Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.04.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Presuda vehabijama posle mamutskog procesa: Doživotna za podmetanje bombe u Bonu

Posle više od dve i po godine, koliko je trajao proces pred Višim pokrajinskim sudom u Diseldorfu, u ponedeljak su konačno izrečene presude četvorici pripadnika vehabijske scene, koji su optuženi da su 10. decembra 2012. godine na peronu glavne železničke stanice u Bonu podmetnuli bombu koja, srećom, nije eksplodirala.

printscreen/welt.de
Sudnica: Marko G.

Glavnooptuženi Marko G. (29) je osuđen na doživotnu robiju, a sud je u obrazloženju konstatovao naročitu težinu ovog terorističkog akta, dok su trojici njegovih saučesnika Eneu B. (46), Koraju D. (28) i Tajfunu S. (27) izrečene kazne od devet i po do 12 godina zatvora.

Odbrana je zahtevala oslobađajuće presude jer na licu mesta nije pronađen upaljač, pa se plediralo na to da je u pitanju bio blef.

Bomba u torbi ispod klupe

Sumnjiva plava sportska tašna bila je sakrivena ispod klupe na stanici, a u njoj se nalazio eksploziv i sat koji su bili povezani žicama. Na aparaturi su se nalazili DNK tragovi sina i supruge optuženog Marka G, konvertita poreklom iz Oldenburga, u Donjoj Saksoniji.

U njegovom frižideru je kasnije pronađen sličan eksploziv, u usisivaču pištolj, a u kompjuteru uputstvo Al Kaide za pravljenje bombe, tako da za sudije nije bilo sumnje da se radi o terorističkim namerama.

Narkoman i kriminalac

Psihijatar prof. Norbert Lejgraf je uradio psihološki profil glavnooptuženog Marka G, koji ima inteligenciju ispod proseka i minimalne sposobnosti, živi od socijalne pomoći države, narkoman je i kriminalac koji je prekinuo školovanje.

Slučaj je izazvao veliku uzbunu u nemačkoj javnosti, a Marko G. je tokom procesa tretiran kao državni neprijatelj broj jedan. O tome svedoči i to da je na zakazane sudske termine od zatvora do sudnice prevožen helikopterom uz najstrože mere obezbeđenja zbog mogućeg pokušaja bekstva pošto su u njegovoj ćeliji otkriveni žileti, šrafcigeri i skice.

Proces u Diseldorfu je trajao 154 sudska dana i progutao je milione evra poreskih obveznika. Marko G. i njegovi saučesnici su redovno izvodili eskapade u sudnici, izjavljivali kako su ometeni u molitvi i odupirali se da uđu u salu, uzvikivali "Alahu akbar", pretili, psovali ili namerno demonstrirali nepoštovanje suda zbog čega su zaradili dodatne kazne.

Albanac atentator

Eskalacija, koja je pre pet godina dovela do nereda i radikalizacije islamističke scene u Severnoj Rajni-Vestfaliji, već je gotovo pala u zaborav. Desničarski ekstremisti Pro NRW su provocirali u to vreme sa Muhamedovim karikaturama i demonstrirali ispred džamija, a teroristička organizacija Islamski pokret Uzbekistan je desničarima pretila smrću.

Radikalna četvorka na čelu sa Markom G. je planirala i ubistvo šefa desne ekstremističke partije, a izvršilac je trebalo da bude Enea B, koji se školovao u elitnim policijskim jedinicama u Albaniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online