Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.12.2016.
04:11
Vestionline, sputniknews.com A

Kako je Erdogan od Vašingtona "skrenuo" ka Moskvi?

Sastanak lidera Turske, Irana i Rusije u Moskvi bio je poražavajuća vest za većinu predstavnika američkog spoljnopolitičkog establišmenta. Ušavši u sastav nove “trojke“ organizatora mirovnog procesa u Siriji, Ankara je pokazala Vašingtonu da se sada okreće ka Moskvi, piše Vašington post, a prenosi Sputnjik.

Reuters
Sve češći susreti dvojice predsednika: Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Ubica ruskog ambasadora u Turskoj nameravao je da posvađa Moskvu i Ankaru, ali je njegov zločin, upravo suprotno, ubrzao zbližavanje dveju zemalja, navodi list.

Da li je Turska priznaka Asada?

Rusko-turski savez, ipak, nije iznenađenje za analitičare. Prema rečima Ajkana Erdemira, bivšeg člana turskog parlamenta, koji je sarađuje s Fondom za zaštitu demokratije, Rusija, Iran i Turska odavno su pripremali tlo za bližu saradnju.

- Erdogan smatra da se na Bliskom istoku dela cene više od retorike i, udaljavajući se od toga, on je shvatio da se na Vašington ne može osloniti - naglašava stručnjak.

Sastanak u Moskvi je održan nakon što je postalo jasno da je plan američkog državnog sekretara Džona Kerija o rešavanju sirijske krize konačno propao. Lideri "trojke" došli su do zajedničkog stava da promena režima u Siriji ne može da bude prioritetni pravac mirovnog procesa.

U njegovoj osnovi, prema zajedničkom saopštenju Moskve, Teherana i Ankare, leži poštovanje suvereniteta, teritorijalne celovitosti i političkog pluralizma Sirije, kao i borba protiv terorizma.

- To je iznenađujuće saopštenje. Ono je dijametralno suprotno onome o čemu je Turska govorila od 2011. godine. To, praktično, znači da Turska priznaje Asada - navodi Ajkan Erdemir.

Pokušaji saradnje sa SAD

Ankara je prethodno pokušavala da koordiniše svoja dejstva u Siriji s administracijom Baraka Obame. Bela kuća je nekoliko puta pokušala da s Turskom zaključi sporazum o stvaranju jedinstvenog fronta u borbi protiv Islamske države i za podršku sirijskoj opoziciji, ali su svi oni propali jer administracija nikako nije mogla da se reši da podrži pozive Ankare i da uvede zonu zabrane letova na severu Sirije.

Odnosi Turske i SAD su se usložnjavali usled podrške Vašingtona Demokratskim snagama Sirije - odredima koje čine pretežno kurdski borci.

Ankara strahuje da će oni da napreduju duž Sirije i da se ujedine s turskim gradovima, praktično obrazujući kurdsku državu na sirijsko-turskoj granici.

Američka strana nije obraćala pažnju na uznemirenost Turske i zbog nedostatka bilo kakvih opipljivih inicijativa iz Vašingtona, Ankara je izabrala alijansu s Moskvom. Alep je oslobođen i sledeći korak Rusije jeste organizovanje pregovora o primirju između sirijske vlade i predstavnika opozicije, navodi list.

- Turci su procenili situaciju i odlučili: Bela kuća neće da ima posla sa Sirijom. Sačekaćemo sledeću administraciju, a sada ćemo videti šta se može učiniti s Rusima. Svi smatraju Obaminu administraciju apsolutno bespomoćnom i sada smo mi izvan procesa - zaključuje saradnik vašingtonskog Instituta za istraživanje Bliskog istoka Endru Tabler.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online