Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 02.03.2017.
11:57
Vestionline A

Zbog nove Trampove odluke, Albanci sa Kosova će biti u velikom problemu

Prva žrtva Trampovog nacrta o novom budžetu SAD mogla bi da bude pomoć koju Amerika daje državama u inostranstvu. Novi predsednik je najavio povećanje budžeta za odbranu za više od 54 milijarde dolara, a kako bi se razlika nadoknadila, najviše će trpeti "humanitarni faktor".

Reuters
Tramp zavrće slavinu, smanjuje se američka "humanitarna pomoć"

Sjedinjene Države imaju najveći i najekspanzivniji program strane pomoći na svetu, sa godišnjim budžetom od čak 50 milijardi dolara, koliko iznosi u 2017. godini (ukoliko ga Tramp ne prekroji). Više od 18 milijardi tog budžeta prevdiđeno je za ekonomski razvoj, koji se često naziva "humanitarna pomoć", dok 8,1 milijardi odlazi na pomoć u jačanju bezbednosti. Trampov tim najavio je da bi "bilo jako dobro kada bi SAD prestala da pomaže stranim državama, a pogotovo onim koje je mrze".

Najveći primalac američke pomoći je Avganistan, koji godišnje dobija milijardu dolara od SAD, a prate ga Jordan sa 632,4 miliona i Etiopija 512,6 miliona dolara.

Interesantno je da je Trampova administracija najavila i da će do "kresanja nepotrebnih troškova doći u regionima koji nemaju naročitu stratešku važnost za SAD". Imajući u vidu da nova administracija SAD, a bogami ni prethodna, nije pokazala bog zna kakvo interesovanje za Balkan, to bi moglo da znači da će i to malo novca koje region dobija prestati da stiže iz Vašingtona.

A tu bi se, kao najveći primalac američke pomoći, najpre u problemu našlo Kosovo. Srpska južna pokrajina koju su jednostrano otcepili Albanci i proglasili je nezavisnom državom godišnje od SAD dobija 30 miliona dolara (toliko je zabeleženo u 2016. godini). Možda ta pomoć deluje mizerno u odnosu na one koje dobijaju gore pomenute zemlje, ali je daleko najveća na Balkanu. Pored toga, imajući u vidu da od preuzimanja južne srpske pokrajine tamošnje institucije nisu uspele nikako da povećaju standard stanovništva, već ga potpuno srozale s obzirom da se živi isključivo od strane pomoći, Trampovo zavrtanje slavine izazvalo bi velike probleme. Da ne pričamo o neprijateljskom stavu Albanaca (uprkos plaćanju velikog novca kako bi se pojedini kosovski političari fotografisali s Trampom) prema novom predsedniku SAD, s obzirom da veličaju bračni par Klinton, koji nimalo ne pomaže u odobrovoljavanju Trampa za koga svi odlično znaju šta misli o Klintonovima.

SAD sve manje zanima Balkan

Što se tiče ostatka regiona, Srbija je u 2016. od SAD dobila 8,51 milion dolara, što je smanjenje od čak 83% u odnosu na 2015. godinu, kada smo od SAD dobili 15,6 miliona dolara pomoći.

Sličnu sumu dobija i Albanija, koja je u 2016. od Vašingtona dobila 8,16 miliona dolara, 33% manje nego u 2015. kada je dobila 10,8 miliona.

BiH je u 2016. dobila 12,4 miliona dolara, što je za čak 68% manje od 2015. kada je iz SAD stigao skoro 21 milion dolara. Hrvatska je dobila tek 137.514 dolara, što je za 213% posto manje nego 2015. kada je Zagreb od Vašingtona dobio 432.156 dolara, dok Crna Gora nije dobila ni dolar.

Umanjenje troškova za pomoć Balkanu, nastao za vreme Baraka Obame, jasno pokazuje da SAD u tom smislu nisu naročito zainteresovane za ovaj region. S Trampovim obećanjem o dodatnom kresanju budžeta, ta suma mogla bi se dodatno smanjiti.

Reuters
Rusija preuzima kontrolu nad Balkanom

Ovakvi postupci administracije novog predsednika SAD doprinose tvrdnji koju je nedavno izneo nemački politikolog Zibo Jansen, a to je da Tramp polako prepušta Balkan u ruke Vladimiru Putinu i Rusiji.

U intervjuu za "Dojče vele" Jansen je rekao da misli da će se Tramp potpuno povući i Balkan "proglasiti evropskim pitanjem".

- S obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni: recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU, a to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj - istakao je Jansen, koji je predavač na Institutu za Anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.03.2017. 19:58
Velika stvar sto daje tim zemljama, Avganistan, Nig-erija,.. , time ne pomaže narod nego podele korumpirane vodje, oni tim parama bukvalno kupuju njihove političare da bi iskorišćavali zemlju. Od tolikog pomaganja, narod evo emigrira u Nemačku. Još im poub-ijaju studente, da zadrže nepismeno stanovništvo da mogu da ih kradu, nije slučajno, namerno je.
Ponedeljak 06.03.2017. 19:58
Kakve to veze ima jedno sa drugim? Jesu li svi sa Kosova radili u Trepci? Cija je Trepca bila? Kako moze drzava da uzima od same sebe? Covek je napisao istinu, Albanci sa Kosova su za vreme Jugoslavije imali nenormalne beneficije, stvorene su generacije lencuga koje samo gledaju kako da nekom prevarom uzmu pare ili da im neko udeli. Oni decenijama nisu znali sta su dazbine i racuni. Kad vise nije imalo odakle da se uzima oni smislili da bi sad malo i drzavu. I tako sad 40% zivi na granici siromastva ili u siromastvu, 30% zivi od onoga sto rodbina salje iz Austrije, Svice ili Svedske, 20% od droge i generalno kriminala, a samo 10% od postenog rada... To je bukvalno neka indijska mahala u sred Evrope.
Ponedeljak 06.03.2017. 19:59
Naucili Sip-tari da zive od pomoci. Za Kosovo je Jugoslavija odvala milijarde mesecno, tek na godisnjem nivou. Postoje ti podaci. Kosovo je bilo jama bez dna. Niko nista nije placao samo se radjali i trazili novac. Slivenci su bili najglasniji da najvise daju za Kosovo. Danas su velimi saveznici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online