Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.01.2017.
10:10
Vestionline, Blic.rs A

Tramp poručio Evropi: Crkni!

Strasti nakon prvog intervjua Donalda Trampa evropskim medijima i dalje se ne smiruju. Evropa je zabrinuta zbog njegovih stavova o NATO, EU i Bregzitu, koji su upalili alarm u Briselu.

Reuters
Evropa u strahu od Donalda Trampa

Trampove izjave o "katastrofalnim greškama Angele Merkel", "zastarelom NATO paktu", "pametnom Bregzitu" i o tome da je "EU nemački instrument", navele su ugledni magazin "Politiko" da ove stavove novog američkog predsednika iskoristi kako bi napravio analizu budućih odnosa SAD i Evrope.

- U ovom trenutku nije preterano reći da gotovo svi u Evropi čekaju Donalda Trumpa s osećajem nelagodnosti. Svi osim populističkih i radikalno-desničarskih pokreta i stranaka koji u Trumpu vide idola - započinje analiza.

Evropski establišment u strahu

Magazin ističe da je Donald Tramp američki predsednik od koga evropski establišment zazire više nego što je to bio slučaj i sa Ronaldom Reganom i Džordžom Bušom. Štaviše, Tramp još nije ni seo u fotelju u Ovalnom kabinetu, a mnogi ga već proglašavaju najopasnijim predsednikom Amerike u istoriji.

Donaldu Trampu zameraju što nema političko iskustvo (čak su i Buš i Regan imali nešto političkog delovanja iza sebe pre nego što su postali predsednici), a on je novinarima "Bilda" i "Tajmsa" rekao da je to zapravo njegova najveća prednost.

- Američki neprijatelji će teže pročitati i predvideti moje poteze. Zato je dobro što nisam političar - rekao je Tramp u zajedničkom intervjuu.

Međutim, "Politiko" piše da Tramp kao političko iznenađenje možda i nije loša stvar, ali kao problem ističe činjenicu da je milijarder velika misterija kako za SAD, tako i za njene saveznike. Zbog toga se Evropa s pravom pita da li je Donald tramp čovek na koga se može osloniti.

Odgovor na to pitanje još niko ne zna. Trampove izjave svakako ne pomažu. NATO i EU su poslednjih 60 godina bili srce transatlantske bezbednosti i robne razmene, a novi američki predsednik, bar ako je suditi po njegovim izjavama, smatra ih zastarelim institucijama.

- Ako će te Trampove reči biti vodilja američke spoljne politike, onda je jasno da Zapad očekuju velike promene kakve nisu viđene još od Drugog svetskog rata - navodi "Politiko".

Zašto Tramp misli da je NATO zastareo?

Razlog je jednostavan: ne može da uništi teroriste. Terorizam je jedna od stavri o kojima novi američki predsednik priča konstantno i naširoko, a "Politiko" mu zamera što misli kako je to "jedini svetski problem".

- Pitanje je da li on zna da neke članice NATO, na primer baltičke države koje se graniče s Rusijom, imaju većih problema od razbijanja terorističkih organizacija širom sveta - piše magazin.

Druga stavka koju američki mediji zameraju Trampu jeste njegov prijateljski stav prema Vladimiru Putinu.

"Politiko" napominje da je Trampov plan za smirivanje tenzija s Rusijom "izrazito problematičan".

- Budući predsednik SAD uveliko nudi Putinu ukidanje sankcija u slučaju da Rusi smanje arsenal nuklearnog oružja. A tu se onda otvara put za priznavanje ruske aneksije Krima. Kakva je to poruka Estoniji, Letoniji i Litvaniji? Kako Talin, Riga i Viljnus mogu da imaju poverenja u takve saveznike? Hoće li ih Tramp ostaviti na cedilu u slučaju moguće ruske agresije? - navodi "Poliltiko".

Nikolas Soums, britanski konzervativni zastupnik i unuk Vinstona Čerčila, ostao je u blagom šoku kada je pročitao intervju u "Tajmsu", što ga je navelo da odmah putem Tvitera izrazi svoje mišljenje.

- Trampov prvi zadatak je da pokaže da nije naivac. Poznata je Putinova namera da uništi transatlantski savez i oslabi Evropsku uniju, a Tramp je, nažalost, prihvatio njegovu igru. U ovom intervjuu ne postoji ni jedna jedina rečenica koja bi mogla da zabrine ruskog predsednika. A s druge strane, gotovo svaka njegova reč izazvaće nelagodnost među njegovim saveznicima. Uostalom, ruska državna televizija je najbolje opisala taj intervju. Rekli su da je to Trampov šamar Zapadu - napisao je rezignirani Soums.

"Politko" navodi i da Trampova "entuzijastična reakcija o Bregzitu" nije prošla nezapaženo među briselskim diplomatama, ali ni u Parizu i Berlinu.

- Procena novog predsednika SAD da će se EU raspasti navodi na mišljenje da SAD prvi put posle Drugog svetskog rata Evropu vide ne samo kao problem, već i kao rivala! A koliko juče bili su saveznici i prijatelji - piše "Politiko", i izražava nadu da će se "predsednik Tramp distancirati od biznismena Trampa".

- Ipak, dosadašnje ponašanje američkog predsednika kao da Evropi šalje poruku: Crkni - navodi magazin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online