Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
11:22
Vestionline, index.hr A

"Alepo je Staljingrad sirijskog rata"

Pad Alepa bio bi ključan za rat u Siriji, jer bi njime snage sirijskog režima bile ohrabrene za pokušaj vraćanja kontrole nad celom državom. Gubitkom ovog grada ustanici bi primili udarac od kojeg ne bi mogli da se oporave, piše agencija Frans pres.

Tanjug/AP
Vojska Sirije nikad bliže pobedi: Bašar al Asad "nadgleda" Alepo

Rojters je preneo da je Vojska Sirije u ponedeljak ujutru osvojila naselje Šejk Said gde se snažne borbe odvijaju od nedelje popodne.

- Vojska sada kontroliše čitav Šejk Said - rekao je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman, dodajući da snage režima sada kontrolišu 90 odsto istočnog Alepa koji je još donedavno bio utvrđenje pobunjenika.

Bombardovanja istočnog Alepa tokom noći i ujutro bila su najintenzivnija u poslednjih nekoliko dana, kažu svedoci. Rusi su saopštili da je u poslednjih 24 časa 13.346 civila pobeglo iz istočnog Alepa, a da je 728 pobunjenika položilo oružje i prešlo u zapadni deo grada.

Ogromna prednost za Asada

Analitičari smatraju da će gotovo neizbežna pobeda vladinih snaga u najmnogoljudnijem gradu te države dati ogromnu prednost predsedniku Bašaru ak Asadu, piše AFP. 

- Alepo je stvarna tačka preokreta ovog rata, jednaka Staljingradu - tvrdi stručnjak za tu bliskoistočnu državu Fabrs Balanš, osvrćući se na pobedu Sovjetskog Saveza nad nacistima, bitku koja je promenila tok Drugog svetskog rata. 

- Asad je bez Alepa bio polupredsednik - ističe Balanš, analitičar Vašington Instituta za politiku Bliskog istoka, dodajući kako Asad ovom pobedom može da se predstavi kao predsednik cele Sirije.

Ustanici su Alepo zauzeli sredinom 2012. godine, samo godinu dana pošto su širom zemlje izbili protesti. Istočni deo tog grada postao je snažan simbol otpora Asadovom režimu. Tamošnje vlasti izdržale su godine žestokog bombardovanja i opsadu koja je pokrenuta u julu ove godine. Kad je sirijska vojska sredinom novembra započela masovni napad uz podršku artiljerije i ruskih zračnih snaga, gotovo sve istočne četvrti doživele su slom. 

Slom opozicije

Snage Vlade i njihove savezničke milicije sada kontrolišu 90 posto nekad opozicionog uporišta.  

- Gotov je mit o umerenoj  opoziciji u Alepu koja može da predstavlja političku i vojnu alternativu sirijskom režimu - zaključuje Balanš. 

Jezid Sajig, viši saradnik na bliskoistočnom Karnegi centru u Bejrutu, takođe smatra kako će pobeda Vojske Sirije u Alepu da preokrene putanju rata. 

- Prešli smo tačku posle koje opozicija može da ima neku nadu u preokret - tvrdi Sajig.

Oslobađanje Alepa politički je izuzetno važno za sirijsku vladu, koja je opozicione vlasti u istočnim delovima tog grada videla kao veliki izazov za svoj legitimitet.

- Asad će da slomi kičmu naoružanoj opoziciji, a ideja da režim može vojno da se pobedi će se rasplinuti - dodaje Sajig. 

Pobunjenici će posle gubitka Alepa biti ograničeni na severozapadni Idlib i male enklave unutar provincija Damask i Dara, te se ne mogu nadati podršci svojih turskih, zapadnih ili zalivskih saveznika. 

Asada teško zaustaviti

Kurdske snage držaće delove severne i severoistočne Sirije, tzv. Islamska država će braniti svoje teritorije na severu i istoku, a Asad će kontrolisati tri najvažnija grada - Alepo, Damask i Homs. Pod svojom kontrolom će imati i gotovo sve najistaknutije delove države, većinu vazdušnih luka i granicu s Libanom. Ipak, analitičari smatraju da se vlada neće zaustaviti na tome. 

- Zauzimanje Alepa će omogućiti da se 30.000 vojnika Vojske Sirije rasporedi drugde - pojašnjava Balanš. 

On smatra da je jedna od verovatnih meta istočna Guta, ključna pobunjenička enklava istočno od Damaska. Duma, tamošnji najveći grad, ne želi da doživi istu sudbinu kao Alepo.

Vojska Sirije bi mogla da napadne i Al Bab, grad u rukama tzv. Islamske države koji se nalazi na ključnoj ruti između Alepa i granice sa Turskom. Turske snage već napreduju prema tom gradu, ali Damask ne sme da dopusti sebi da izgubi tu trku.

Sajig naglašava kako bi sirijska vlada sada mogla da poradi na osiguravanju celog zapada države, od turske granice na severu, do Jordana na jugu. Osim toga, postoje još dve mogućnosti.

- Jedna je da će se režim okrenuti istoku, prema Raki, kako bi se pokazao ključnim partnerom protiv Islamske države. Prema drugom scenariju, Asad će se usredsrediti na osiguravanje Alepa, zadržavanje opozicije u Idlibu, a zatim će da otkida deo po deo neprijateljske teritorije - dodaje Sajig.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online