Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.12.2016.
12:57
aljazaeera.net, Vestionline A

Ključna pitanja: Ko pobeđuje u Siriji posle Alepa?

"Hoće li ulazak sirijskih trupa i njihovih saveznika u napaćeni Alepo značiti kraj rata u ovoj zemlji ili njegovo jačanje?", pitaju se svetski analitičari.

Reuters
Borbe se nastavljaju širom zemlje, a nasilje i nesigurnost ostaju svakodnevica Sirijaca

Alepo je sada pod punom kontrolom sirijskih snaga i njenih saveznika. Sirijci će živeti i voditi sukobe na različite načine tokom mnogih generacija koje dolaze. Međutim, bitka za Alepo sigurno će se smatrati velikim zaokretom u putanji krize koja je počela pre skoro 6 godina.

Da li je ovo kraj rata?

- Pretpostavka da je ovo kraj rata značila bi ne samo da će borbe prestati, nego da Asadov režim može da kontroliše celu Siriju, sve njene gradove i sela, sve milicije. To se, jednostavno, neće desiti. Borbe se nastavljaju širom zemlje, čak i na područjima koja su, navodno, pod kontrolom režima, nasilje i nesigurnost ostaju svakodnevnica Sirijaca - tvrdi Samer Abud, profesor međunarodnih studija i autor radova o Siriji, prenosi "Al Džazira".

Hoće li se nasilje smanjiti?

- Malo je verovatno da će se nasilje širokih razmera smanjiti u bliskoj budućnosti. Umesto toga, jednostavno će se prebaciti na druga područja. Prvo, džepovi naoružanih pobunjenika još postoje u okolini grada i nije verovatno da će smanjiti napade na civile i vojne mete uprkos njihovim oslabljenim sposobnostima - dodaje Abud.

Da li je Asad dobio rat?

"Događaji u Alepu ohrabrili su sirijskog predsednika Bašara al Asada i njegove saveznike i dokazali korisnost vojnog rešenja. S uspehom u Alepu i dok je ukus pobede još uvek svež, Asadove snage šire svoju kontrolu nad većim delovima teritorije i pokušaće da iskoriste ovaj trenutak za jačanje svoje političke i vojne volje u Siriji.

Međutim, još uvek je rano proglašavati konačnu pobedu predsednika Sirije i u ovom mučnom ratu. Ono što je sigurno jeste da Siriju čeka još mnogo nasilja", smatraju analitičari.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2016. 14:31
To ko je pobedio u Sirijskom ratu se ne dovodi u pitanje. U Siriji je pobedio Sirijski narod na celu sa Asadom a uz pomoc Rusije,Irana,Libana i prijatelja. Zapadne satanisicke organizaCIE su ucinile sve kako bi sto vise krvi bilo proliveno....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online