Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.04.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Nemačka je poreski raj

Kad je u aprilu prošle godine Internacionalni istraživački konzorcijum, sa više od 400 novinara i 100 medija iz skoro 80 zemalja, objavio tzv. Panamske papire, svet se zatresao od ovog skandala vezanog za utaju poreza.

Reuters
Povukao ručnu: Šta krije Volfgang Šojble?

Brojke su bile impresivne: Čak 130.000 osoba u 170 zemalja, među kojima su političari, milijarderi, poznate ličnosti i moćne svetske banke, sakrilo je svoj novac u ofšor firmama uz pomoć advokatske kancelarije Mosak-Fonseka iz Paname.

Plan u 10 tačaka


Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je reagovao na skandal - planom u 10 tačaka. Utaja poreza preko tzv. poštanskih sandučića - firmi je trebalo da bude zaustavljena, a pravi put je bila "ne zabrana, nego potpuna transparentnost", kako je u to vreme izjavljivao Šojble. On je takođe zapretio Panami bojkotom ukoliko tamošnje vlasti ne budu "brzo i efektno sarađivale".

Pomažu kriminalcima i teroristima

Uz pomoć ofšor firmi, bogataši iz celog sveta ne samo da izbegavaju plaćanje poreza, nego se preko njih pere i novac organizovanog kriminala i terorističkih organizacija.

Ma koliko se Šojble tada pokazao odlučan u svojoj nameri, godinu dana posle objavljivanja Panamskih papira je bilans nemačke vlade veoma slab, konstatuje portal Raša tudej. Eksperti kritikuju pre svega Šojbleovu blokadu za uspostavljanje registra transparentnosti, preko kojeg bi se javno publikovali pravi vlasnici firmi i trustova.

U ponedeljak je nemačko Veće pokrajina (Bundesrat) razmatralo nacrt vladinog zakona za implementaciju četvrte EU-direktive za borbu protiv pranja novca. Bundesrat se pri tom jasno opredelio u korist javno dostupnog registra transparentnosti, a organizacije kao što su ONE, WEED, kao i mreža Poreska pravda (Tax Justice) su jednoglasno pozdravile ovu odluku.

Drugi nisu oklevali

Kako navodi ovaj portal, ne samo utaja poreza, nego i pranje novca i korupcija su često omiljeni razlozi da se posegne za ofšor firmama. Međutim, odluka Bundesrata je u suprotnosti sa aktuelnim nacrtom kabineta i nemačkom pozicijom na EU ravni, gde je ministar Šojble stavio veto. Ekspert Markus Hen bio je razočaran zbog takve odluke.

- Kriminalci i korupcionaši izbegavaju svetlo javnosti. Zbog toga bi javni registar otežao njihova krivična dela. Međutim, Ministarstvo finansija sputava javnost, smatra on.

Nemci godišnje "operu" 100 milijardi evra

Šojbleovo Ministarstvo finansija procenjuje da se u Nemačkoj godišnje "opere" novac iz nezakonitih transakcija u visini od 100 milijardi evra. Najčešće se radi o nekretninama. Za vreme Arapskog proleća se ispostavilo da su mnogi korumpirani državnici osigurali svoje milione na nemačkim kontima, jer nisu morali da plate porez po odbitku. Tako gledano, Nemačka je takođe poreska oaza, konstatuje RT.

Sa Henom se slaže i Štefan Ekso-Krajšer, šef nevladine organizacije "ONE" u Nemačkoj, koji ne shvata Šojbleovo oklevanje.

- Druge zemlje su nas pretekle: Velika Britanija pokazuje da nema strah od transparentnosti. Tamo su svi stvarni vlasnici firmi od 2016. stavljeni na uvid, a pri tom nije porastao broj otmica ili ucena. Naprotiv, transparentnost je ojačala poverenje građana u državu i društvo.

U Sloveniji i Danskoj sada se takođe uvodi javni registar transparentnosti, a i Francuska i Holandija su stale iza ovog predloga EU. Jedino Nemačka ima problem s time, a Panamu do danas nije stavila na listu nekooperativnih država, zaključuje portal RT.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online