Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 24.01.2017.
11:32
sputniknews.com, Vestionline A

I vi ćete da ih branite od Rusa: Američke trupe se brukale na putu za Poljsku

Američki vojnici suočili su se sa "neočekivanim poteškoćama" prilikom prebacivanja oklopne tehnike iz Nemačke u Poljsku, piše "Volstrit džurnal".

commons.wikimedia.org
Tenk "abrams" Vojske SAD (Foto: Arhiva)

Kako pišu mediji, jedan broj vozila bio je oštećen na putu od nemačke luke Bremerhafen do Poljske. Oni su udarali u mostove koji su bili niži nego što su vojnici očekivali. Pet oklopnih vozila je ostalo u Nemačkoj. Za sada nije pronađen bezbedan način njihovog prebacivanja.

Osim toga, jedan broj američkih tenkova je stigao u Evropu sa ispražnjenim akumulatorima, izjavio je komandant snaga SAD u Evropi general-potpukovnik Ben Hodžis. On je priznao da Vašington ne poseduje dovoljno informacija o infrastrukturi u zemljama NATO-a koje su ranije bile deo Varšavskog pakta i ukazao je na potrebu "obnavljanja uporišta" na istoku Evrope.

SAD u Istočnu Evropu prebacuju 87 tenkova "M1 abrams", 144 oklopnih vozila "bredli", 18 samohodnih haubica "M109 paladin" i 4.000 vojnika kao podrška operaciji "Atlantska odlučnost". Manevri imaju za cilj potencijalno obuzdavanje Rusije.

POVEZANE VESTI

Subota 28.01.2017. 20:41
Ovoga vikenda se u Poljskoj proslavlja poseban praznik: na Trgu Piłsudski u Varšavi, u Krakovu i mnogim drugim poljskim gradovima slavi se dolazak američkih trupa. Sviraju vojni orkestri, tenkovi i druga vojna mašinerija stoje kao eksponati koji se mogu i iznutra pogledati, a onima koji bi da se pritom okrijepe - na raspolaganju stoji vojnički gulaš. Sve u svemu to je istorijski dan. To što poljsko stanovništvo pozdravlja ulazak stranih trupa u svoju zemlju desilo se samo jednom prije toga, i to prije 200 godina - kada su ušle Napoleonove trupe.
Subota 28.01.2017. 20:41
Ovaj put Amerikanci dolaze u Poljsku. O ideji da se umjesto američkih vojnih baza u Njemačkoj (u kojima je sada još 36.000 vojnika), baze podignu na istoku Evrope stalno se iznova diskutuje. Argumentovalo se time da Njemačkoj nakon nestanka Varšavskog pakta ne treba više zaštita, a stacioniranje trupa je i tako bilo jako skupo. Pa ipak do toga nije došlo. Sve do 2014. godine, kada je počela ruska agresija na Ukrajinu. Tadašnji poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski je zatražio dvije brigade za bolju zaštitu Poljske.
Subota 28.01.2017. 20:41
To što sada dolazi je brigada sa 3.500 vojnika iz Colarada, uz to 87 tenkova i 400 džipova tipa „Humvee”. Vojna operacija nosi ime „Atlantska riješenost” (Atlantic Resolve). Vojnici će preko vikenda biti pozdravljeni u gradu Żaganu u Šleziji, gdje će biti stacioniran najveći broj trupa. Nakon devet mjeseci njih će po principu rotacije zamijeniti nove trupe. Svaki od tih sastava vojnika služiće i u drugim zemljama regiona - sve do Rumunije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online