Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 22.03.2017.
00:11
blic.rs, Vestionline A

Dok Tramp baca milijarde u vojsku, Putin reže troškove!

Vojni budžet Ruske federacije smanjen je za frapantnih 25,5 posto u 2017. u odnosu na prethodnu godinu, stoji u brojkama koje je objavila Ruska državna riznica.

pixabay.com
Ruska vojska se "pritajila" dok Ameri "rastu"

Smanjen budžet ruske vojske

Prošle godine Moskva je za vojsku izdvojila 3,8 biliona rubalja (65,4 milijarde američkih dolara), dok je za ovu godinu taj iznos smanjen na 2,8 biliona rubalja (49,04 milijardi dolara), što su najveći rezovi u ruskom vojnom budžetu još od turbulentnih ranih 90-ih godina.

Ovo smanjenje dolazi nakon niza godina u kojima je ruski vojni budžet konstantno rastao, po stopi od 19,8 % između 2011. i 2016. godine, piše portal za vojna pitanja "IHS Janes". Uprkos ovom smanjenju budžet će u nominalnom iznosu i dalje biti za skoro 15 posto veći nego što je bio 2014. godine.

Inače, ruska vlada je 2016. godine zacrtala plan prema kojem bi se budžet za odbranu smanjivao ne samo ove godine, već i naredne dve.

Dok Rusi smanjuju izdatke za vojsku, što će se nesumnjivo osetiti i na prestižnim projektima poput razvoja novog višenamenskog lovca pete generacije "suhoj PAK FA" (čiji je razvoj pre dve nedelje još malo odložen zbog nespremnosti novih motora), njihovi prvi konkurenti troše više nego ikada pre.

Povećan budžet Vojske SAD

Naime, pre manje od dve nedelje Donald Tramp je predložio povećanje vojnog budžeta SAD za frapantnih 54 milijarde dolara u 2018. godini, što je više nego će Rusija ove godine ukupno potrošiti za odbranu, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

Nadalje, ne treba zaboraviti činjenicu da je američko ministarstvo brane prošle godine na raspolaganju imalo 598 milijardi dolara (3,3 posto budžeta SAD), što je više nego je sledećih sedam država na listi najvećih vojnih budžeta zajedno potrošilo na odbranu. Štaviše, od prvih 15 država svijeta koje troše najviše novca na vojsku, na SAD otpada 47,3 posto, prema podacima koje je objavio "Vašington post".

Iza Amerikanaca najveći vojni budžet imaju Kinezi (215 milijardi dolara) i Saudijska Arabija koja je prošle godine na odbranu, uglavnom na šoping stranog modernog oružja (čitaj: američkog), potrošila gotovo 88 milijardi dolara. Rusi su sa ranije navedenih 65,4 milijarde dolara na četvrtom mestu, dok su iza njih Britanci s 55 milijardi dolara, Indija s 54 milijarde dolara i Francuska s 50,9 milijardi dolara, prema podacima Stokholmskog instituta za mir.

Drastično povećanje američkog budžeta za vojsku izazvano je, između ostalog, planovima da se poveća vojna moć ratne mornarice (među njima i nova klasa nosača aviona Džerald Ford, kao i nove narudžbine nuklearnih podmornica iz klase  Virdžinija) i napravi veći broj višenamenskih borbenih aviona pete generacije "F-35 Lightning", u koje je dosad već "ulupano" više od 400 milijardi dolara.

- Da bismo sačuvali sigurnost SAD moramo muškarce i žene u američkoj vojsci naoružati sredstvima za sprečavanje rata. Ako moraju, boriće se i tada samo moraju da pobede. Šaljem Kongresu ovaj predlog s namerom da obnovimo našu vojsku  - objasnio je Tramp predlog budžeta koji predviđa gotovo 10 posto veću potrošnju na odbranu.

POVEZANE VESTI

Subota 01.04.2017. 21:15
и највећи од свих трошкова непрестани ратови....бомбардовања, дронови Авганистан, Ирак,Сирија, Либија, Јемен и друге земље где САД редовно убија ''терористе''
Subota 01.04.2017. 21:14
Асиметрично ратовање има другачију логику. Мала и јефтина ракета може да слупа мавион који кошта десетине па и стотине милиона долара. А да не говоримо о томе што пројекција војне моћи сагласно савременим концептима не захтева скупе војне базе у иностранству, велику стајаћу војску, ... Све у свему САД се овим потезом економски исцрпљују.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online