Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.01.2017.
16:54
Blic, Vestionline A

Britanska mornarica u strahu: Putin se sprema za rat!

"Britanska kraljevska mornarica suočava se sa najvećim izazovom iz Rusije u poslednjih četvrt veka", upozorio je admiral Filip Džons, komandant britanske flote.

Reuters
Putin i ruska mornarica seju strah... (Foto: Arhiva)

- Rusija trenutno sprovodi najveću mornaričku aktivnost još od kraja hladnog rata. Njeni ratni brodovi i podmornice učestalo plove svetskim vodama, a Britanija ima velike poteškoće da kao pomorska sila izađe na crtu tim manevrima. Ako biste posmatrali sa strane, delovalo bi vam kao da se Putin sprema za rat - rekao je admiral Džons, a prenose britanski mediji.

Ova upozoravajuća poruka admirala Džonsa došla je u jeku ponovnog angažovanja britanske mornarice, koja se sprema da isprati ruski nosač "Admiral Kuznjecov" na njegovom povratku iz Sirije ka Rusiji. Ruski nosač kroz Mediteran plovi u pratnji tri ratna broda i tankera.

Nakon izjave čelnog čoveka britanske mornarice oglasili su se bezbednosni eksperti s Ostrva, koji navode da aktivnosti ruskih brodova nisu ni približno opasni kao one koje sprovode njihove podmornice u vodama severno od Škotske.

Britanske podmornice i brodovi uz podršku svojih NATO saveznika mesecima tragaju za ruskom podmornicom koja navodno kružio oko Velike Britanije. Britanci veruju da ih ruska podmornica špijunira, i navodno prikuplja podatke o njihovim nuklearnim sistemima.

Zvaničnici i generali već su počeli da se žale kako im za "ravnopravan odgovor Rusiji" fali pola milijarde funti u budžetu, te pojedini skeptici smatraju da se namerno podiže tenzija kako bi se kupilo novo naoružanje.

S druge strane, dr Endrju Foksal, direktor ruskih studija na Institutu "Henri Džekson", za britanski "Telegraf" rekao je da su vode oko Grenlanda, Islanda i Velike Britanije ponovo postale poprište tajnih konfrontacija nekadašnjih hladnoratovskih rivala.

- Rusija je sve moćnija. Dok ostale zemlje smanjuju svoje prisustvo u severnom Atlantiku, Rusi ga povećavaju - upozorio je Foksal.

Britanija ostaje bez saveznika u borbi protiv Rusa

S druge strane, čini se da se geopolitička situacija naglavačke menja s dolaskom Donalda Trampa na vlast u SAD. Novi američki predsednik najavio je da će Rusiji pristupiti sa pozicije prijatelja, što je uznemirilo američke saveznike u Evropi, pre svega one u Britaniji i na Baltiku.

S obzirom da su izglasali napuštanje EU, čak ni nova pobeda Angela Merkel na izborima u Nemačkoj neće mnogo pomoći Velikoj Britaniji.

Potencijalno stvaranje nove Evrope, kao i smena u Vašingtonu ostavljaju Veliku Britaniju usamljenu u antagonizmu prema Rusiji, zbog čega je London i te kako u neugodnoj poziciji. Jer, u takvom odnosu snaga, Britanci nemaju šanse protiv Putina, smatra magazin "New Statesman".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 19:45
ZASTO su Britavci „zabrinuti“ ? To je obican SOU (predstava ) , posto nemaju pravog razloga za brigu jer njih Rusija NECE NAPADATI. Ali CIONISTI u Britaniji (kojih ima dosta) kreiraju LAZNU BRIGU u cilju OBMANE JAVNOG MNJENJA.....I onda podize porez i napuni dzepove vojnoj industriji…… konstantono isti fazon…. Otisli su toliko daleko da vojna industrija ubacuje se u civilne poslove tima obezbjedjivanje puteva administrativni objekata itd. Dronova nikad vise prodalo se nije….
Četvrtak 19.01.2017. 19:46
Koji licemjeri,Putin se sprema za rat?Nato okruzuje Rusiju sa svih strana,i postavlja raketne sisteme.A sta treba Rusija? Nato samo priznaje silu,a to Rusija sa Putinom jeste..Lepo reče Putin,oni bi nas ujutru bombardovali,samo kad bi znali da neće dobiti po usima..
Četvrtak 19.01.2017. 19:47
Gospoda sa sesirima i, stapovima je imala svojih 5 minuta zajedno sa brac om preko okeana, a sad je doslo Putinovih 5, smirite se, iskulirajte, ne budalite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online