Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.03.2017.
20:13
Vestionline, Izvestia.ru A

VIDEO: Putin isprobava novo moćno i nepoznato naoružanje u Siriji

Sukob u Siriji daje Rusiji slobodu da testira svoja nova oružja i opremu u realnim uslovima. Uz vredne lekcije, vojska ostvaruje brz napredak tome da uvrsti u službu sredstva koja nije imala ranije.

youtube.com/Novaya Zemlya I
Ruski vojnici u Palmiri

Iskustvo stečeno u Siriji je u velikoj meri povećalo ruske vojne sposobnosti. Borbe u Siriji Rusija je iskoristila kako bi istestirala svoje oružje.

Suhoj avioni Su-35, Su-30S, Su-30SM i Su-30 su testirani i modernizovani. Kh-101 i Kalibar krstareće rakete lansirane iz Kaspijskog mora su načinile precizne napade dugog dometa protiv terorista u Siriji.Ali ne radi se samo o avionima i raketama. Planirano je da se i roboti pridruže popisu oružanih snaga u 2017-2018. godini, na račun 30 odsto celokupne vojne tehnologije.

Do sada su mediji retko pominjali da je ruska vojska testirala Uran-6 robotski sistem na daljinsko upravljanje za uklanjanje mina. Kontrolisan sa sigurne udaljenosti od oko 1 kilometar može da uradi posao za 20 minera. Opremljen buldožerskim oštricama i mrežom, kreće se preko opasnog terena, tražeći mine i borbena sredstva koja nisu eksplodirala, i neutrališe ih na komandu operatera.

Sistem može preživeti eksplozije mina od 60 kg TNT-a i može očistiti antipersonalne mine i opasne materije koje teže od 1 kg do 4 kg TNT-a. Dizel motor od 240 k.s. obezbeđuje brzinu čišćenja mina od 2 km/h i maksimalnu brzinu od 5 km/h. Uran-6 robot za uklanjanje mina je u stanju da neprekidno radi do pet sati. Uran-6 sistemi su raspoređeni od strane ruske vojske za uklanjanje eksplozivnih naprava u Palmiri u Siriji u aprilu 2016. godine.

U poslednjih nekoliko bitaka, bespilotni ruski roboti su intenzivno korišćeni. Platforma-M je robotska jedinica na daljinsko upravljanje naoružana granatama i kalašnjikov puškama da napadne stacionirane i pokretne mete.

Opremljena sa optičko-elektronskim i radio izviđačkim lokatorima, može se koristiti i za prikupljanje obaveštajnih podataka. Dodatna vatrena moć se, po potrebi, može montirati na sistem.

Argo je robot na daljinsko upravljanje dizajniran za operacije na nepristupačnim i planinskim terenima. On takođe može da pliva, zbog čega može biti idealno sredstvo za vatrenu podršku jedinicama mornarice. Argo je naoružan sa jednim mitraljezom od 7,62 mm i RPG-26 raketnih granata.

Andromeda-D je automatski sistem na daljinsko upravljanje koji može biti montiran na BTR-D, BMD-2 i BMD-4 komandna i oklopna vozila.

Takođe se može transportovati avionom za podršku vazdušnim snagama. Naoružan sa 7,62 mm mitraljezom i granatama, sistem se kreće na šest mehaničkih nogu. Robot je u stanju da analizira svoje okruženje i prilagodi “hodanje“ po nepravilnostima površine. U stanju je da identifikuje objekte i prepozna lica.

Zbog svoje male veličine i težine (oko tri kilograma), može da prodre ispod ruševina usled zemljotresa i drugih nesreća. Mašina će moći da prevozi lekove i druge neophodne stvari. Robot može biti opremljen sa dvosmernim interfonskim sistemom. Testiran je u borbi u Latakiji u Siriji, u planinskim predelima.

Krajem 2016. godine, jedinstveni bespilotni robotizovani čuvar je uspešno prošao rusku vojnu probu. “Stražar“ se daljinski usmerava i kontroliše od strane operatera. Sistem je razvijen da poveća bezbednost stacioniranih vojnih lokacija i spreman je da bude raspoređen da čuva podzemne silose strateških raketnih snaga (SMF). Opremljen sa elektro-optičkim i radarskim izviđačkim uređajima, sistem može da ispaljuje metke i granate i u automatskom i u polu-automatskom režimu na mete udaljene 400 metara.

Prošle godine, novo rusko bespilotno kopneno vozilo (UGV), namenjeno za vatrenu podršku i borbeno izviđanje na bojnom polju, otkriveno je na vojno-tehničkom forumu. Dizajnirano kao bespilotno borbeno kopneno vozilo, Vikhr se zasniva na BMP-3 pešadijskom borbenom vozilu. Može se integrisati sa drugim vrstama oklopnih borbenih vozila sa borbenom težinom od 7-15 tona.

Prošle godine, novo rusko bespilotno kopneno vozilo (UGV), namenjeno za vatrenu podršku i borbeno izviđanje na bojnom polju, otkriveno je na vojno-tehničkom forumu. Dizajnirano kao bespilotno borbeno kopneno vozilo, Vikhr se zasniva na BMP-3 pešadijskom borbenom vozilu. Može se integrisati sa drugim vrstama oklopnih borbenih vozila sa borbenom težinom od 7-15 tona.

Rusija ima izviđački dron za skeniranje terena. Pterodaktil može ostati u vazuhu veoma dugo. Prima snagu od fleksibilnog kabla, leteći oko tenka u radijusu od 50-100 metara. Nova lagana bespilotna letelica je napravljena od kompozitnih materijala kako bi se obezbedila trajnost i lakoća. Prenosni radar i noćni termo uređaj će poslužiti kao oči sistema.Rusija napreduje u razvoju elektronske ratne opreme. Neki od sistema su prošli kroz testove i sada igraju važnu ulogu u Siriji.

Kako navodi "Izvestia", nadograđena bespilotna letelica, koja je u stanju da pošalje SMS, audio i video poruke, će ući u službu 2017. godine.

Novi dron se zasniva na Orlan-10 bespilotnoj letelici, koja je do unapređenog kompleksa elektronskog ratnog sistema RB-341V Leer-3. Sistem obuhvata tri drona namenjena za ometanje signala mobilne telefonije i opremljen je specijalnim uređajima za ometanje i odašiljačima. Ruska vojska je koristila dron u Alepu da obavesti civile o izlasku koridora i mestima gde su mogli da dobiju humanitarnu pomoć.

Sirijsko ratište Rusija je mudro iskoristila kako bi istestirala svoje savremeno oružje, otklonila nedostatke i unapredila ga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online