Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 08.03.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Merkelova i Oland za više "brzina"

Obuzeti dramatičnim zapletima u predizbornoj kampanji, francuski mediji jedva da su pomenuli sastanak lidera Francuske, Italije, Nemačke i Španije i njihov dogovor da budućnost Evropske unije bude zasnovana na modelu Evrope u više brzina.

Reuters
Zlatne kulise: Četvorka za novu Evropu

Istorijski događaj?

I pored toga što je samit prošao bez medijske pažnje, moguće je da će ovaj događaj ući u istoriju kao prekretnica.

Nije slučajno predsednik Francuske Oland primio nemačku kancelarku Merkel i predsednike vlada Španije i Italije - Rahoja i Đentilonija, tamo gde se Evropa okupila posle Prvog svetskog rata - u raskošnom ambijentu dvorca Versaj kod Pariza, sa fanfarama, konjicom i republikanskom gardom.

Evropa u više brzina zapravo je model asimetrične federacije sa takvom unutrašnjom arhitekturom koja bi na okupu održala i federaliste i suvereniste. Evropsko jezgro od četiri zemlje iz Versaja udružiće se kroz zajedničku poresku, energetsku, socijalnu, spoljnu i bezbednosnu politiku.

Šta će sve ovo u praksi značiti lakše može da se shvati ako se zamisle koncentrični krugovi o kojima je nedavno govorio predsednik Evropske komisije Junker.

Što je manje oblasti koje jedna zemlja deli sa evropskim jezgrom, to je evropski krug u kome se ta zemlja nalazi - periferniji.

Englezi uvek bili protiv

Reč je o modelu koji je Francuska nezvanično predlagala i ranije.

Ovoj ideji naročito se uvek suprotstavljala Velika Britanija.

London je uvek zagovarao Evropsku zajednicu i Evropsku uniju kao zajedničko tržište, ali je odbacivao i pomisao na političku naddržavnu zajednicu.

- Treba da imamo hrabrosti da prihvatimo da neke zemlje napreduju brže, a neke sporije - rekla je kancelarka Merkel, podržavajući Evropu u više brzina.

Detalji buduće unutrašnje arhitekture EU još nisu poznati, ni dogovoreni.

Četvorka iz Versaja je deo evrozone.

Nemačka je jedina finansijski stabilna, a ostale tri zemlje su njeni dužnici. Šta će dužnici tražiti od Nemačke, a šta ona od njih - to još ne znamo.

Cilj je da se oformi jezgro znatno manjeg formata nego sadašnja EU. To jezgro bi činili predstavnici zemalja članica koji bi se direktno dogovarali kao sada u Versaju, bez posredovanja evropske administracije.

U ovoj perspektivi, evropske institucije mogle bi da izgube na značaju i ovlašćenjima, a beskrajni evropski samiti "poslednje šanse" - bili bi efikasni sastanci.

 

POVEZANE VESTI

Subota 11.03.2017. 22:50
Nalokon i sa zakasnjenjem.Rekonstrukcija je neophodna da bi se onemogucilo destruktivno delovanje clanica bivseg Varsavskog pakta.Navrsila se treca godina II Hladnog rata a rekonstrukciju je trebalo obaviti u prvoj godini.o
Subota 11.03.2017. 22:51
To znaci istovremeno i veoma ubrzano pridruzivanje ostalih balkanskih zemalja u EU. U sporoj brzini a ipak clanice EU, koje niko ni za sta nece pitati. Raspad EU je neminovan bez obzira na ishode predsednickih rezulzata u Francuskoj. Pokazala se veoma ranjiva, znaci da svaki ozbiljan problem dovodi gotovo do raspada. Veliku gresku su napravili sto su uveli sankcije Rusiji. U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci.
Subota 11.03.2017. 22:52
EU je vec krenula u vise pravaca pa ako se po Olandu jos tome doda vise brzina onda ih ceka u skorije vreme sudbina Titanika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online