Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.03.2017.
00:11
pravda.rs, Vestionline A

Vojni vrh Rusije upozorava: Na pomolu je nova opasna trka u naoružanju!

Zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general Viktor Poznihir, javno je progovorio o dva scenarija po kojima sistem protivraktene odbrane Sjedinjenih Država može presretati i uništavati ruske interkontinentalne balističke rakete.

wikipedia.org/Luis Díaz-Bedia Astor/Eugenio's Warships
Rusija se ne plaši američke flote

Naveo je vatrena moć američke PRO uključuje oko 30 protivraketa GBI, 130 protivraketa Standard 3, 150 protivraketnih sistema THAAD, postavljenih na teritoriji SAD, a takođe unutar Evropskog i Azijsko-Pacifičkog segmenta PRO.

Izvestan broj protivraketa nose i ratni brodovi saveznika SAD.

Poznihir je podsetio da sam Vašington tvrdi da će do 2022. godine raspolagati sa više od 1.000 protivraketa. A da će ih u perspektivi biti više nego što nuklearnih bombi nose sve ruske interkontinentalne rakete i podmornice.

- Takav broj vatrenih sredstava američke PRO predstavlja ozbiljnu pretnju našem potencijalu za obuzdavanje, posebno zato što SAD rade na modernizaciji svojih sistema PRO - rekao je Poznihir na rusko-kineskom brifingu posvećenom protivraketnoj odbrani.

Taj brifing je održan u okvirima Konferencije o razoružanju, a ruski general je ukazao da će se modifikacija 2A američke protivrakete Standard 3 pojaviti već 2018. godine i da će biti u stanju da presreću strateške balistički rakete ne samo u srednjoj i završnoj fazi leta, nego i dok su u uzletnoj.

- Ovo znači da će američke protivrakete biti u stanju da presreću naše i kineske balističke rakete pre nego što dođe do razdvajanja njihovih bojevih blokova - izjavio je on.

Prema njegovim rečima, prvi scenario operiše sa mogućnošću da (američki) brodski sistem PRO, koji se nalazi u Baltičkom moru, presreće interkontinentalne balističke rakete koje budu lansirane sa teritorije evropskog dela Rusije. Još u početnoj etapi njihovog leta.

U drugom slučaju se računa sa presretanjem iz Norveškog mora - opet brodskim sistemom PRO - raketa koje budu lansirane sa ruskih podmornica iz Barencovog mora.

Presretanje bi, zahvaljujući velikoj brzini protivraketa, bilo moguće već u početnoj fazi leta (ruskih raketa).

Poznihir je dodatno objasnio da američki stacionarni radari "pokrivaju" sve moguće trajektorije leta ruskih balističkih raketa prema SAD.

Pritom je naglasio: "Zona kontrole američkih radarskih stanica obuhvata praktično celu teritoriju Rusije. Te stanice su u stanju da prate let svih naših raketa i da daju njihove koordinate radarima protivraketnih sistema SAD".

General Poznihir je, nakon svih ovih ukazivanja, upozorio:

- Postavljanje američke protivraketne odbrane narušiće strateški paritet i suziti mogućnosti za dijalog o nuklearnom razoružanju. Pretnja je i slobodnom korišćenju kosmičkog prostora. Stoga će jačanje potencijala američke PRO stimulisati trku u naoružanju, pre svega u domenu strateškog naoružanja, i prisiljavati druge zemlje da preduzimaju parirajuće vojne i vojno-tehničke mere.

Prema njegovim rečima, američka PRO je pretnja bezmalo svim kosmičkim aparatima na niskim orbitama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online