Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 31.12.2016.
10:45
www.dw.com, Vestionline A

Dojče vele: Putin matirao Obamu

Barak Obama proteruje ruske diplomate na poslednjim metrima svog mandata. Predsednik Vladimir Putin parira na njemu svojstven način - hladno i strpljivo, piše dopisnik "Dojče velea" iz Vašingtona Miodrag Šorić.

Reuters
Putin ispraća Obamu u istoriju

"Šah je ruski nacionalni sport. Gazda Kremlja, Putin, pak posebno voli azijske borilačke veštine, kod kojih se - slično šahu - protivniku parira tako što se na napad ne odgovora uvek kontranapadom, nego se prvo eskivira. To sportsko pravilo ovih dana je našlo primenu u politici", navodi se u tekstu. 

Barak Obama naređuje proterivanje ruskih siplomata. Obamina paljba pre odlaska iz Bele kuće i u Vašingtonu svi računaju da će Rusija odgovoriti sličnom merom. Ali, ništa od toga. 

"Putin je izgleda shvatio šta je Obamin pravi cilj: da izvrši uticaj na spoljnu politiku budućeg američkog predsednika Donalda Trampa", piše Šorić.

Gazda Kremlja je parirao na njemu svojstven način: Sve američke diplomate u Moskvi pozvao je da sa svojim porodicama i decom dođu u Kremlj na Novogodišnje slavlje. Moskva će odgovarajuće televizijske slike poslati širom sveta - a uskoro i slike ruskih porodica sa decom, koje na brzinu moraju da napuste Vašington, baš sada, neposredno pred Božić po Julijanskom kalendaru. Ne samo da što pre moraju da napuste SAD - porodice diplomata sa decom biće prebačene vojnim avionom. 

Za mnoge će Putin delovati kao državnik: miran i suveren. A Obama, međutim, kao neko ko ne može da prevaziđe svoj animozitet prema određenim političarima - Vladimiru Putinu ili Benjaminu Netanijahuu. 

Kako se navodi u tekstu, u svim tim diplomatskom razmiricama radi se pre svega o Donaldu Trampu, o njegovoj budućoj spoljnoj politici. Jer, Tramp je u više navrata izjavio da želi bolje odnose sa Kremljom, a to će mu teško poći za rukom u neprijateljskoj diplomatskoj atmosferi: Mnogi u Senatu nisu baš voljni da prate Trampov proruski kurs. Naprotiv, vodeći konzervativni političari pozivaju na dalje, strože kazne za Moskvu, i odbacuju Reksa Tilersona kao novog američkog ministra spoljnih poslova. 

Šorić piše da sledi to da će Tramp morati da odloži poboljšanje odnosa sa Rusijom za nekoliko nedelja. Prioritet ima potvrda njegovog kabineta od strane Senata. 

"Putin to razume. On će čekati, i pomoći će Trampu javnim izjavama gde god to bude mogao.Koliko god se vremena menjala: Šah je bio i ostao ruski nacionalni sport", zaključuje se u tekstu.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2017. 21:36
Suštinski Obama je matirao samoga sebe.Njegova administacija je svojom lažljivom i pokvarenom politikom gde su tobože bili željni dobrih odnosa sa Rusijom,a u stvarnosti zdušno pomagali najekstremnije elemente širom sveta koji bi im pomogli da Rusiji nanesu što je moguću veću štetu.Spektar zlikovaca koje je Obamina administracija pomagala je zaista maksimalno širok,od džihadističkih organizacija ISIS,Nusra i ostali do na-cističkih organizacija u Ukrajini,baltičkim zemljama,Hrvatskoj.Do te mere su bili opsednuti mržnjom spram Rusije,da ih nije bilo briga što te ekstremne organizacije napadaju i ub-ijaju i njihove gradjane,dok god po njima Rusiji nanose veću štetu nego njima.Kada su Rusi shvatili da je vrag odneo šalu i počeli sa aktivnim suprostavljanjem tim ekstremistima,Obamina administracija je poludela od besa. Nobelovac za mir je učinio skoro sve kako bi izazvao III. svetski rat.Obama neće ostati upamćen kao prvi crni predsednik,već kao predsednik koji je Ameriku i svet zavio u crno
Sreda 04.01.2017. 21:36
Sve se danas moze kupiti, ali pamet, inteligencija nikako. Elem, Putin pokazuje koliko je superioran u odnosu na Obamu i ostale sarlatane iz EU. Ma koliko se trudili Obama i EU pijuni. Putin im uvek izmice za 3 poteza.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online