Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.01.2017.
20:57
Vestionline, Tanjug A

Merkelova i nemački mediji u stravičnoj panici zbog Trampa!

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će pokušati da nađe kompromis sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o problemima, poput trgovine i novčanih izdavanja za vojsku i dodala da će raditi na zaštiti bitnih odnosa između Evrope i SAD-a, prenosi Rojters.

Reuters
Pokušaće da nađe kompromis sa Trampom: Angela Merkel

- On je svoja ubeđenja jasno izneo u inauguracionom govoru. Rekla bih dve stvari u vezi sa ovim. Prvo verujem da je najbolje za nas ako radimo zajedno poštujući pravila, uobičajene vrednosti i zajedničke akcije u međunarodnom ekonomskom sistemu, međunarodnoj trgovini i damo naš doprinos vojnim savezima - rekla je Merkelova povodom Trampovog govora.

Kao drugu bitnu stvar, ona je istakla da trans-atlantski odnosi neće biti manje važni u dolazećim godinama nego ranije.

- Radiću na tome. Čak i kada bude različitih mišljenja, najbolji kompromisi i rešenja mogu se naći kada razmenjujete ideje i poštujete se - rekla je Merkel.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel izjavio je u petak da Evropa i Nemačka moraju da brane svoje interese kada se radi o trgovini, kao i da će Nemačkoj biti potrebna nova ekonomska strategija usmerena ka Aziji.

 -Ono što smo su čuli (tokom inauguracije Donalda Trampa) su visoki nacionalistički tonovi. Mislim da moramo da se spremimo za grubu vožnju - rekao je Gabrijel u intervjuu za nemački ZDF, a prenosi Rojters.

Nemačka vlast je tokom protekle decenije bila jedan od glavnih zagovornika trans-atlantskog trgovinskog sporazuma (TTIP), koji je nailazio na veliki otpor širom Unije, a naročito su bile sporne odredbe kojima se ruši suverenitet države, a u korist multinacionalnih korporacija. Tramp je u predizbornoj kampanji najavio da će obustaviti sklapanje tog sporazuma.

Ni mediji ne odustaju

U isto vreme, vodeći analitičar Frankfurter Alemajnecajtunga Peter Šturm objavio je tekst koji ponajbolje oslikava raspoloženje nemačke javnosti (vlasti i medija) po pitanju Trampovog izbora za predsednika SAD.

Kako se navodi u tekstu, najbolja stvar u tome što je Donald Tramp preuzeo predsedničku dužnost jeste to što će sada "morati da deluje, a ne samo da tvituje".

Nemački analitičar navodi da je dugo vreme koje je bilo potrebno za prenos vlasti u Vašingtonu izazvalo mučninu i nesigurnost oko toga šta Donald J. Tramp zaista smera sa svojom zemljom i sa svetom. "Njegovom prevelikom egu sigurno bi godilo da se zbog njega promeni ta tradicija duge tranzicije", veruje Šturm.

On dodaje da ne treba unapred ismevati bilo šta što je Tramp rekao do sad kao "nemoguće" i izražava očiglednu strepnju od stvarnih Trampovih planova od ulaska u Belu Kuću.

Problem je, kaže, to što američki predsednik, već i samim svojim izjavama u intervjuima, kreira stvarnost – odnosno menja je. To važi na primer za njegove primedbe o NATO - s jedne strane, Severnoatlantski savez je "zastareo“, a s druge mu je zaista važan, primećuje Šturm i dodaje da takve stvari pozivaju protivnike NATO da isprobaju sve što mogu da urade, a da ne budu kažnjeni.

- Mnogi biznismeni smatraju da mogu da budu bolji političari, a Tramp sebe vidi kao najvećeg. Ali postoji razlika kad se dekretima vlada u nekom preduzeću i kad se inicira donošenje odluka u itekako kompleksnoj tvorevini po imenu 'država'. Firme deluju u jednom, određenom sektoru i ne moraju mnogo da se brinuti o drugim područjima. U politici je sve povezano – i to nije samo glupa fraza slabića koji ne vole da donose odluke - navodi nemački analitičar, prenosi Dojče Vele.

Šturm poziva da se mnoge stvari u Americi "mogu i moraju postaviti drugačije" nego što je to radio Obama. "Pritom se možemo samo nadati da će biti ljudi koji će energiju super-ega usmeriti u koliko-toliko proračunate staze. U suprotnom, mi svet za četiri (ili osam) godina, nećemo prepoznati", strahuje nemački analitičar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online