Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 16.01.2017.
19:01
Vestionline A

Zaharova tvrdi: Amerikanci krivi za smrt Jevgenija Primakova!

Portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova tvrdi da su Amerikanci odgovorni za smrt Jevgenija Primakova, bivšeg premijera Rusije i bivšeg šefa ruske diplomatije.

commons.wikimedia.org/Dima276
Jevgenij Primakov

Zaharova je izjavila da su američke vlasti namerno odugovlačile sa dostavom leka koji je mogao da spase život Primakovu, a koji je u to vreme mogao da se nabavi samo u SAD.

- Primakov je bio teško bolestan, a lekari su tvrdili da postoji lek u SAD koji bi mu spasao život. Počela je trka s vremenom, a ministarstvo spoljnih poslova aktiviralo se da pronađe lek. Jedan od zaposlenih u našoj ambasadi u SAD krenuo je da podigne lek od lekara, kada su ga zaustavili i zadržali agenti - tvrdi Zaharova ne precizirajući kojoj konkretno agenciji su pripadali.

Ona kaže da su službenika ambasade ispitivali satima, optužujući ga za nelegalnu trgovinu lekovima.

- Diplomatu su konačno pustili, ali su lek zadržali, iako je nabavljen potpuno legalno - kaže Zaharova.

Porodica Primakova je za ovu "akciju" imala trošak od 10.000 dolara, a da joj agencija koja je oduzela lek nikada taj trošak nije nadoknadila.

Kako kaže, ovim povodom je kontaktiran i Stejt department, a Džon Keri je bio šokiran kada je saznao šta se dogodilo.

- Potom se sve promenilo. Američki lekari su pozvali ruske kolege kako bi pomogli savetima u lečenju Primakova, a pokušali su i da nekako dostave lek. Na žalost, bilo je prekasno - ispričala je Zaharova optužujući Obaminu administraciju za smrt Primakova.

Jevgenij Primakov preminuo je 26. juna 2015. godine u 85. godini.

Bio je šef ruske diplomatije od januara 1996. do septembra 1998. kada je postao premijer Rusije. Na čelu ruske vlade je bio do maja 1999. godine. U vreme vladavine Mihaila Gorbačova bio je član najviših državnih institucija.

U vreme vladavine Borisa Jeljcina bio je na čelu ruske spoljne obaveštajne službe, zatim na čelu ministarstva inostranih poslova.

Primakov je imao i visoku poziciju u KGB, i to u periodu kada je sadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin završavao svoju karijeru obaveštajca.

Na predsedničkim izborima 2000. godine, koji su odlučivali o nasledniku Borisa Jeljcina, Primakov je bio glavni protivkandidat Vladimiru Putinu. Međutim, dva meseca pre izbora, 4. februiara 2000. godine, on je u televizijskoj emisiji objavio svoje povlačenje iz predsedničke trke, omogućivši sadašnjem predsedniku Rusije da nesmetano zauzme svoje mesto u Kremlju. Nakon toga, pridružio se Vladimiru Putinu i postao jedan od njegovih važnih saradnika i savetnika.

U haškom tribunalu svedočio je u korist Slobodana Miloševća.

Primakov će ostati upamćen u srpskoj javnosti po tome što je okrenuo avion i otkazao posetu Vašingtonu kad je 24. marta 1999. čuo za početak NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.01.2017. 10:33
Primakov je bio prijatelj Srpskog naroda i to ne smemo da zaboravimo....
Četvrtak 19.01.2017. 19:37
Primakov je imao i visoku poziciju u KGB, i to u periodu kada je sadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin završavao svoju karijeru obaveštajca.
Četvrtak 19.01.2017. 19:38
U haškom tribunalu svedočio je u korist Slobodana Miloševća.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online