Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.01.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Zašto je eksplozija evra neminovna (1): Evrozona se cepa na dva dela?

"Eksplozija" evra više nije tabu tema za evropske političare, pitanje je samo da li će ona biti kontrolisana ili nekontrolisana.

Reuters
Doborstojeće zemlje će napustiti evrozonu

Sve verovatniji postaje scenario nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da se evrozona pocepa na dva dela: na zemlje sa stabilnim ekonomijama i finansijama i na one prezadužene poput Grčke, Španije, Portugala, Italije, pa i Francuske?

O tome se već vode pregovori na međuvladinom nivou u sedištu Evropske centralne banke u Frankfurtu i razmatra se više mogućih scenarija, izjavio je za francusku TV BFM francuski profesor Kristijan Sentetjen.

Povratak dojče marke

On navodi da je sve verovatnije da će "dobrostojeće" zemlje napustiti evrozonu ostavivši države s "lošim" ekonomijama da koriste evro. Krug "dobrostojećih" na čelu s Nemačkom mogao bi da uvede neki "novi evro".

- Bila bi to, kako god da se zove, nova nemačka marka - ocenjuje Sentetjen.

Malo ko veruje u nekontrolisani raspad evrozone kad bi se sve zemlje jednostavno vratile na svoje nacionalne monete pre svega zato što bi to bilo veoma skupo i izazvalo bi veliki i finansijski i politički haos.

- Ako dug jedne države iznosi 100 odsto BDP (bruto domaćeg proizvoda), i ako bi njena nova moneta bila 50 odsto devalvirana u odnosu na evro, onda bi dug skočio na 150 odsto BDP - objašnjava Sentetjen.

A krediti građana?

Šta će biti sa kreditima građana je neizvesno i zavisiće od načina na koji se evrozona bude raspala, kao i od zemlje u kojoj su krediti podignuti. Propast evrozone će vrlo verovatno biti propraćena i propašću brojnih banaka, a štedni računi bili bi u tom slučaju blokirani, dok se situacija ne stabilizuje. Zato je i pored veoma niskih kamata bolje izbeći veće zaduživanje u ovim "mutnim vremenima".

Prema nekim procenama, eventualno pucanje evrozone i vraćanje na franak u Francuskoj bi na primer povećalo dugove za 30 do 50 odsto, u Nemačkoj bi dugovi ostali isti, a u Grčkoj veći za 80 odsto.

"Skupljajte nemačke evre"

Francuski finansijski ekspert Filip Erlen kaže da je u ovako neizvesnim situacijama najbolje investirati u nekretnine ili zlato, ili u neku pouzdanu valutu. Evri u banci automatski će biti pretvoreni u novu valutu. "Što se tiče evro novčanica u papiru, ako imaju oznaku serije U
to znači da su francuski evri i biće pretvoreni u franke. Ako imaju oznaku Dž - grčki su i postaće drahme, a ako imaju oznaku X - to su buduće nemačke marke", kaže on.

- Svi znaju da će kad evro eksplodira, nemačka marka dobiti otprilike 15 do 20 procenata na vrednosti u odnosu na dolar, franak može da izgubi pet procenata, a grčka drahma izgubiće 45 odsto. Španska pezeta može da izgubi 30 odsto, italijanska lira takođe - kaže u razgovoru za "Vesti" Fransoa Aselino, francuski finansijski inspektor i predsednički kandidat koji se zalaže za izlazak Francuske iz evrozone, EU i NATO-a.

SUTRA - Zašto je eksplozija evra neminovna (1):"Truli" evri prete Nemačkoj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online