Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.06.2010.
06:06 >> 16:20h
Tanjug A

Počeo Drugi gasni rat

Belorusija i Rusija su danas stupile u "gasni rat" nakon što je "Gasprom" nastavio da smanjuje isporuke u očekivanju da Minsk izmiri dugovanje za gas, a beloruski lider Aleksandar Lukašenko naložio prekid tranzita goriva iz Rusije u Evropu sve dok ruski holding ne namiri finansijske obaveze za tranzit gasa.

Gaspromovi inkasnanti spremni
 

"Gasprom" je danas za bezmalo trećinu smanjio isporuke gasa za potrebe Belorusije zbog otežanih pregovora dve zemlje o ceni isporuka. "Gasprom" smatra da Belorusija duguje za ovogodišnje isporuke 192 miliona dolara, dok Minsk , nadajući se smanjenju ugovorene cene zahteva od ruskog holdinga da plati dugovanja za tranzit.


Ruski holding je u ponedeljak priznao da Minsku duguje za tranzit svog gasa u Evropu po teritoriji Belorusije, ne navodeći sumu.


"Dao sam nalog vladi da obustavi tranzit preko Belorusije, dok 'Gasprom' ne plati za tranzit", rekao je danas Lukašenko na sastanku sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom.


Zvanični predstavnik "Gasproma" je ranije danas izjavio da je holding dobio upozorenje Belorusije o mogućem zahvatanju gasa iz tranzitnih kolilčina.
Lukašenko je dodao da je njegova zemlja, iako bez stranog finansiranja, uspela da obezbedi novac kako bi isplatila dug "Gasrpomu".


"Ovaj novac smo pozajmili od svojih prijatelja, i mi ćemo vam ga uskoro predati... Naši prijatelji su nam pomogli istog dana", rekao je Lukašenko, ne navodeći kreditora.


Ranije je Minsk objavio da je spreman da u roku od dve nedelje plati dug, a u ponedeljak je zamenik beloruskog ministra za eneretiku Eduard Tovpenec uveravao da tranzit za evropske potrošče nije ugrožen.


Lukašenko je rekao da "Gasprom", koji 20 odsto svog izvoza transportuje preko teritorije Belorusije, duguje za tranzit 260 miliona dolara.
Minsk je u ponedeljak dug "Gasproma" procenjivao na 217 miliona, a svoj na 187 miliona dolara.


Prema proračunima "Gasproma" prosečna cena ruskog gasa za Belorusiju u ovoj godini iznosi 187 dolara za hiljadu kubnih metra, a Minsk plaća po proslogodišnjoj ceni od 150 dolara.


Ruski holding razmatra mogućnosti za preorjentaciju tranzita gasa na ukrajinske gasovode, prenose ruske agencije.


Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov je danas izjavio da ukrajinski sistem gasovoda, kojim se transportuje 80 odsto ruskog gasa za Evropu, može da poveća tranzit zbog konflikta Rusije i Belorusije.


"Imamo mogućnost da transportujemo dodatnih 15, 20, 30 miliajrdi kubnih metara gasa godišnje. Ukoliko to bude bilo potrebno, ukrajinski sistem gasovoda će prvenstveno realizovati isporuke gasa za Evropu", rekao je Azarov.
Ukrajina godišnje preko svojih gasovoda Evropi isporuči 110-120 milijardi kubnih metara ruskog i centralnoazijskog gasa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online