Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 20.11.2016.
18:16
rs.sputniknews.com, Vestionline A

NATO general brani Ruse: Zapad paniči, a Rusija samo pokazuje vojnu moć

Rusija je izazvala pometnju među nekim zapadnim liderima svojom odlukom da pošalje grupu nosača aviona na sirijsku obalu. Međutim, češki general armije Peter Pavel, predsednik Vojnog komiteta NATO-a, rekao je za "Mond" da razmeštanje ne treba posmatrati kao "neprijateljski" potez, jer Moskva ne želi da kalja svoju reputaciju na svetskoj sceni.

Tanjug/AP
Ruski nosač aviona izazvao histeriju na Zapadu: Suhoji spremni za poletanje sa "Admirala Kuznjecova"

- Vojni potencijal Rusije, kao i vojno prisustvo zemlje stalno se povećava - kaže general Pavel, pozivajući da se "pogleda iza" tih događaja.

- Rusija želi da pokaže da poseduje vojnu moć koja se mora poštovati i koja ima spoljnopolitičku svrhu, povratak na međunarodnu scenu. Kao rezultat toga, raspoređivanje grupe nosača aviona, predvođene "Admiralom Kuznjecovim", u istočni Mediteran ne treba posmatrati kao "neprijateljsku nameru" - smatra general Pavel.

- To je prikaz globalnog kapaciteta Rusije i sredstvo za sprovođenje autonomne operacije kada Moskva bude smatrala da je potrebno - objašnjava general.

Rusija je poslala nosač-aviona "Admiral Kuznjecov", ratnu krstaricu "Petar Veliki", protivpodmorničke razarače "Severomorsk" i "Admiral Kulakov" i brodove za podršku u Sredozemno more da održavaju vojne vežbe i jačaju sposobnosti. Grupa je stigla na svoju destinaciju 8. novembra.

"Admiral Kuznjecov" je 15. novembra učestvovao u protivterorističkoj operaciji Rusije u Siriji, pokretanjem velikog napada na ciljeve Islamske države i Nusra fronta, uglavnom skladišta municije i objekte za proizvodnju oružja u sirijskim provincijama Idlibu i Homsu.

- Ne mislim da je spoljna politika Rusije u ovom trenutku usmerena na uništavanje imidža konstruktivnog učesnika na međunarodnoj sceni koji Moskva želi da prikaže. Ukoliko je Rusija zainteresovana da ponovo postane globalni igrač, svaki čin agresije tokom ovog prelaznog perioda bio bi prepreka tome cilju - ističe Pavel.

Visoki zvaničnici NATO-a bili su uglavnom kritični prema Rusiji, optužujući je da se navodno meša u unutrašnje poslove Ukrajine i da preti svojim susedima na Baltiku. Moskva je uvek negirala te tvrdnje govoreći da su širenje Alijanse na istoku i njene inicijative u blizini ruske granice štetni za regionalnu i globalnu bezbednost.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2016. 23:47
Engel zvani prdac na oluji brise komentare.
Utorak 22.11.2016. 20:51
Ne smete da pisnete i to je to! Prpa bato a ;)
Utorak 22.11.2016. 20:52
Sada je red na Kinu i Indiju da pokazu istu takvu silu i moc, tek da vidite da niste sami u tome...!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online