Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.12.2016.
09:58
Vestionline, jutarnji.hr A

Kakav propust nemačke policije: Procureli neverovatni podaci o teroristi iz Berlina

Nemačka policija znala je za potencijalne terorističke aktivnosti Anisa Amrija (24) još od leta prošle godine, otkriva Bild. Sada se postavlja ključno pitanje - zašto je glavni osumnjičeni za pokolj u Berlinu bio na slobodi skoro godinu i po dana? I kako je moguće da ga Nemačka nije deportovala u rodni Tunis, iako je sve vreme bio pod prismotrom i nekoliko puta uhapšen?

Twitter/BILD
Sumnja se da je Tunišanin Anis Amri kamionom usmrtio 12 ljudi

Novinari Bilda napravili su celu rekonstrukciju Amrijevog delovanja po Nemačkoj i došli do neverovatnih saznanja - čovek je nebrojeno puta menjao identitet, ali i prebivalište. Policija je bila upoznata sa svime, ali nije ništa preduzela.

Odmah zapao vlastima za oko

Prvi dodir s Nemačkom Amri je imao u julu 2015. godine. Ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Ralf Jeger, rekao je da su odmah uočili da je ekstremno mobilan, u mesec dana se čak tri puta selio. Međutim, nejasno je zašto nigde nije registrovan.

Već tada su istražitelji zapazili neobične aktivnosti kod tuniškog migranta, ali prvi alarmi su im se upalili kada je otputovao u Dortmund kod izvesnog Bobana Simeonovića, džihadiste rodom iz Bora u Srbiji. Policija se posebno zabrinula zbog činjenice da je u manje od pola godine Amri promenio nekoliko identiteta.

- Od februara 2016. osumnjičeni je manje-više u Berlinu, s kratkim izletima na zapad Nemačke - rekao je Jeger.

Špigl piše da je u glavnom gradu imao dokumente Ahmada Z. Mohameda iz Egipta, ali i da se koristio papirima nekog Libanca. Navodno je u to vreme dilovao drogu u jednom berlinskom parku.

Policija sumnjala, ali...

Policija u Berlinu tada je već bila dobro upoznata s likom i delom Anisa Amrija. Navodno su ga pratili jer su sumnjali da namerava da nabavi automatsko oružje kako bi mogao da opljačka zlataru. Međutim, svoje sumnje nisu mogli i da dokažu.

- Ubrzo je opet počeo da putuje. Bio je stalno između Berlina i Rura, ali mi jednostavno nismo imali dokaza. Nismo mogli da ga zatvorimo - kaže jedan od istražitelja, dok izvor iz antiterorističke jedinice za Bild tvrdi suprotno:

- Koliko je meni poznato, Amri je nameravao da izvrši teroristički napad u prolleće 2016. Bio je strašno zainteresovan za kupovinu oružja. Sve se to znalo, ali on iz nekog razloga nije uhapšen.

Tunis ga nije hteo

Umesto mesta u zatvoru, Tunišanin je dobio svoju sobu u izbegličkom kampu Emerajh. Nedugo posle uhapšen je u Berlinu, ali samo privremeno. Zahtev za azil mu je odbijen 30. jula, ali tu su nemačke vlasti upale u još jedan problem - nisu mogli da ga deportuju. Razlog?

- Nije mogao da bude proteran jer nije posedovao dokumente zemlje iz koje potiče - kaže Jeger.

U julu su vlasti ponovno sele Amriju za vrat, ovog puta zbog sukoba oko droge. Tunišanin je bio osumnjičen da je nekoga izbo nožem, ali ponovo se provukao bez optužnice.

Pre dva meseca, otkriva Bild, Nemačka je obavestila Tunišane da namerava da deportuje Amrija, ali je sa severa Afrike stigao neverovatan odgovor:

- Ne, hvala. Nemamo pojma ko je taj čovek!

Pre mesec dana antiterorističke jedinice konačno su zaključile da je Amri ozbiljna pretnja. Međutim, tada je bilo već kasno, Nemci su ga potpuno izgubili iz vida. Da ironija bude veća, Tunišani su dva dana posle napada u Berlinu u svojim arhivima konačno pronašli ime Anisa Amrija. I poručili Nemačkoj sad mogu slobodno da ga deportuju...

Služio 4 godine zatvora u Italiji

Tunišanin koji je osumnjičen za teroristički napad na Božićni vašar u Berlinu, za kojim je nemačka policija raspisala nagradu do 100.000 eura, bio je četiri godine u italijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao da bude deportovan u otadžbinu, objavili su italijanski mediji u sredu.

U Italiju je pobegao posle revolucije 2011. u Tunisu kojom je s vlasti srušen dugogodišnji diktator Zine El Abidine Ben Ali.

Italijanska agencija ANSA prenela je da su njihove vlasti htele da izruče Amrija pošto odsluži zatvorsku kaznu dosuđenu za više kaznenih dela, ali to nije bilo moguće jer nije posedovao dokumente zemlje iz koje potiče. Kaznu je služio u zatvoru u Palermu i bio je nasilan, ali u zatvoru nije pokazivao znakove radikalizacije, piše agencija.

Posle odslužene kazne 2015, bio je prevezen u Centar za identifikaciju i izgon u očekivanju dokumenata iz Tunisa koji nisu nikada stigli,pa je po isteku zakonskog roka morao da napusti Italiju, navodi agencija pozivajući se na izvore istrage.

U Nemačku je stigao kao izbeglica 2015. godine, a u avgustu 2016, mu je odbijen zahtev za azil, navode vlasti savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije gde je živeo i podneo zahtev.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online