Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.12.2016.
14:10
blic.rs A

Evo zašto bi Srbi mogli da odluče ko će biti novi predsednik Austrije

U nedelju se održavaju ponovljeni izbori na kojima bi Austrija trebalo da dobije novog predsednika. U Austriji živi dosta Srba pa bi njihov glas mogao da presudi.

Reuters
Srbi u Austriji mogu da odluče

U drugom krugu glasanja na predsedničkim izborima u Austriji održanim u maju Aleksandar van der Belen, nezavisni kandidat i bivši lider stranke Zeleni, tesno je pobedio ultradesničara Norberta Hofera, člana Slobodarske partije.

Međutim, ishod glasanja je poništen zbog neregularnosti. Očekuje se da će današnji ponovljeni izbori biti neizvesni jer, prema poslednjim anketama, nijedan kandidat nema veću prednost.

U Austriji živi veći broj Srba pa se mnogi pitaju kako će oni glasati i da li će to imati veći uticaj na krajnji rezultat.

Dejan Ristić, nastavnik koji živi i radi u Austriji, ispričao je za list "Blic" kakva atmosfera vlada u Beču uoči izbora na kojima bi Austrija mogla da postane prva država EU sa ultradesničarem na čelu.

- Atmosfera pred ove izbore u Austriji nema ni mali deo euforije koja prati, recimo izbore u Srbiji. Naravno, poslednjih dana, obojica kandidata bili su prisutniji u medijima - kaže Ristić.

Srbi mogu da glasaju, ali...

Prema njegovim rečima, austrijska politika zanima Srbe koji se interesuju i za političku situaciju u otadžbini.

- Poznajem ljude koji imaju austrijsko državljanstvo, ali nemaju pojma da se u Austriji održavaju predsednički izbori, niti znaju da imaju pravo glasa. S druge strane, većina Srba koji su došli tokom devedsetih i kasnije poseduje drugačiju "političku kulturu", njih politika interesuje, ali mnogi od njih nemaju austrijsko državljanstvo tako da ne glasaju - izjavio je nastavnik koji godinama živi u Beču i predaje srpski Austrijancima.

On smatra da bi srpski glasovi mogli da odluče ove izbore, ali je pitanje koliko će procenata Srba uopšte izaći na izbore.

- Mogli bi, ali ne izlaze na izbore. Mislim da u Austriji pravo glasa ima oko 100.000 Srba, ali na izbore izlazi možda svega jedna petina (oko 20.000), od toga u Beču oko 15.000 - kaže on.

Nastavnik kaže da nije jasno za koga će Srbi glasati na ovim izborima.

- Najveći broj mojih poznanika po pravilu glasa za Socijaldemokratsku partiju Austrije koja ovog puta nema svog kandidata. Po nepisanom pravilu, oni svoje glasove u ovakvoj situaciji daju Zelenima, odnosno ne nasedaju na populistička obećanja političara. Ipak, čini mi se da je masu srpskih glasova Hofer dobio izjavom od pre par meseci da je bombardovanje Kosmeta bila greška. On podilazi srpskim i austrijskim glasačima i izjavama protiv islama, Turaka, izbeglica - zaključuje Ristić.

Loša reputacija Srba u Austriji

- Austrijski političari ne rade ništa da nas zainteresuju za participaciju u političkom životu. Oni znaju da bi Srbi mogli da budu važan deo glasačkog tela, ali se ne fokusiraju na nas jer prosečan Srbin u Austriji uživa jako lošu reputaciju - "jeftina radna snaga", "krivci za rat u SFRJ"... - kaže Ristić.

Dodik: Srbi, glasajte za Hofera

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je Srbe u Austrijii da podrže kandidata Slobodarske partije Austrije Norberta Hofera. On je rekao da je Hofer "osvedočeni prijatelj Srba".

- Austrija je nova domovina mnogih naših ljudi. Pozivam sve Srbe u Austriji da podrže Hofera koji se pokazao konstruktivno i prijateljski prema svemu onome što radi Republika Srpska - izjavio je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online