Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.03.2017.
22:24
Tanjug, Vestionline A

Kako je miljenica Angele Merkel "potopila" Šulca

Prvo se govorilo da kancelarski kandidat Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc zna da "po vodi hoda", a onda je on "upao" u reku Sar - tako u ponedeljak analitičari u Nemačkoj komentarišu pokrajinske izbore u Saru, gde su demohrišćani kancelara Angele Merkel opasno potukli Šulcove socijaldemokrate.

Reuters
Angela sa miljenicom Kramp-Karenbauer

"'Šulc-euforija", koja je "'izbila" nakon što je on sa 100 odsto važećih glasova izabran za šefa SPD, nije imala konkretan uspeh na prvim izborima posle njegovog imenovanja i socijaldemokrate su u Saru juče dobila još manje, nego na prošlim izborima 2012. godine, ukazuju analitičari, a sam Šulc ukazuje da izborne borbe nisu sprint, nego trka na duge staze. 

- Mi smo duboko udahnuli - rekao je Šulc i poručio svima onima koji se raduju zbog jučerašnje pobede demohrišćana u Saru da slede savezni izbori u septembru i da se ne raduju prerano. 

Sar je, inače, "viđen" kao prvi test za Šulca. 

Zato demohrišćani slave pobedu na izborima u Saru, kao ''štih probi'' za Šulca, a dugogodišnji političar iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Volfgang Bozbah tvrdi da niko više ne veruje da će euforija oko Šulca izdržati do 24. septembra, kada će se održati savezni izbori. 

Eksperti kažu da je jasno da građani žele da se Nemačkom i dalje stabilno vlada i tako objašnjavaju jučerašnju pobedu CDU i ukazuju da izborni rezultat od juče u Saru, zapravo, potvrđuje kurs Merkelove. 

Naslednica Merkelove?

Izbori u Saru, iako je to mala i statistički nevažna pokrajina odnosu na saveznu državu, pokazali su, između ostalog, da se anketama koje su, uglavnom prognozirale procenat - dva razlike u korist CDU, ne može verovati i da se sa evroskeptički raspoloženom ''Aleternativom za Nemačku'' mora računati. 

U Saru su, naime, demohrišćani dobili 40,4 odsto glasova, SPD 29, 6, Levica, naslednica bivših istočno-nemačkih komunista čak 12, 9 odsto, a ''AfD'' 6,2 odsto i time je ta partija desničara ušla u 11 po redu nemački pokrajinski parlament. 

Reuters
Moguće je da će Kramp-Karenbauer naslediti Merkelovu

Birači, njih svega oko 800 000 što je u odnosu na više od 60 miliona nemačkih birača, neznatan broj, glasali su mahom za CDU i dosadašnju, ali i buduću šeficu pokrajinske vlade Anegret Kramp-Karenbauer o kojoj se pričalo da bi mogla biti naslednica Merkelove.  

Politički magazin ''Cicero'' iz Berlina je pre par godina pisao da Merkelova ima miljenicu u svojim redovima i da je njena moguća naslednica Kramp-Karenbauer iz Sara. 

Kramp-Karenbauer je tada bila ''broj jedan'' Merkelove, pisao je ''Cicero'' koji važi za dobro obavešteni politički mesečnik.

Generalna proba u maju 

Osnova za poseban interes Merkelove za ovu političarku, staru pedesetak godina, jeste, pored toga što je ambiciozna i samouverena i što zna da ide ka ciju i to što deluje veoma opušteno pri donošenju važnih političkih odluka. 

"Ona je to uvek u pauzama koalicionih pregovora pokazivala", pisao je ovaj magazin, navodeći da je ona, dok su drugi bili nervozni, znala da postavi dve stolice, podigne noge na njih i čita knjigu, ili jednostavno zatvori oči na trenutak. Za nju se kaže da, kao i Merkelova, malo drži do insceniranja i da je slična Merkelovojoj-vlada mirno i opušteno.       

Šulc je u Saru izgubio, ali ga u maju čeka ''generalna proba'', pred savezne izbore, na kojoj bi, možda, mogao da pokaže šta sve može u politici.

U maju će, naime, biti održani izbori u Severnoj-Rajni Vestfaliji, najmnogoljudnijoj pokrajini sa oko 18 miliona stanovnika iz koje dolazi svaki peti, od 60 miliona saveznih birača. Iz te pokrajine, nekada ''tvrđave socijaldemokrata'' potiče i sam Šulc.  

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.03.2017. 22:48
I Srpska Dalmacija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online