Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 10.02.2017.
16:51
aljazeera.net, Vestionline A

Rusija između dve vatre

Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja odnosa između Irana i SAD-a i Trampovih kritika nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Rusija nastoji da smiri tenzije između SAD-a i Irana održavanjem stalnih kontakata sa ovim dvema stranama, prenose agencije.

Reuters
Predsednici Rusije i Irana Vladimir Putin i Hasan Ruhani

Međutim, ovakve ruske aktivnosti i konstantna upozorenja na posledice eskalacije nisu sprečile Vašington da uvede nove sankcije Teheranu. To je ponovo vratilo iransko nuklearno pitanje u centar pažnje pa već počinje da se govori o mogućnosti da Iran ne ispoštuje nuklearni sporazum zaključen 2015. godine posle maratonskih pregovora između šest velikih sila (SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke).

Od nove američke administracije zavisi kako će se stvari razvijati u narednom periodu, dok je administracija ruskog predsednika Vladimira Putina spremna da na sebe preuzme ulogu posrednika između Teherana i Vašingtona.

Međutim, mogućnosti Moskve, prema mišljenju analitičara, ostaju ograničene zato što je Tramp uvek bio neprijateljski usmeren prema Iranu i na to gleda kao na primarno pitanje.

Strahovi Moskve dodatno rastu pri samoj pomisli na potencijalno opstruisanje saradnje triju država - Rusije, Turske i Irana - u cilju rešavanja sirijske krize, na šta se Moskva uveliko oslanja.

Vašingtonu više odgovara da se Moskva udalji od Teherana i promeni svoju politiku prema ovoj strani. Ali, ruski eksperti isključuju tu mogućnost i smatraju da će Moskva nastaviti diplomatsku saradnju s obe strane vodeći se svojim interesima, bez obzira na bilateralne odnose.

Oni smatraju da Rusija u ovom slučaju neće zameniti jednog partnera drugim samo zato što je došlo do promene američke administracije, a to će je dovesti u poziciju između dve vatre. Takođe, ističu da će Moskva, ako doživi neuspeh u približavanju stavova između Amerike i Irana, zauzeti umeren i neutralan stav i posegnuti za kompromisnim rešenjima.

POVEZANE VESTI

Petak 10.02.2017. 17:20
sad_evropa попуушиш КУРААЦ свим Православцима фашиистичку ти крв јеебем.Живела братска Русија и Путин !!
Subota 18.02.2017. 18:59
Rusija nemoze ni nesme da se ofrekne Ukrajine,isto kao sto Juzni i istocni deo Ukrajine nezeli niti hoce da se odrektne Rusije cak i po cenu da "izgube" milijarde dolara obecinih od MMF.SADi EU.A poznata je cena njhove "izdasnosti".Prosla su vremena kad je Zapad mogao da trosili milijarde dolara u utakmici izmedju dva blokau vreme "hladnog rata".Zapad nema dovolno para da "kupi" Ukrajinu.Drugo,ukoliko "danasnji pobednici"u Kijevu potuno promene politiku ukorist NATOi SAD.postoji opasnost ode rascepa to bila njihova "pirova pobeda"; bogastva su u juznom i istocnom delu Ukrajine.
Subota 18.02.2017. 19:00
Rusija se otarasila Ukrajine i Belo Rusije kao dve rupe bez dna u ekonomskom smislu. Zahvaljujuci Evropskim pretencijama moci ce da naplacuju trzisnu cenu za naftu i plin i od jedne i druge bivse republike,. Ko je zaboravio slicnu pricu i priliku u bivsoj Jugi sa Bosnom, Makedonijom., Crnom Gorom i Kosovom kao ''rupe bez dna''. u istom smislu? Srpski gimnazijalci dobijaju svetske nagrade za matematiku a njihov narod ne zna osnove artitmetike. Prevedeno: ne zna da racuna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online