Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.11.2016.
18:01
B. Božin - Vesti A

Niža fotelja za Štajnmajera

Politički odnosi između Nemačke i Turske dugo nisu bili tako zamrznuti kao sada, a koliko je situacija napeta najbolje je pokazala jednodnevna poseta nemačkog ministra inostranih poslova (i uskoro predsednika države) Frank-Valtera Štajnmajera Ankari. Iako je unapred bilo jasno da se neće raditi o ugodnom putu, ono što je u utorak Turska priredila "gostu" iz Nemačke predstavlja gotovo diplomatski skandal.

Reuters
Na stoličici kod sultana: Štajnmajer i Erdogan

Buket poniženja

Sve je počelo još na aerodromu, gde Štajnmajera nije sačekao nikakav odbor za doček, već samo zamenik lokalnog guvernera. Nije bio prostrt ni neizbežni crveni tepih za visokog gosta.
Nije bilo ni uobičajene povorke automobila, već je nemački šef diplomatije do aerodromske zgrade došao kao i svi regularni putnici - aerodromskim autobusom!

U istom maniru nastavilo se i kasnije. Kada je limuzina sa nemačkim ministrom trebalo da krene na zvaničan susret, članovi njegovog protokola pripremili su nemačku zastavu koja je po diplomatskom običaju trebalo da stoji na desnom krilu automobila. Turski domaćini su, međutim, rekli da nemaju odgovarajući držač, pa se ministar vozio - bez zastave.

Vrhunac je bilo to što do pred sam početak sastanka sa Erdoganom nije bilo jasno hoće li on uopšte biti održan jer je u 17 sati Nemcima preneto da predsednik nema vremena, a ubrzo zatim je to demantovano jer je, navodno, došlo do zabune.

Lekcija o Otomanskom carstvu

Sastanak je takođe imao čudan tok jer je Erdogan najpre Štajnmajeru održao predavanje o veličini i značaju svoje zemlje koju EU nepravedno tretira, iako je ugrožena od strane terorista svih vrsta. Da bi gostu to jasno stavio do znanja, turski predsednik ga je postavio u vidno nižu fotelju, tako da je izgledalo da on kao sultan sedi na tronu, dok Štajnmajer skrušeno gleda odozdo.

Šta će im EU

Poruka koju su Turci bez mnogo diplomatskog šlifa hteli da upute je da je Turska besna i da joj , kako pišu novine bliske Erdoganovom režimu, EU zapravo i ne treba.

Konferencija za štampu, na kojoj je osim Štajnmajera govorio i njegov turski kolega Mevlit Kavuzoglu, bila je nalik otvorenoj razmeni udaraca pred kamerama: Štajnmajer je rekao da je veoma zabrinut zbog ljudskih prava i gušenja slobode štampe u Turskoj. On je odbacio Erdoganove tvrdnje da je Nemačka postala Meka za teroriste, između ostalog, njih 4.500 iz Turske, da bi se oko teme uvođenja smrtne kazne (koju Erdogan želi da vrati kako bi likvidirao učesnike nedavno propalog vojnog puča) ministri povišenim tonom obratili jedan drugom.

Štajnmajer je rekao da bi smrtne kazne značile kraj pregovora Turske o približavanju Uniji, dok je Kavuzoglu uzvratio da turski narod to želi: - Narod hoće uvođenje smrtne kazne, i moja žena to želi! - povikao je turski ministar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online