Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.11.2016.
03:15
N. Jokić - Vesti A

Evropske guske u magli

Ministri spoljnih poslova država članica Evropske unije završili su u ponoć između nedelje i ponedeljka vanredni neformalni sastanak posvećen izbornoj pobedi Donalda Trampa "okruglim" saopštenjem da se zalažu za "snažno partnerstvo" sa Sjedinjenim Američkim Državama. To je formula izvučena iz diplomatsko-protokolarnog rečnika koja u prevodu znači da su šefovi diplomatija završili sastanak u magli neizvesnosti - isto onako kako su ga i počeli.

Reuters
Izgubili veče u Briselu: Holandski ministar Kenders i Belgijanac Rejnders

Trojka izbegla okupljanje

Svi čak nisu ni našli da je potrebno da dođu. Francuski, mađarski i britanski ministri spoljnih poslova odbili su da prisustvuju ovom na brzinu sazvanom okupljanju.
Pokazali su tim izostankom koliko drže do poziva Federike Mogerini, koja zvanično ima funkciju šefice diplomatije Evropske unije.
Ministri koji nisu došli u Brisel poručili su da je vanredan sastanak "preuranjen".
Umesto Borisa Džonsona je na večeru kod Mogerinijeve poslat iz Londona jedan visoki britanski zvaničnik.
"Ne vidimo potrebu za dodatnim sastankom u nedelju zato što je termin održavanja američkih izbora odavno određen. Dogodio se jedan demokratski čin, u toku je period tranzicije i mi ćemo raditi sa sadašnjom i budućom administracijom da obezbedimo najbolji ishod za Britaniju", kazao je portparol Forin ofisa.

Lažno zajedništvo

Sastanak ministara inostranih poslova pretvorio se u poligon za napade na šeficu diplomatije Unije koja je izgleda platila cenu, jer se usudila da faktički zađe u suverenu zonu spoljne politike država članica, umesto da ostane u granicama njene gotovo sasvim protokolarne funkcije. Kritike koje su joj upućene jasno govore do koje mere je uopšte "zajednička" bilo vojna, bilo spoljna politika EU - za sada još uvek daleko od stvarnosti.

Došli da kritikuju

Ni oni koji su se odazvali pozivu nisu poštedeli Mogerinijevu kritika. "Iako Donalda Trampa ne smatramo anđelom, on nije problematično dete kome bi trebalo da budu posvećeni posebni sastanci", rekao je po završetku sastanka Viktor Vaščikovski, šef poljske diplomatije, dodavši da Unija "ima dosta problema, ali ne sa Amerikom".

Kritikujući Mogerinijevu, evropski ministri spoljnih poslova pokušali su tako da spuste loptu i prikriju nervozu zbog neizvesnosti u vezi sa budućom politikom SAD, i to posle bombastičnih predizbornih najava Donalda Trampa kada je u pitanju Rusija, nuklearno pitanje Irana, klimatske promene, rat u Siriji i naročito NATO koji je do sada bio sredstvo za sprovođenje militarističke politike američke vojne industrije, uz finansijski doprinos građana svih država članica zapadne vojne alijanse.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2016. 19:29
Србија је у европским интеграцијама била давно. А те интеграције су почеле далеке 1918. Сећате се стварања Краљевине Југославије. Од тада па до стварања ЕЗ а касније и ЕУ то стварање Југославије је највећи европски пројекат уједињења народа, вера, еконоимија. Оних народ акоји су уживали у ономе што се звало ТАМНИЦА НАРОДА а што је било под германско-угарском управом. Онда су нам дошли дани када смо зарад тих интеграција морали да се одрекнемо оног српски и д апостанемо југословени. Још у време краља Александра. Па су онда комунисти дошли на власт револуцијом идеологијом потисаном од стране два немца. престанком хладног рата престаје и потреба за пројектима уједињења тако да је она југославија из 1918 године растурена на саставне и раставне делове. Срби из својих интеграција излазе осакаћени и као наод и као држава. територије на којима су вековима били присутни етнички су очишћене. У хрватској, босни, на Космету. Уништава се културно у диховно благо српског народ ана сваком кораку.
Petak 18.11.2016. 19:31
Којим су то "српским пријатељима" писали Кушнер и Билт ... ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online