Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 11.01.2017.
13:18
www.dw.com, Vestionline A

Kijev u strahu od Trampa: Ništa od EU i NATO, Krim ostaje ruski?

Mir sa Rusijom? U Kijevu je počela bolna debata o predlozima za rešavanje spora Ukrajine i Rusije. Kijev, navodno, nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, ne može više da računa na veliku podršku SAD.

Reuters
Ukrajincima se ne piše dobro...

Predsednički izbori u SAD održani u novembru, izazvali su u zvaničnom Kijevu neku vrstu šoka. Ministar unutrašnjih poslova veoma brzo je sa Fejsbuka obrisao komentar koji je napisao o kandidatu Republikanaca. Izabran je Donald Tramp koji je obećao da će biti blizak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. To, naravno, nije dobro za Ukrajinu. Od tada je zabrinutost velika, jer postoji strah da SAD ne samo da će povući svoju zaštitničku ruku sa Ukrajine, već i da bi mogle da smanje ekonomsku pomoć, piše "Dojče vele".

Tokom božićnih praznika, u Ukrajini je propao je čitav niz predloga koji bi mogli biti podstrek za nove diskusije. Sve je počelo sa Viktorom Pinčukom, multimilijarderom, mecenom i predstavnikom "oligarha" koji u Kijevu tradicionalno imaju politički uticaj. Pinčuk se u "Vol strit džurnalu" pojavio sa analizom prema kojoj bi Ukrajina trebalo da se odrekne ulaska u NATO i da se obaveže na neutralnost - ali i da istovremeno dobije bezbednosne garancije. Takođe, moguće je i da će evropske integracije morati da sačekaju.

Za Donbas, koji ulazi u četvrtu godinu rata, Pinčuk predlaže da Ukrajina odstupi od dosadašnjih maksimalnih zahteva i prihvati lokalne izbore. Ukrajinsko poluostrvo koje se pripojilo Rusiji u martu 2014. godine, trebalo bi isključiti iz svih predstojećih pregovora sa Rusijom. Za oko dvadeset godina Krim bi mogao ponovo da se priključi Ukrajini, kao što je to bilo sa ponovnim ujedinjenjem Nemačke.

Reakcije na Pinčukove predloge su oštre. Hana Hopko, nezavisna liberalna poslanica u Radi, ukrajinskom parlamentu, Pinčukove predloge je nezvala "kriminalnim". Ona je rekla da je "zločin igrati se s teritorijalnim integritetom Ukrajine".

Analitičar Vasil Filipčuk strahuje da bi ruski predsednik Putin mogao da iskoristi sadašnju situaciju i zbog toga se zalaže sa uravnotežen odnos sa Rusijom.

- Ukrajina u konfliktu sa Rusijom više ne može da računa na SAD. To zna i Rusija, i zbog toga će ona da radi na zaoštravanju situacije. Ukrajinskom društvu je dosta rata u Donbasu i konflikta sa Rusijom. Međutim, među ukrajinskim političarima postoji dosta otpora nekakvom nepristrasnom pristupu predlozima za rešenje - smatra ovaj ekspert.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.01.2017. 14:29
Током божићних празника, у Украјини је пропао је читав низ предлога који би могли бити подстрек за нове дискусије. Све је почело са Виктором Пинчуком, мултимилијардером, меценом и представником „олигарха“ који у Кијеву традиционално имају политички утицај. Пинчук се у „Вол стрит џурналу“ појавио са анализом према којој би Украјина требало да се одрекне уласка у НАТО и да се обавеже на неутралност – али и да истовремено добије безбедносне гаранције. Такође, могуће је и да ће европске интеграције морати да сачекају.
Utorak 17.01.2017. 14:29
За Донбас, који улази у четврту годину рата, Пинчук предлаже да Украјина одступи од досадашњих максималних захтева и прихвати локалне изборе. Украјинско полуострво које се припојило Русији у марту 2014. године, требало би искључити из свих предстојећих преговора са Русијом. За око двадесет година Крим би могао поново да се прикључи Украјини, као што је то било са поновним уједињењем Немачке. Реакције на Пинчукове предлоге су оштре. Хана Хопко, независна либерална посланица у Ради, украјинском парламенту, Пинчукове предлоге је незвала „криминалним“. Она је рекла да је „злочин играти се с територијалним интегритетом Украјине“.
Utorak 17.01.2017. 14:29
Аналитичар Васил Филипчук страхује да би руски председник Путин могао да искористи садашњу ситуацију и због тога се залаже са уравнотежен однос са Русијом. – Украјина у конфликту са Русијом више не може да рачуна на САД. То зна и Русија, и због тога ће она да ради на заоштравању ситуације. Украјинском друштву је доста рата у Донбасу и конфликта са Русијом. Међутим, међу украјинским политичарима постоји доста отпора некаквом непристрасном приступу предлозима за решење – сматра овај експерт.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online