Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.12.2016.
06:00
Z. Mirković - Vesti A

Van der Belen po želji EU

Na nedeljnim predsedničkim izborima u Austriji pobedio je strah od sankcija, koje su i dalje u sećanju mnogim Austrijancima. Njima su 2000. godine članice EU uvele kaznene mere zbog ulaska u vladu desničara Jerga Hajdera, a to su sada izborom Aleksandera van der Belena očigledno želeli da izbegnu.

Reuters
Pobednik: Novi predsednik Austrije Aleksander van der Belen  

I pored velikog nezadovoljstva aktuelnom politikom u zemlji, birači su odabrali tradicionalno vođenje države, a ne kandidata Slobodarske partije (FPO) Norberta Hofera koji je najavljivao, za razliku od Van der Belena, da će se više mešati u politiku koju vodi zemlja, pa čak do toga da bi bio spreman da raspusti vladu.

Levo ili desno?

Tokom predizborne kampanje koja je potrajala 11 meseci, napravljena je prava referendumska atmosfera, između dva potpuno različita kursa - levice i desnice. Međunarodna zajednica, posebno Brisel, plašili su se pobede kandidata Hofera, jer bi ona mogla podstaći jačanje desničarskih i evroskeptičnih snaga širom Unije, posebno posle pobede Donalda Trampa na američkim izborima.

Iz braka Estonke i Rusa

Van der Belen je rođen pre 72 godine u Beču, kao dete Estonke i Rusa. Očevi preci su se preselili iz Holandije u Rusiju krajem 17. veka i od 18. veka su živeli u Pskovskoj guberniji, gde je rođen i njegov otac koji je posle Oktobarske revolucije emigrirao najpre u Estoniju. Tamo je upoznao svoju suprugu, pa su se oboje 1940. godine preselili u Austriju.

Cela kampanja nekadašnjeg lidera Zelenih Van der Belena, koji je podržan vladajućim partijama, pre svega od Socijaldemokratske partije (SPO), bila je usmerena na podsticanje straha u Austriji da se Hofer zalaže za istupanje iz EU, ali i da je taj kandidat privržen nacističkoj ideologiji.

Hofer je neprestano tvrdio da ne želi, niti on, a ni stranka čiji je član, da Austrija izađe iz EU, već da se zalaže za reformu Unije koja ne bi išla u pravcu veće centralizacije, već većih ovlašćenja za države članice.

Smena na vrhu

U svakom slučaju ishod ovih izbora je istorijski, jer prvi put predsednik neće biti iz redova SPO ili Narodne partije (OVP).

Van der Belen, će zasigurno nastaviti politiku prethodnika Hajnca Fišera, pa će se više okrenuti ka Briselu, a ne ka istoku, kao što je želeo Hofer.

Podrška Zapadnom Balkanu

Inače, Van der Belen ima pozitivan stav prema širenju EU na zapadni Balkan i smatra da bi zvanični Beč trebalo da pomogne zemljama tog regiona u procesu približavanja Uniji. Uoči izbora, on je ukazao da niko nema kao Austrija tako tesne ekonomske i istorijske odnose sa zapadnim Balkanom.

"Naravno da je preduslov za uspešno približavanje EU postepena primena evropskog zakonodavstva. Pregovori se već odavno vode" objasnio je Van der Belen, ocenjujući da bi Austrija trebalo da podrži i dobro pripremi pristupanje Uniji država zapadnog Balkana.

Hvala glasačima srpskog porekla!

Poslanik FPO u bečkom parlamentu, Nemanja Damnjanović, izrazio je zadovoljstvo brojem glasova koje je dobio Hofer. "Hofer je dobio 47 odsto glasova Austrijanaca. Malo je falilo da Hofer postane predsednik Austrije. Tih 47 odsto u borbi jedan protiv svih znači puno. To je najveći uspeh u istoriji FPO", podvukao je Damnjanović za "Vesti" i dodao da je borba bila teška. On je zahvalio Hoferu na izuzetnom zalaganju u kampanji.

"Izbori su završeni, sutra je novi dan, i krećemo u nove izbore i nove pobede", poručio je Damnjanović i pritom izrazio zadovoljstvo odzivom Austrijanaca srpskog porekla na predsedničkim izborima.

"Iznenađen sam pozitivno velikim brojem poruka preko socijalnih mreža i SMS-a, koje su pokazale da je veliki broj Austrijanaca srpskog porekla izašao na izbore i glasao za Hofera", kazao je Damnjanović i zahvalio im na ukazanom poverenju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online