Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 28.12.2016.
14:36
Tanjug, Vestionline A

"Asad jak onoliko koliko to Kremlju odgovara"

Islamska država će ostati globalna pretnja, a scenario iz Alepa - opsada i izgladnjivanje - preneće se na više mesta, predviđaju stručnjaci za sledeću godinu, piše "Dojče vele".

Reuters
Biće kako Rusije kaže, smatraju na Zapadu: Bašar al Asad i Vladimir Putin

DW navodi da se ne nazire kraj krvavog rata u Siriji, da su sirijski i ruski borbeni avioni proteklih meseci "gotovo sravnili" sa zemljom kvartove pod kontrolom pobunjenika u istočnom Alepu, a da su leševi danima ležali na hladnom asfaltu zato što su groblja prepuna.

Kako piše "Dojče vele", sada se ponovo u čitavom gradu vijore sirijske zastave, ali ne zato što su diplomate nakon brojnih mirovnih pregovora u Ženevi 2016. godine uspele da pronađu političko rešenje za ratom zahvaćenu Siriju. Takođe ne ni zato što je Savet bezbednosti UN postigao dogovor o rezoluciji ili zato što se trajno poštovao dogovor o prekidu vatre.

Pobunjenici na kolenima

Sirijski predsednik Bašar al Asad i njegovi saveznici Rusija i Iran primorali su svojim vazdušnim napadima i opsadnom strategijom različite pobunjeničke grupe na kolena. Pri tome su pobunjenici i sopstveno stanovništvo jednakom merom bili izloženi napadima i izgladnjavanju, navodi "Dojče vele".

- Rusija i Iran tu ne prave razlike - kaže stručnjak za Bliski istok i terorizam Fondacije za nauku i politiku u Berlinu Gido Štajnberg.

DW navodi i da je Alepo postao simbol za rat u Siriji koji traje skoro šest godina, a da je taj grad još od početka borbi bio podeljen između režimskih Asadovih trupa u zapadnom delu i pobunjeničkih grupa koje čine razni islamistički i teroristički borci u istočnom delu.

Na primeru Alepa vidi se i nemoć Zapada, pre svega Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, koji nisu konsekventno podržavali pobunjeničke grupe.

- Pobeda je veliki uspeh sirijskog režima i njihovih saveznika Rusije i Irana - kaže Ginter Majer iz Centra za istraživanje arapskog sveta u Majncu.

Rat nije završen

Rat svetskih i regionalnih sila preko marioneta time, međutim, nije okončan: rat u kome su pored Irana i Sirije u borbi protiv Islamske države umešane i Turska, Saudijska Arabija i koalicija koju predvode SAD.

- Ubuduće će ratno žarište biti premešteno prema Idlibu - smatra Majer.

Hiljade pobunjenika iz istočnog Alepa prebacilo se tamo, na severozapad zemlje, gde je jedno od poslednjih uporišta pobunjenika u Siriji. Režim će tu oblast vratiti u svoje ruke istom strategijom izgladnjavanja kao u Alepu, uveren je Majer.

- Osnovni problem sirijskog režima je nedostatak ljudstva - ocenjuje Gido Štajnberg i dodaje da se taj nedostatak trenutno nadoknađuje uz pomoć Rusije, Irana i drugih jedinica iz Iraka, Libana i Avganistana.

Dopisnik nemačkog javnog servisa ARD iz Kaira Folker Švenk kaže da je sirijski režim u stanju da snažnim angažmanom održi svoje glavni oblasti, ali ne više od toga.

Reuters
Sirijska zastava u Alepu

Rusi spremni na sve

Prema rečima Štajnberga iz Fondacije za nauku i politiku, Rusi su spremni da idu daleko.

- Ove godine se pokazalo da su Rusi odlučni da održe Asada na vlasti. Tako će ostati i sledeće godine - kaže on.

Na to novinar Folker Švenk kaže da će i dalje biti područja na kojima izbijajju novi konflikti.

Primer su kurdske teritorije na severu i severoistoku Sirije, kao i oblasti pod kontrolom Islamske države.

Prema podacima britanskog trusta mozgova IHS, teritorija samoproglašenog kalifata se sa 90.800 kvadratnih kilometara iz 2015. godine, smanjila na 68.300 u jesen 2016. godine.

- Nekadašnje teritorijalno širenje Islamske države je već značajno suzbijeno. Napadima na sirijsku Raku, takozvani glavni grad ID, kao i Mosul u Iraku, glavno i najnaseljenije uporište ID, kraj kalifata je postao samo pitanje vremena - kaže Folker Švenk.

On dodaje da gubitak teritorije ni u kojem slučaju ne znači i kraj te terorističke organizacije. Švenk polazi od toga da ce se borci ID povući na sunitska područja i da će nastaviti borbu iz podzemlja.

Pored toga, oni su poslednjih meseci proširili front, "tako što su povećali broj napada u Evropi i formirali regionalne ogranke u Libiji i Egiptu", smatra Gido Štajnberg i dodaje da to vodi njihovom većem prisustvu u svetu.

Njihova snaga zavisi od toga koliko će Turska, SAD i Saudijska Arabija nastaviti da podržavaju razne pobunjeničke grupe, zaključuje "Dojče vele".

POVEZANE VESTI

Petak 30.12.2016. 21:48
Где је овде проблем? Запад све зна, онда нека убеде ове да не иду у Идлиб и неће да буде ни напада ни изгладњивања. Нека им предложе да оду у земље које су ослобођене од диктаторске власти (Либија, Ирак) или у неку пријатељску (Саудијска Арабија, САД, западна Европа ...) и неће да буде никаквих проблема ни напада. После можда ти исти крену да нападају поменуте пријатељске земље али мислим да ови неће да их нападају него ће да им понуде да преузму власт и добију део као своју државу. Ово је познато однекле.
Petak 30.12.2016. 21:47
Да није Башара Ел Асада и руске подршке Исламска држава би већ сигурно овладала Јорданом, Либаном, а ширила би се и према државама средње Азије. Ко би то после могао поразити ? И када исламски терористи у Европи по-бију невине људе изгледа да за многе европске новинаре, идеологе и политичаре то није никакав проблем. Ко се још сећа недавно уб-ијених у Берлину.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online