Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.03.2017.
00:23
pravda.rs, Vestionline A

Тramp provocira Rusiju i Kinu

Amerika je u ponedeljak u Južnoj Koreji počela da razmešta svoj moćni raketni sistem THAAD uprkos upozorenjima Moskve i Pekinga da to ne radi.

wikipedia.org/U.S. Department of Defense
Amerika svojim raketnim testiranjem provocira Kinu i Rusiju i ugrožava im bezbednost

Ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Đinping veruju da su njihove zemlje na meti američkih raketa iako Vašington i Seul tvrde da THAAD služi za odbranu od Severne Koreje.

Odbrambene svrhe

Američki raketni sistem, čije je razmeštanje dogovoreno u julu 2016. za vreme administracije Baraka Obame, dopremljen je transportnim avionima u vazdušnu bazu Osan u gradu Pjongteku, 70 kilometara južno od Seula.

U pitanju je napredni sistem za presretanje balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa, s radarom koji može da detektuje projektile na velikoj udaljenosti.

Pacifička komanda vojske SAD saopštila je juče da će THAAD, koji bi trebalo da postane operativan u aprilu, zaštititi saveznike od nuklearne pretnje Pjongjanga.

- Stalne provokacije Pjongjanga samo potvrđuju da je neophodno da razmestimo moćan protivraketni sistem u Južnu Koreju. Spremni smo da branimo teritoriju Amerike i naše saveznike - rekao je komandant Pacifičke komande Hari Haris.

On je dodao da THAAD ima isključivo defanzivnu ulogu i da ne predstavlja pretnju za zemlje u okruženju, iako se nalazi blizu granica Rusije i Kine.

Dominacija na Pacifiku

Međutim, Moskva i Peking tvrde da američki sistem ima moćne radare koji mogu da služe za nadzor njihovih teritorija i da je Severna Koreja samo izgovor Vašingtonu za vojno prisustvo u Aziji.

- Amerikanci koriste sukob između Severne i Južne Koreje kako bi opravdali vojno prisustvo na Korejskom poluostrvu. Sukob Pjongjanga i Seula će poslužiti SAD i da održe vojno prisustvo u Japanu, kao i da razmeste raketne sisteme u toj zemlji. Vašington u stvari želi dominaciju u Pacifiku - rekao je ruski analitičar Aleksej Fenenko.

Ugrožena bezbednost Rusije

Šef Komiteta za međunarodne odnose Ruske dume Leonid Slucki rekao je da su Amerikanci ugrozili rusku bezbednost razmeštanjem raketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji.

- Američki potez izaziva veliku zabrinutost. Taj raketni sistem nalazi se blizu ruske granice i može da ugrozi teritoriju naše zemlje - rekao je Slucki.

Kina će odgovoriti na pretnje

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang izjavio je juče da će Kina odlučno braniti svoju bezbednost i odgovoriti na pretnje Amerikanaca.

- Kina će preduzeti neophodne mere da bi odbranila svoje bezbednosne interese. Američki raketni sistem i radar ugrožavaju našu bezbednost. Vašington i Seul će snositi posledice - rekao je Šuang.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.03.2017. 00:28
Напред Кинези! Покажите зубе Америма да коначно схвате ко коси....а ко воду носи....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online