Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 30.03.2017.
16:11
Vestionline A

Rusija neće ratovati, niti će se takmičiti sa SAD

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja ne namerava ni da ratuje, ni da se takmiči sa SAD, koje na odbranu troše najviše sredstava od svih država na svetu.

Reuters
Vladimir Putin u stilu Ronalda Regana reagovao na pitanje u umešanost u američke izbore

On je na forumu "Arktik - teritorija dijaloga“, koji se održava u Arhangeljsku, rekao da Moskva računa na to da će se odnosi sa Vašingtonom normalizovati, što je moguće pre.

On se osvrnuo na optužbe da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD, ali i na "špijunske“ susrete ruskog ambasadora sa američkim zvaničnicima rekavši da su u pitanju apsolutne gluposti.

- Čitajte mi sa usana - ne - kazao je on.

Kada je reč o pretnjama, Putin smatra da najveći pritisak dolazi upravo iz SAD, dok Rusija nastoji da minimalizuje posledice od potencijalnog napada.

- I sada Rusiju neko optužuje za agresivno ponašanje? To je sušto licemerje. Ruska vojna aktivnost, za razliku od američke, lokalnog je karaktera, jedinice se pozicioniraju na sopstvenoj teritoriji, dok Vašington to čini globalno - istakao je ruski predsednik.

POVEZANE VESTI

Subota 08.04.2017. 18:55
Niko ne bi trebalo da konfrontaciju Rusije i Zapada uobičajeno naziva ‘’novim Hladnim ratom’’. Na kraju krajeva, trenutna kriza teško dostiže dubinu i razmeru takmičenja koje je dominiralo svetom u drugoj polovini 20. veka. Prihvatajući premisu da su Rusija i Zapad zaglibljeni u takvom konfliktu mogla bi navesti kreatore politika na stvaranje pogrešnih, čak i opasnih, strategija. Korišćenje takvog naziva je stoga ozbiljna stvar. Opet, važno je nazivati stvari njihovim imenima, a raspad odnosa Rusije i Zapada zaista zaslužuje da bude nazvan novim Hladnim ratom. Teška realnost je da se, bez obzira na ishod krize u Ukrajini, odnosi Rusije sa SAD i EU neće vratiti na uobičajeni nivo kako se dogodilo posle rusko-gruzijskog rata 2008.
Subota 08.04.2017. 18:55
Obamina administracija postigla je određene uspehe u otopljavanju američko-ruskih odnosa od 2008. Dve strane su sklopile novi ugovor o redukciji strateškog naoružanja, dogovorili se o uvođenju težih sankcija Iranu, saradnji na rutama za snabdevanje NATO trupa u Avganistanu i radili zajedno na planu Baraka Obame da stavi pod kontrolu nuklearne arsenale širom sveta. Odnosi nikada nisu zaista prešli na sledeći nivo, jer je dalji napredak osujećen neslaganjem po pitanju raketnog štita, rata NATO alijanse u Libiji, građanskim ratom u Siriji, kao i represivnim merama koje Putinov režim primenjuje nad sopstvenim građanima. Ipak, sve te prepreke nisu u potpunosti uklonile nadu da Moskva i Vašington mogu doći do zajedništva u nizu kritičnih pitanja. Ta nada je sada nestala. Kriza u Ukrajini obe strane je gurnula preko litice i stvorila nove odnose koji ne uključuju dvosmislenosti karakteristične za odnose u poslednjoj deceniji posthladnoratovskog perioda kada jedna strana onu drugi nije gledala ni kao prijatelja niti kao neprijatelja. Rusija i Zapad sada su protivnici.
Subota 08.04.2017. 18:56
Iako će ovaj novi Hladni rat biti potpuno drugačiji od ‘’originala’’ (dalje: bez navodnika), ipak će naneti značajnu štetu. Suprotno originalu, ovaj neće obuhvatiti ceo svet. Svet više nije bipolaran, te će značajni regioni i igrači, kao što su Kina i Indija, izbeći da budu uvučeni u njegov vrtlog. Kao dodatak tome, novi konflikt neće suprotstaviti jedan ‘’izam’’ drugom, niti će postojati stalna pretnja nuklearnim armagedonom. Ipak, novi Hladni rat će uticati na svaku dimenziju međunarodnog sistema. Putinov naglasak na otuđenju Rusije od zapadnih preovladavajućih vrednosti dobiće na jačini. Konačno, kako kriza u centralnoj Evropi eskalira, opasnost od nuklearnog rata će se brzo vratiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online