Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.02.2017.
17:07
www.dw.com, Vestionline A

Dojče vele: EU - spasavaj šta se spasti može

Nemačka kancelarka Angela Merkel menja kurs i zalaže se za koncept "Evrope sa dve brzine". Taj koncept se mnogima ne dopada, s obzirom da u sebi krije opasnost od razilaženja interesa pojedinih država. To bi moglo da dovede do raspada Unije, piše u petak u analizi "Dojče vele".

Tanjug/AP
Angela Merkel pokušava da spasi Uniju

- Istorija je poslednjih godina pokazala da će EU postojati sa različitim brzinama, da neće svi učestvovati u istim stepenima integracije - nedavno je Merkelova rekla novinarima nakon samita EU na Malti. 

Pri tome je to prvi put da je nemačka kancelarka tako jasno prisvojila ovaj, inače stari koncept. 
Oni koji su pomislili da je to bila samo jednokratna izjava, već sledećeg dana su videli da su se prevarili.

Naime, kako se navodi u analizi, tokom sastanka s poljskom premijerkom Šidlo, Merkelova je ponovo pomenula Evropu koja ima "dve brzine", dok joj Poljakinja, čija zemlja se zapravo uvek protivila tom konceptu, nije protivrečila.

Pitanje je hoće li Evropska unija konceptom različitih brzina prodati svoju dušu? U vremenu Bregzita, Trampa, krize sa evrom i migrantima, mnogi političari EU još samo slede parolu: glavno je da firma ostane čitava, pa makar to značilo i kraj ujedinjene Evrope.

Neke zemlje, kao što je Mađarska, sada neće da sarađuju kada je reč o osetljivim temama, poput raspodele izbeglica u EU. U analizi se konstatuje i da je pred vratima Unije već sledeća kriza, ona u Grčkoj, možda čak i trgovinski rat sa SAD. 

Dakle, da ne bi sve propalo, nemačka kancelarka pokušava da spasi bar skelet Evropske unije. Možda će zajednički projekat jednom, u nekoj budućnosti koja neće biti tako neprijatna prema EU, "na njenim rebrima da se pojavi nešto mesa i mišića". 

Evropa sa "dve brzine" je pokušaj Angele Merkel - možda i poslednji - da se spase Evropska unija, zaključuje "Dojče vele" u svojoj analizi.

POVEZANE VESTI

Subota 18.02.2017. 19:02
EU je mrtva,to se vidi iz aviona. Britanija nije jedina koja ce izaci iz EU, tek sledi raspad EU. EU se raspada jer ne valja. Ne moze nesto sto je zasnovano na lazima,prevarama,bahatosti i nepravdi da traje vecito. Lazljiva slika koja se plasira preko medija u Srbiji da je EU savrsenstvo koje treba slepo slediti, nema nikakve veze sa istinom. To je kolosalna laz. Ta laz ne moze opstati, to je nemoguce.
Subota 18.02.2017. 19:02
Neodgovorno razaranje zemalja u okrużenju unije je opametilo mnoge drżave.Kolonijalna ćud vodi ka rasturanju evropske unije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online