Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.02.2017.
08:14
sputniknews.com, Vestionline A

Šef iranske diplomatije: Amerika stvorila ID

Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif optužio je SAD i njihove saveznike da su naoružali terorističke organizacije, među kojima je i ID.

Reuters
Muhamed Džavad Zarif stoji iza tvrdnji da su SAD stvorile terorističke organizacije

- Greške su načinjene na samom početku. Ali najveća greška bilo je naoružavati grupu terorista koji predstavljaju pretnju ne samo za Siriju, nego je globalnog karaktera. Isti ljudi koji su naoružali ID ranije su naoružavali Sadama Huseina i Al Kaidu. To je grupa zemalja koje SAD nazivaju saveznicima, kao i same Sjedinjene Države, i tu se pozivam na samog predsednika Tampa koji je tokom predizborne kampanje nazvao ID tvorevinom SAD - rekao je Zarif u intervjuu televizijskom kanalu CNN-u. 

Prema njegovim rečima, pored finansijske pomoći terorističkim organizacijama, još jedan od uzroka stvaranja islamske države jeste to što su inostrani vojni kontingenti okupirali teritorije arapskih zemalja suprotno volji vlada tih zemalja. 

- Smatram da prisustvo stranih armija na teritoriji arapskih zemalja suprotno volji njihovih vlada pobuđuje ove ekstremiste da se ujedine i da vrbuju nove borce iz redova omladine - izjavio je Zarif. 

Iranski nuklearni sporazum nije podložan preispitivanju

Ministar inostranih poslova Irana je, takođe, izjavio da je sporazum o iranskom nuklearnom programu "najbolje što je moglo biti učinjeno" i naglasio da će on ostati na snazi bez obzira na sve glasine.

- Uveren sam da je ovaj sporazum najbolji mogući. Ne samo za Iran nego i za SAD. Uveren sam da bi SAD želele i da bi pokušale da zaključe drugi sporazum. On je, međutim, ono što smo mi mogli da učinimo, mi takođe imamo svoje interese - izjavio je Zarif u intervjuu televizijskom kanalu CNN i dodao da je to "dobar sporazum, ali da niko nije u potpunosti zadovoljan". 

Šef iranske diplomatije je takođe naveo da su ga partneri u međunarodnoj pregovaračkoj "šestorki" uverili da ne postoji mogućnost preispitivanja sporazuma. 

- Verujem svima, uključujući i ekspertima iz SAD. Evropa je odigrala važnu ulogu u postizanju sporazuma. Čuli smo da predstavnici evropskih zemalja,Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Evropske unije i drugih, takođe izjavljuju da je sporazum zatvoren za novo razmatranje. Čuli smo da i Rusija i Kina daju ovakva saopštenja - naglasio je Zarif. 

Šef iranske diplomatije je u petak, na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti, razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Tema razgovora, kako je saopštilo Ministarstvo inostranih poslova Rusije, bili su situacija u Siriji u svetlu sastanka u Astani i bilateralna saradnja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online