciju međunarodnih odnosa, gde se takve države kao što su Rusija, Kina smatraju važnim, ako ne i dominantnim igračima. One su zaista takve - rekao je Klaper. 

Klaper je naglasio da je to "istorijski proces na koji možemo da utičemo", preneo je Sputnjik.

Odgovarajući na pitanje o ciljevima ruskog lidera, šef Nacionalne obaveštajne službe SAD je izjavio da Putina pokreće njegovo shvatanje Rusije kao super sile. 

- Mislim da on vidi Rusiju kao veliku supersilu. Za njega je veoma  važno da se SAD ponašaju prema Rusiji kao prema velikoj sili - rekao je Klaper. 

On je rusko-američke odnose nazvao nategnutim i ukazao da između Moskve i Vašingtona ostaju nesuglasice po pitanju Sirije i Ukrajine.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2016. 20:13
...Путина покреће његово схватање Русије као супер силе..Нетачно,седи 1. Путина покреће одбрана интереса Русије.Сад,ако се одбрана тих интереса сукоби с вашим интересима(а Богу хвала већ добрих 100 година ратујете штитећи интересе САД и њених грађана)жао му је.Добићете по носу и болеће.Зато вам је пробитачније да се мало примирите,не забијате трн у здраву ногу и покушате да се договрите с Русијом.А то није тешко.
Petak 28.10.2016. 20:13
Ретко ћемо прочитати, Обама је наредио, али редовно ћемо бити спиновани и индоктрирани да је "Путин наредио" (ацоцијација на Стаљин- наредио) иако иза свега стоји Руска влада на челу са Путином, идентично као и Америчка влада на челу са Обамом. САДе штите два океана и она самостално води спољну и унутрашњу политику, Британска предност се мери ширином Ламанша док остали део Европе, само слепо следи ове две државе а савремана Русија, иако по политичком систему нема разлике са дмокртс. системима у Европи, стално је мета напада корумпираних и уцењених европ. трабанта САД/ВБ. Једно је сигурно, Русија има велико ратно искуство и неће бити поражена преко своје 5. колоне, како се очекује, и као се то нама десило 5. Oктобра али и многим европ. државама у II. Св. Рату.
Petak 28.10.2016. 20:14
Ако је ово обавештајни директор... Уствари добро је што они не могу да изађу из било кавких стереотипа, јер тако не могу да повуку ниједан нормална потез па им се обија у главу. Дакле, поучавам "директора": прво - код Путина уопште не постоји перцепција "велика" сила. Брига њега за тако нешто. Прво, последње и једино што га интересује је безбедност и бољитак народа и државе. Друго, Путин уопште не функционише на нивоу "перцепција", него на приниципима "реалности" и моделима "развоја". Директоре, прочитаје докторску дисертацију господина Путина, покушајте да бар нешто схватите. Треће, Путин неће да "нареди" обарање америког авиона, јер је већ "наређено" обарање сваког авиона који буде угрожавао руске интересе у Сирији. И није то Путин "наредио", него је Русија озбиљна земља и озбиљан систем у коме постоји и парламент, влада, министарства и начелништва, службе... Одлуку о тактичкој употреби доноси врх државе, а оперативну употребу команданти јединица. Па нису тамо Руси пљескавица ради...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online